BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto bir an önce düzenlenmeli----

Kripto bir an önce düzenlenmeli

Kripto bir an önce düzenlenmeli
21 Kasım 2022 - 18:15 www.finansgundem.com

2008 Finans Krizi’nin önemli isimlerinden olan FDIC eski Başkanı Sheila Bair kripto piyasasının ABD’deki mevcut yasalarla düzenlenebileceğini söyledi. Bair kurunun yanında yaşın da yanmaması gerektiğine dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para borsası FTX'in iflası, ABD düzenleyicilerinin yeni yasalar için beklemek yerine yatırımcıları korumak için güçlerini birleştirmelerini ve mevcut güçleri kullanmaları gerektiğini gösteriyor olabilir. Financial Times’ın haberine göre, 2008 Küresel Finans Krizi’nde düzenleyici kurumların krizi ele almasında önemli bir isim olan Sheila Bair, ABD’nin düzenleyici kurumlarına önemli bir çağrı yaptı.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) eski Başkanı Bair, “Düzenleyicilerin kendilerini kontrol etmek için çaba göstermesi, bir anlaşmaya varması ve ardından şu anda sahip oldukları yetkilileri kullanarak uygulamaya başlaması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Bair, denetleyici kurumlara seslenerek, “Bir çerçeve belirleyin, herkese açık olacak bir şekilde duyurun, kural değişiklikleri ve politika duyuruları yoluyla uygulayın. Ama işinizin başına dönün çünkü çok daha fazla insanın canı yanıyor” uyarısında bulundu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kripto para birimi ile ilgili ürünlerin ve ticaretinin düzenlemesi ABD’deki hangi kurumun yetki alanında kaldığı tartışmalarına yeniliyor. Kriptonun denetlenmesi ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu veya bankacılık düzenleyicisi kurumlarının hangisinde olduğu tartışmaları sebebiyle durduruldu. ABD’li senatörler geçtiğimiz hafta düzenleyici kurumlara 32 milyar dolara kadar ulaşan FTX'in değerini kimin denetlediğini sorduklarında garip bir duraklama yaşanması dikkat çekmişti.

Ayrıca, kurumların kripto odaklı düzenleme birimi oluşturup oluşturmaması gerektiği konusunda da yoğun bir tartışma var. Bazı yetkililer ve sektör uzmanları daha fazla rehberlik çağrısında bulunurken, piyasa düzenleyicileri mevcut yasaların yeterince açık olduğunu savunuyorlar.

Bitcoin ve diğer dijital tokenlara ilgi duyan çoğu Amerikalı, FTX de dahil olmak üzere ABD dışında bulunan kuruluşlar aracılığıyla işlem yapıyor. FTX’in geçtiğimiz hafta iflasını açıklaması ve dijital varlık piyasasını ciddi bir krize sokmuştu. Grubun yeni CEO’su bir mahkeme dosyasında FTX'in "kurumsal kontrollerin tamamen başarısız olduğunu" ve ABD dışında "hatalı düzenleyici gözetimine" tabi olduğunu söyledi.

Bair konuyla ilgili açıklamasında, “Bu beni şaşırtmıyor ve üzüyor. Başkan’ın (ABD Başkanı Joe Biden) çalışma grubunun (dijital varlıklar çalışma grubu) yeni bir mevzuata ihtiyaç olduğunu söylemesi ve topu Kongre’ye (ABD Kongesi) atması bir hataydı” ifadelerine yer verdi.

Kripto para birimlerini düzenlemenin bazı muhalifleri, hükümet gözetiminin dijital varlıklara hak edilmemiş güvenilirlik sağlayacağından endişe ediyor. Bair, maaş günü kredisi olarak da adlandırılan tüketicilerin maaşını aldıktan sonra geri ödemek koşuluyla aldığı yüksek faizli kredi türüne ilişkin deneyimlerine dayanarak kesinlikle aynı fikirde olmadığını söyledi:

“Maaş günü kredilerini gerçekten sevmiyorum, ama buna yönelik bazı düzenlemeler oluşturulmasıyla maaş günü kredilerinin kabul edildiğini de düşünmüyorum. İnsanların incinmesini önlemeye çalışıyorlar.”

Bair, kripto fiyatlarının çöküşünün daha geniş çaplı bir finansal istikrarsızlığa neden olmasını beklemediğini söyledi: “Bugüne kadar çoğu kripto hiçbir zaman gerçek dünya uygulamalarına sahip olmadı. Bu yüzden ekonomi, düzenlenmiş finansal sistemimize güvendiğimiz gibi bu sisteme güvenmiyor.”

Ancak Bair FTX'teki sıkıntıların aynı tür dağıtılmış defter teknolojisini kullanmaya çalışan fintekleri de etkileyeceğinden endişe ediyor. FDIC eski başkanı kripto para birimi aracılık ve ödeme hizmetleri sunan ve New York eyaleti tarafından düzenlenen Paxos'un harici bir yönetim kurulu üyesi konumunda:

"Kurunun yanında yaşın da yanmasını istemiyorum. Bu düzenlemenin gerçekten de, sermayeyi spekülatif eylemlerden uzaklaştırarak, bu teknolojiyi gerçekten değerli bir şey için anlamlı bir şekilde kullanmaya çalışan şirketlere yeniden tahsis edeceğini umuyorum. Bu tür şirketler için düzenleyici kurumların tasdiki gerçekten yararlı olacaktır. Diğerleriniyse kapatın.”

 

Kripto borsalarından rekor Bitcoin çıkışı

 

FTX skandalından alınacak 4 ders

 

FTX’teki kırmızı bayraklar nasıl gözden kaçtı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)