BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto firmaları Wall Street devlerine karşı----

Kripto firmaları Wall Street devlerine karşı

Kripto firmaları Wall Street devlerine karşı
06 Ocak 2022 - 17:07 www.finansgundem.com

Kripto pastası büyüdükçe Wall Street’in dev ticaret evleri de bu piyasadan pay almak için kolları sıvadı. Sektörü halihazırda elinde bulunduran kripto firmaları ise hedeflerini büyütüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para alım satımında üstünlük savaşı yoğunlaşıyor. Financial Times’ın haberine göre Wall Street'in bazı en büyük oyuncuları, her gün milyarlarca dolarlık işlemler üzerinden halihazırda dijital varlıklar alanında uzmanlaşan yatırımcılara meydan okumaya başladı.

Yaklaşık 3 trilyon dolarlık değeri olan dijital varlıklar alanında en aktif yatırımcılar ve piyasa kurucuları arasında Alameda Research, B2C2, Cumberland ve Genesis Trading gibi isimler bulunuyor. Bu isimlerin hiçbirisi ise geleneksel finans piyasalarınca bilinir isimler değil.

Ancak bu yıl hızla yükselen değerlemeler sonucunda, hisse senetleri, para birimleri ve vadeli işlemler gibi ana akım piyasalara hakim olan ticaret evleri dijital varlıklar alanında da isimlerinden söz ettirmeye başladı. Dijital varlıklar alanına nispeten yeni giriş yapan Jump Trading, Jane Street, Tower Research ve Hudson River Trading gibi firmalar şimdilerde en hızlı ve en iyi kripto ticareti yapan şirketler olabilmek için kripto alanında doğan şirketlerle rekabet ediyor.

Londra merkezli sermaye şirketi Dexterity Capital’ın Sahibi ve Genel Müdürü Michael Safai, “Büyük adamların gelmekte olduğunu biliyoruz ama beni korkutmuyorlar. İşletmemize 2017'de başladık, bu alanda halihazırda çok zaman harcadık” ifadelerine yer verdi. Safai şirketini dünyanın en büyük ticaret şirketlerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.

Dijital varlıklara odaklanan Dexterity’de, günde 2 milyar ila 4 milyar dolar arasında kripto para birimi ticareti yapıyor.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, perakende yatırımcılar, dünyanın en popüler kripto para birimi olan Bitcoin'in alınıp satılabildiği yüzlerce borsada işlem yapıyor. Dijital varlıkların fiyatı farklı borsalarda çılgın miktarlarda değişim gösterebiliyor ve yatırımcılar yeterince hızlılarsa ve birçok platformda yatırım yapma erişimine sahiplerse fiyatlar arasındaki farklardan kâr elde edebiliyorlar.

FT’nin haberine göre bu durum, Sam Bankman-Fried'in 2017'de Alameda Research'ü kurmasının asıl nedeni olmuş. Araştırma firması Bitcoin’in Güney Kore borsalarındaki fiyatı ile Batı’daki fiyatı arasındaki eşitsizliklerden yararlanmayı amaçlıyor. Fried 2019 yılında FTX vadeli işlemler borsasını kurdu.

Alameda, tüm dünyadaki kripto para yatırımcılarına fiyat sağlamada kilit oyunculardan biri haline geldi. Şirketin Eş CEO’su Caroline Ellison konuyla ilgili verdiği demeçte, binlerce üründe günlük 5 milyar dolar değerinde coin ticareti yapıldığını açıkladı. Alameda’nın diğer Eş CEO’su Sam Trabucco, “Geleneksel finanstan köklü firmalar kripto ticaret alanına giderek daha fazla giriş yapıyor. Bunun nedeni, sektördeki belirlenen hacimden ve fırsatların artmasından etkilenmeleridir” ifadelerine yer verdi.

Kripto sektöründeki birçok şirket dört yıl önce işlem yapmaya başladılar, geleneksel şirketlerse bu alana girmek için çok daha yavaş davrandılar. Wall Street merkezli ticaret evi Jump Trading, geçen yıl Eylül ayında dijital varlıklar birimini piyasaya sürdüklerini duyurmuştu.

Trabucco, en hızlı olmak için daha fazla rekabetle karşı karşıya olduklarını belirterek, Alameda'nın odaklanması gereken şeyleri değiştiğini söyledi. Trabucco, “Ancak şimdiye kadar artan rekabet daha düşük başarıya karşılık gelmedi” ifadelerine yer verdi.

Geleneksel borsalarda, piyasa verimsizlikleri hızlı bir biçimde tahkim edilir. Kripto alanında ise bu süreç çok daha az gelişmiştir. Ancak Wall Street'in yüksek frekanslı ticaret firmalarının gelişinden sonra kolay kâr etme fırsatları daha nadir hale geliyor.

Genesis Trading’in Türev Yatırımları Başkanı Joshua Lim konuyla ilgili açıklamasında “Geleneksel yüksek frekanslı ticaret yapan kripto borsaları daha rahat işlem yapar hale geliyor ve geçimlerini kripto para üzerinden sağlayan kripto yerlisi şirketlerin fırsatlarına müdahil oluyorlar” dedi.

Bu durum, kripto yerlisi firmaları faaliyetlerini genişletmesine sebep oluyor. Firmalar kredi verme, döviz dışı ticaret ve kârın hala yüksek olduğu merkezi olmayan finans gibi yeni alanlardaki verimsizliklerden yararlanmaya itiliyor.

Japon bankası SBI tarafından desteklenen B2C2'nin eş CEO’su Rob Catalanello, daha fazla yatırımcının ikili anlaşmalar yapmaya istekli olması nedeniyle B2C2'nin kripto borsalarındaki ticarete olan ilgisinin azaldığını söyledi.

Kurumsal yatırımcılar, döviz piyasalarında yaygın olarak kullanılan bir türev türü olan kripto teslim edilemeyen vadeli işlemleri gibi ürünlerle ilgileniyorlar. Bu işlemlerde sözleşme sahibi, anlaşma sona erdiğinde fiziksel varlığı teslim almadan kripto para birimi ticareti yapabilir.

Borsalardaki ticaretin azalmasına karşın Genesis kredi masasında oldukça ciddi büyüme elde etti. Firmanın kredi birimi yılın üçüncü çeyreğinde 35,5 milyar dolar değerindeki kripto kredisini idare etti. Bu rakam 2020’deki aynı çeyreğe göre %586’lık artışı ifade ediyor.

Türev ürünler piyasaları da güçlü bir şekilde büyüdü. Geleneksel Finans tarafından gelen büyük firmalar da bu ticarete odaklandı. Kripto alanındaki yöneticiler de hedeflerini genişletiyor ve gözlerini büyük Wall Street bankalarına dikiyor.

B2C2'nin Kurucusu Max Boonen, "Kripto alanında en büyük değilse dahi en büyük piyasa yapıcılarından birisiyiz ve dünyanın ilk dijital yatırım bankası olmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Küresel bankalar kripto alanına giriyor

 

Kripto para düzenlemesinde neler var

 

Geçen yıl kripto para dolandırıcılığı 14 milyar dolarla rekor kırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)