BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKreşler ekonomik zorluklar nedeniyle kapanıyor----

Kreşler ekonomik zorluklar nedeniyle kapanıyor

Kreşler ekonomik zorluklar nedeniyle kapanıyor
07 Temmuz 2022 - 13:12 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyon ve artan maliyetler kreşleri de vurdu. ABD'de kapanma noktasına gelen kreşler, çocuklar ve aileler için büyük sorun teşkil ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon kreşleri de vurdu. ABD’de çocuk bakım maliyetleri sürekli artan kreşler, her ay zam yapmak zorunda kalıyor. Maliyetleri daha fazla ailelere yüklemek istemeyen kreşler ise kepenk indirme yoluna gidiyor.

Cnn’den Gabe Cohen’in haberine göre, yüksek enflasyon ve artan eğitim maliyetleri nedeniyle çocuk bakım merkezleri açık kalmayı daha fazla göze alamayacak durumda. ABD’de şehir merkezlerinden kırsal alanlara kadar pek çok çocuk bakıcısı enflasyonla mücadele edebilmek için eğitim ücretlerini artırıyor. Bunun sonucundan artan eğitim ücretleri aileler için de büyük bir yük oluşturuyor.

Yüzde 35 artış

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Baltimore'daki KidzStuff Çocuk Bakım Merkezi bu durumun en iyi örneklerinden. Bakım merkezinde yemek, kira, elektrik ve malzeme maliyetleri sürekli artıyor. Bakım merkezinin CEO’su Angela Kidane, çalışanlarının maaşlarını yüzde 40 oranında artırdığını belirtiyor. Ancak buna rağmen yeni öğretmenler almakta zorlandığını belirten Kidane, bu durum nedeniyle bakım merkezindeki sınıflardan birini kapatmak zorunda kaldı. Kidane, bu olumsuz durumun bakım merkezine yılda 150 bin dolara mal olacağını belirtiyor.

İşletme maliyetlerinde yüzde 30 ila yüzde 35 oranında bir artış yaşandığını belirten Kidane, ya ebeveynlerin bu maliyeti üsteleneceklerini ya da bunu kendilerinin yapmak zorunda kalacağını söylüyor. Son bir yıl içinde eğitim öğretim ücretlerinde üç kez artırıma giden Kidane, her aile için şu ana kadar yüzde 30 zam yapmak durumunda kaldıklarını belirtiyor. Bu durum, bazı aileler için tam zamanlı çocuk bakımının yılda binlerce dolara mal olması anlamına geliyor. Kidane, yapmak zorunda oldukları zamların bakım merkezinin hayatta kalabilmesi için bir zorunluluk olduğunun altını çiziyor.

Tek sorun enflasyon değil

Ülke genelindeki çocuk bakım programlarının hemen hepsinde benzer durumlar yaşanıyor. Ulusal Çocuk Bakım Derneği Direktörü Cindy Lehnhoff, çocuk bakım merkezlerinin kapılarını açık tutabilmeleri için zam yapmaktan başka çareleri olmadığını belirtiyor.

Çocuk bakım programlarının maaşlarda artışa gidebilmesine yardımcı olan federal yardım fonlarına rağmen sektörün pandemi öncesine kıyasla yüzde 11,2 oranında daha az çalışanı bulunuyor.

Kreşlerin dışında çocukları ve aileleri de oldukça olumsuz etkileme potansiyeline sahip olan bu durumun tek nedeni enflasyon değil. Berkeley Üniversitesi Çocuk Bakımı İstihdamı Araştırma Merkezi'nin raporuna göre, çocuk bakım programlarının maaşlarda artışa gidebilmesine yardımcı olan federal yardım fonlarına rağmen sektörün pandemi öncesine kıyasla yüzde 11,2 oranında daha az çalışanı bulunuyor. İşgücü İstatistikleri Bürosu verilerine göre, geçen yıl itibariyle sektördeki ortalama ücretin saat başına 13 doların biraz üzerinde olduğu belirtiliyor.

