BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKripto para borsalarında yatırım rehberi----

Kripto para borsalarında yatırım rehberi

Kripto para borsalarında yatırım rehberi
09 Mayıs 2021 - 12:08 www.finansgundem.com

Thodex’in kapanmasıyla gündemde üst sıralara çıkan kripto borsalara her şeye rağmen ilgi sürüyor. Her geçen gün çok sayıda kişi kripto paralara yatırım yapıyor. Peki kripto paralara yatırım yaparken nelere dikkat etmeli?

Pandemiyle birlikte tüm dünyada hem hisse senedi hem de kripto para piyasalarına ilgi arttı. Geçen yılın mart ayında 1.2 milyon olan Türkiye’de hisse senedine yatırım yapan yerli yatırımcıların sayısı 2.7 milyona dayandı. Kripto paralara yatırım yapanların sayısı ile ilgili de farklı rakamlar söyleniyor.

Bazı tahminlere göre 2 milyon bazı tahminlere göre ise 3 milyon kişi kripto paralarda işlem yapıyor. Çevrenizde duymuşsunuzdur ‘şu kadar kazandım, paramı bu kadar katladım’ diyen kripto para yatırımcıları. Kazançların yanında son günlerde Türkiye’de kurulu Thodex isimli kripto para borsasının işlemlerini durdurması ve sahibinin yurtdışına kaçmasıyla ilgili haberlerle gündeme geldi kripto paralar.

Önce paranızı koruyun
Hiçbir yasal altyapısı olmayan bu piyasalara ilgi duyan ve yeni yeni işlem yapacakların dikkat etmesi gereken önemli noktalar var.

Öncelikle şunu belirtelim; kripto paralara yatırımda öncelik para kazanmak değil paranızı korumaktır.

Dikkat edilmesi gerekenleri iki başlıkta toplamak mümkün. İlki bu piyasalarda işlem yapacak ‘temel’ bilgiye sahip olup olmamak, diğeri ise işlem yaptığınız platformların güvenli olup olmaması.

Biz sonuncudan başlayalım. Evet bu piyasalar bir regülasyona tabi değil, hiçbir yasal altyapısı yok. Dolayısıyla olası mağduriyetlerin giderilmesi için başvuracağınız pek bir yer de yok. İlk olarak işlem yapacağınız borsanın güvenilirliğinden emin olmalısınız.

Paranız saniyede uçabilir!
Diyelim ki işlem yapacağınız borsanın güvenilirliğinden emin oldunuz. Peki, işlem yapmaya çalışırken sizi kendi hatalarınız nedeniyle ‘mağdur’ edebilecek işlemler… Mesela X kripto parasını aldınız. Bunu başka borsadaki bir hesabınıza göndereceksiniz. Transfer işlemini yapacağınız ekranda göndereceğiniz hesap kodunu yanlış yazdınız veya farklı bir kripto paranın hesap numarasını yazdınız ve işlemi onayladınız.

Paranız saniyeler içinde evrende bir boşluğa gidebilir ve onu geri almanız pek de mümkün olmayabilir. Yani kripto para borsalarına yapacağınız transferlerin doğru hesaba yapılıp yapılmaması dikkat edilmesi gereken önemli noktaların başında geliyor.

Bitcoin’de 53 bin dolar kritik seviye
Bitcoin’de son dönemde 54.300 dolar üzerinde kademeli yükselişin sürdüğünü söyleyen Bitci. com Araştırma Müdürü Mehmet Çoban, “11 Aralık’ta başlayan yükseliş trendinin destek noktalarının çalıştığını görüyoruz. 47.082 dolar seviyesindeki destek noktası son dönemde altına iki kez sarkılsa da çalıştı.

Kısa vadede ise 53.300 ve 54.995 seviyeleri destek noktaları olarak öne çıkıyor. Bitcoin’de 53.300 seviyelerinin üzerinde kalındığı sürece yukarı hareket devam edebilir. Altına sarkılırsa farklı senaryolardan bahsedebiliriz. 53-54 bin dolardaki desteğin üzerinde kalındığı sürece 60 bin dolar ve 61.742 dolar seviyeleri test edilebilir. Yükselişin tepki hareketinden çıkması için 60-62 bin dolar seviyelerinin hacimli aşılması gerekiyor. Buralar aşılırsa 74-76 bin dolar seviyeleri gündeme gelebilir. Uzun vade düşünenler bu seviyelerden pozisyon açabilir. Bitcoin’de 45 bin ve 37 bin ana destek noktaları” dedi.

Kripto paraya yatırım yaparken nelere dikkat etmeli?
-Güvenilir kripto para borsalarında işlem yapın.

-Kripto para borsasında transferi doğru hesaba yapın. Hesabınıza ait şifreleri iyi belirleyip güvenli olarak saklayın.

-Kripto para borsası hesabınızı 2 aşamalı güvenlik seçeneğinden en az bir tanesi ile koruyun.

-Farklı kripto para birimleri hakkında bilgi edinin.

-Riski azaltmak için farklı paralardan oluşan sepet oluşturun.

-Fiyatı görece düşük olanlar ‘ucuz’ demek değildir!

-Sert yükseliş veya düşüşlerde ani kararlardan kaçının.

-Zararı durdurmak için satış yapmaktan çekinmeyin. Kendinize bir kâr hedefi belirleyin. Kripto paralara yatıracağınız tutar toplam birikiminiz içinde büyük bir yer tutmamalı.

Cüzdanın kendisi ‘soğuk’ ama…
Kripto para borsalarının hack'lenmesi gibi durumlarda da paranız uçabilir! Bu tip risklere karşı ‘soğuk cüzdanları’ tercih edebilirsiniz. Soğuk cüzdan, bitcoin ve altcoin depolamak için kullanılan çevrimdışı cüzdandır. Soğuk cüzdanda, dijital cüzdan internete bağlı olmayan bir platformda saklanır, böylece cüzdanı yetkisiz erişime, siber saldırılara ve internete bağlı sistemin duyarlı olduğu diğer güvenlik açıklarına karşı korur. Soğuk cüzdanlar kağıt veya donanım şeklinde olabilir. Donanım cüzdanlar açık ve gizli anahtarlar oluşturmak için rastgele sayı üreticileri kullanan fiziksel, elektronik cihazlardır. Kağıt cüzdanlar ise üzerinde açık veya özel bir anahtarın QR kodu şeklinde yer aldığı fiziksel bir belgedir.
(Ufuk Korcan /Dünya)

BoE Başkanı'ndan kripto para uyarısı

Türkiye kripto parada dünya dördüncüsü

Goldman Sachs, kripto para 'trade' edecek

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cool n the gang09 Mayıs 2021 18:39

    1- Güzel kadata sahip olun 2- Lüks şeyler tatlı hayat hayal edin 3- Her saniye Muskı takip edin ve Musk twitter da d harfi yazar yazmaz doge a ne var ne yok dalın 4- Spekülatif hayal dünyasının heyecanı ve tadını çıkarın

  • Ahmet09 Mayıs 2021 16:59

    Çok sığ ve yetersiz bilgiler.

  • Never09 Mayıs 2021 14:32

    Hiçbir zaman işim olmaz kriptolarla.hiçbir zaman.her koşulda.