BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredilere yarım puan indirim gelecek----

Kredilere yarım puan indirim gelecek

Kredilere yarım puan indirim gelecek
28 Ocak 2015 - 02:35 www.finansgundem.com

Merkez Bankası gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11.25'ten aşağı çekerse tüketici kredilerine 0.5 puanlık indirim gelecek

Merkez Bankası’nın 4 Şubat’ta yapması beklenen toplantıda 1 puanlık indirim yapması bankaların tüketici, konut ve ticari kredilerde uyguladığı faiz oranlarında 0.5 puanlık indirim getirecek. Ancak daha da etkili olması için Merkez Bankası’nın faizde üst sınır olarak uyguladığı gecelik marjinal fonlama oranı olan yüzde 11.25’te indirim yapması gerekiyor. Bu faizdeki indirim iki kat daha etkili oluyor.

20 Ocak’ta PPK politika faizi yüzde 8.25’ten yüzde 7.75’e indirilmişti. Yani politika faizi yüzde 8.25 iken üst sınır yüzde 11.25, alt sınır ise yüzde 7.50. PPK’da politika faizinin yüzde 7’ye inmesi bire bir tüketici ya da ticari kredilerini etkilemeyecek. Ama politika faizinde 1 puan indirim olursa kredi faizlerinde 0.5 puan indirim yaşanabilecek.
   
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, bankaların kötü senaryoyu dikkate aldıklarını belirterek, bu nedenle bankalar için yüzde 11.25’lik oranın kıstas olduğunu söyledi. Bu durumda yüzde 11.25’te yapılacak bir indirim kredi faizlerini doğrudan etkileyecek ve indirimin yolunu açabilecek. Üst sınırda yapılacak 100 baz puanlık indirim kredi faizlerini 0.5-1 puan arasında etkiliyor. Yani politika faizine göre iki kat daha etkili.

ÜST SINIR NE İŞE YARIYOR?

Merkez Bankası’nın uyguladığı politika faizi normal günler için geçerli olan bir faiz oranı. Ancak kötü günlerde üst sınırdan yani gecelik marjinal fonlama oranından bankalara para veriliyor o da yüzde 11.25.

ERDOĞAN FAİZ DÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Merkez Bankası Başçı faizleri indireceğini açıkladığı sıralarda şöyle konuştu: “Faizler düşecek. Anlamak istemeyenler olabilir ama anlayacaklar. Enflasyon da faizlerin düşmesi ile birlikte düşecek. Faizler düşmesse enflasyon düşmez. Enflasyonu yüzde 30’dan tek haneye indirdik. Dünyanın gelişmiş ülkelerine bakın hiç birinde bizdeki gibi bir Faiz uygulaması yok. Hepsinin faizi japonyada eksi. Yatırım istiyorsak bunları başaracağız.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)