16 bin kreş kapandı

Bir araştırmaya göre Mart ayı itibariyle pandemi sürecinde ülke genelinde yaklaşık 16 bin çocuk bakım programı kapandı. Bu rakam sektörde bulunan lisanslı programların yüzde 9’una denk geliyor. Bu kapanmalar, aileler için daha uzun bekleme süreleri ve daha yüksek okul ücretleri anlamına geldi. MomsRising İdari Direktörü Kristin Rowe-Finkbeiner, ülkenin her yerinde bu durumun konuşulduğunu, herkesin çocuk bakım maliyetlerinin karşılanabilir olmadığını düşündüğünü bildiklerini söylüyor. Ayrıca Rowe-Finkbeiner, çocuk bakımı alanında çalışan ebeveynlerin de ailelerini geçindirmekte ve çocuklarına bakmakta zorlandıklarını belirtiyor. ABD’de yarım milyon ailenin erişim ve satın alabilirlik anlamında yeterli imkanlara sahip olmaması nedeniyle çocuk bakımından yoksun olduklarını belirten Rowe-Finkbeiner, enflasyon nedeniyle artan maliyetlerin bu ailelerin sayısını artırdığını sözlerine ekliyor.

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar için uygulanacak olan Kovid-19 aşılarının çocuk bakımına olan talebi daha da artırma ihtimali bulunuyor.

Talep hızla artıyor

Çocuk bakımına olan talebin daha da artma ihtimali bulunuyor. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar için uygulanacak olan Kovid-19 aşılarının bu ihtiyacı körükleyeceği tahmin ediliyor. Ebeveynleri lisanslı çocuk bakım merkezleriyle buluşturan San Diego merkezli TOOTRIS şirketi, son aylarda bekleme listelerinin yaklaşık yüzde 25 arttığını belirtiyor. TOOTRIS CEO'su Alessandra Lezama, “Aileler çocuklarının güvenli şekilde bakılması için çocuk bakım merkezlerine başvuruyor. Pandemi sürecinde çok fazla sayıda kreşin kapanmak zorunda kalmasıyla birleştiğinde arzın talebi karşılayamadığı sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olduğumuz ortada” diyor.

Ebeveynlerden daha fazla ücret almak istemiyoruz

Beach Babies çocuk bakım evi sahibi Sean Toner da, enflasyonla mücadele etmek ve öğretmen maaşlarını saat başı ortalama 14 dolar seviyesine yükseltmek için, eğitim öğretim ücretlerini iki kez toplam yüzde 10 oranında artırmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Bu denli pahalı olmaması gereken bir hizmet için ebeveynlerden daha fazla ücret almak istemediklerini belirten Toner, ücretini ödeyemeyen ailelerin çocuklarını okuldan uzaklaştıran kişi olmak istemediğini söylüyor. Beach Babies çocuk bakım merkezinde öğretmen olan Jessica Gebbia’nın 5 yaşındaki oğlu da aynı kreşe gidiyor. Maaşının çoğunu oğlunun kreşte kalması için kullandığını belirten Gebbia, benzin ve gıda fiyatlarının da yükselmesiyle işlerinin çok daha zor hale geldiğinin altını çiziyor. Gebbia işini bırakmak istemese de birçok annenin işini bırakmak zorunda kaldığını sözlerine ekliyor.

Yardım fonları artırılmalı

Pandemi yardım fonları çocuk bakım merkezlerinin istikrarlı şekilde çalışmasına bir şekilde yardımcı olsa da fonların süresi iki yıl içinde sona erecek. Avukatlar, çocuk bakımı endüstrisinin bir uçuruma doğru sürüklenmesinden endişe ediyor. Çocuk bakımı için daha fazla federal fon yardımı yapılması mecburi gözüküyor.

Küçük Çocukların Eğitimi Derneği CEO'su Michelle Kang da pandeminin çocuk bakım merkezlerinin işlerine devam etmesini neredeyse imkansız hale getirdiğini söylüyor. Mevcut piyasa koşullarının ise bu durumu daha da zorlaştırdığını belirten Kang, arzı desteklemek ve güçlendirmek için hareket geçilmezse, ailelerin çocuk bakımı seçeneğinden tam anlamıyla mahrum kalması riskiyle karşı karşıya olduklarının altını çiziyor.

Tatilde çocuklarınızla eğlenebileceğiniz en ekonomik aktiviteler

 

İngilizler çocukların yemeklerinden kısmaya başladı

 

Faturaları ödeyebilmek için çocukların kumbaraları açılıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)