BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredi kartları için yeni risk----

Kredi kartları için yeni risk

Kredi kartları için yeni risk
18 Ağustos 2021 - 09:55 www.finansgundem.com

The Smart Payment Association (SPA) ve Analitik Ajansı ABI Research, tüm dünyada yaşanan mikroçip sıkıntısının plastik banka kartlarını da etkileyeceğini belirterek, bankaların kredi kartı sorunuyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Banka kartlarının tedariğinde yaşanacak riskler konusunda uyaran SPA uzmanları, kart üreticilerinin mikrodenetleyici olarak da adlandırılan mikroişlemci modülleri sıkıntısı ile karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Aynı zamanda, siparişe açık olan çiplerin fiyatlarının da keskin bir şekilde arttığına işaret eden uzmanlar, teslimat sürelerinin de uzadığını gözlemliyor.

Kredi kartları üzerinde kullanılan çiplerin üreticilerinden yapılan sevkiyatların 6 ile 10 aya kadar uzadığını belirten yetkililer, sınırlı miktarda çip üretimi nedeniyle plastik kredi kartı maliyetlerinin arttığını belirtti.

ÇİP KRİZİNİN NEDENİ

Uzmanlar çip tedarikinde yaşanan sıkıntıyı çoğunlukla otomotiv ve tüketici elektroniği sektörlerinde değişen arz ve talep dengesi ile açıklarken, pandemi sırasında üretim bantlarını durduran otomotiv sektörünün kullandığı çipler tüketici elektroniği sektörüne kaymış durumda.

Ancak beklenenden hızlı bir toparlanma ile üretime geri dönen otomotiv sektörü kısa bir süre sonra çip sıkıntısı yaşamaya başladı.

Çip üretimindeki en önemli hammadde olan silisyum yarı metale sahip olan Çin, 2020 yılında dünyada üretilen toplam sekiz milyon ton çipin beş tonunu üreterek liderlik koltuğunda bulunuyor.

Danışmanlık şirketi Sinolytics’in yöneticisi Jost Wübbeke’ye göre, son derece yüksek enerji harcanarak eritilmesi gereken bu metal, Çin’de yaşanan kuraklık ve akabinde hidroelektrik santrallerinde yaşanan birtakım sorunlar ve artan elektrik fiyatları nedeniyle eritilemedi. Yani öncelikle çiplerin hammadde üretiminde belirgin bir aksama oldu.Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin ticari yaptırımları da çip tedarikini büyük ölçüde etkiledi.

Geçtiğimiz yıllarda eski ABD Başkanı Trump yönetimi Huawei’ye yönelik yaptırımlarını sıkılaştırmış, Çinli teknoloji şirketi Huawei de yaptırımlar Eylül ayında yürürlüğe girmeden önce en büyük çip üreticisi Tayvanlı TSMC ve diğer Tayvanlı üreticilerden yeterli sayıda çipi güvence altına almak için büyük ölçekli çip siparişi vermişti. Bir de bunun üzerine salgın önlemlerinden sonra beklenenden hızlı bir şekilde sahalara geri dönen ve üretime başlayan otomotiv sektörü tekrar çip siparişine başlayınca zaten tam kapasite çalışan çip üreticileri talepleri karşılamakta zorlandı.

Uzmanlar, Apple’ın bile tek başına tüm otomotiv endüstrisi kadar çok çip istemeye başladığını da vurguluyor.

Çip üretiminin küçük fabrikalarda ve küçük ölçekte hacimlerde gerçekleşmesinin karlı olmadığını belirten uzmanlar, çip üretiminde ölçek ekonomisinin geçerli olduğunu, yani çok büyük miktarlarda ürettikçe maliyetin düştüğünü ve üreticinin sürümden kazandığını söylüyor.

Bu durumda da piyasadaki küçük üreticilerin şansı olmadığının altını çizen uzmanlar, artan siparişleri sadece dev firmaların karşılayabileceğini vurguluyor.

Çip üreticisi Infineon’un CEO’su Reinhard Ploss, çiplerin küçük boyutlu olmasına rağmen yığınlanma özellikleri olmadığını ve bir son kullanma tarihlerinin olduğunu açıklarken, bu nedenle çiplerin müşteriye zamanında teslim edilebilmesi için siparişin doğru zamanda verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kredi kartlarında yeni dönem

 

Çin'den çip dağıtıcılarına soruşturma
 

BDDK'dan felaket bölgesine özel kredi kartı taksitlendirmesi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)