BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto gelişmekte olan ekonomilerde istikrarı bozuyor----

Kripto gelişmekte olan ekonomilerde istikrarı bozuyor

Kripto gelişmekte olan ekonomilerde istikrarı bozuyor
02 Şubat 2022 - 16:07 www.finansgundem.com

IMF üst düzey yetkilisi Tobias Adrian, kripto paraların kullanımının gelişmekte olan piyasalar için ani ve kalıcı riskler içerdiğini söyledi. Adrian kripto para birimlerinin düzenlenmesi konusunda IMF’in çağrılarını yineledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para birimlerindeki keskin fiyat değişimleri gelişmekte olan piyasalarda istikrarı engelleyici sermaye akışlarına sebep oluyor olabilir. Financial Times’ın haberine göre Uluslararası Para Fonu (IMF) Mali Müşaviri ve Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Başkanı Tobias Adrian geleneksel para birimlerinin yerine kripto para kullanımının gelişmekte olan piyasalar için ani ve kalıcı riskler taşıdığını söyledi.

Adrian açıklamasında, “Kripto, bazı dış yatırımcılar tarafından istikrarsız olarak kabul edilen ülkelerden para almak için kullanılıyor. Bu bazı ülkelerdeki yöneticiler için büyük bir zorluk” dedi. IMF yetkilisi kripto para birimlerinin en son zirvesinden bu yana toplamda yaklaşık 1 trilyon dolar değer kaybettiğini de hatırlattı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre IMF geçen hafta Bitcoin’i yasal para birimi olarak tanıyan ilk ülke olan El Salvador’un bu kararla ülkedeki finansal istikrar ve bütünlüğünü riske attığı uyarısını yinelemişti.

IMF’den 1 milyar dolar değerinde finansman arayan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele dünyanın en büyük kripto para birimine bağlı tahviller satarak para toplamayı planlıyor. Plan, hükümet tarafından zaten yükseltilen borçlar nedeniyle bazı uluslararası yatırımcıların eleştirilerine de hedef oldu.

Adrian, bazı gelişmekte olan piyasaların ve ekonomilerin mevcut yerleşik para birimlerinin yerini kripto varlıkların alması sonucu "acil ve akut risklerle" karşı karşıya kaldığını ve bunun "kriptolaştırma" olarak adlandırılan bir süreç olduğunu söyledi.

IMF yetkilisi, "Sermaye akışı yönetimi önlemlerine kriptolaşma karşısında ince ayar yapılması gerekecek. Değer transferleri, düzenlenmemiş yeni enstrümanlar, yeni kanallar ve yeni servis sağlayıcıları tarafından yapıldığında sermaye akışlarını yönetmek için yerleşik düzeni sağlayan araçların uygulanması daha zor olabilir" ifadelerine yer verdi.

Kripto para birimleri ile ABD teknoloji hisseleri, devlet tahvilleri ve hatta ham petrol gibi gelişmiş ülkelerdeki diğer finansal varlıkların performansı arasında daha yakın korelasyon olduğuna dair belirtiler de IMF'yi rahatsız ediyor.

IMF yetkilileri, kripto para birimlerindeki yüksek kaldıraçlı alanların pay piyasalarındaki satışlarla beslendiğini düşünüyor. Adrian konuyla ilgili açıklamasında, "Kripto ve pay piyasaları arasındaki korelasyon güçlü bir şekilde yükseldi. Kripto artık hisse senetlerinde olup bitenlere çok yakından bağlı. Bunu öylece reddedemeyiz" dedi.

IMF, ulusal ve küresel düzenleyici kurumları kripto para birimlerini denetlemek için koordineli, tutarlı ve kapsamlı bir yaklaşım belirlemeye çağırdı. Ancak dijital varlıkların ana akım finansa geçme hızı göz önüne alındığında bu oldukça endişe verici bir görev.

Adrian kriptoya getirilmesi gereken düzenlemelere ilişkin açıklamasında "Küresel piyasa düzenlemelerini kabul etmek asla hızlı bir süreç değildir. Ancak şimdi başlarsak, finansal istikrarı koruma hedefine ulaşabilir ve aynı zamanda temel teknolojik yeniliklerin getirdiği avantajlardan yararlanabiliriz" ifadelerine yer verdi.

Metaverse gayrimenkul satışları 500 milyon doları aştI

 

Nobel ödüllü iktisatçı: Kripto borsaları mortgage krizine benziyor

 

IMF, küresel kripto para düzenlemesine ilişkin uyarıda bulundu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)