BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKredi kartları enflasyonu yükseltecek----

Kredi kartları enflasyonu yükseltecek

Kredi kartları enflasyonu yükseltecek
13 Mayıs 2021 - 12:47 www.finansgundem.com

ABD’liler giderek artan bir hızlı yüksek faizli borçlarını ödüyor. Bu durum ise bastırılmış talebin bir başka sinyali olarak görülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tüketici fiyatları on yıllardır görülen en yüksek seviyelere çıkıyor. Bu durum korona virüs pandemisinin ardından toparlanma göstermeye başlayan dünyanın en büyük ekonomisi için sorunların yaklaştığının sinyallerini veriyor. Ancak ABD’liler aynı zamanda daha önce olmadığı kadar büyük bir hızla kredi kartı borçlarını ödüyor. Bu durum ise tüketicilerin fiyatlardaki yükselişe karşı önlem alması olarak yorumlanıyor ve enflasyonda yükselişin kısa vadeli olmayacağının göstergesi olduğu söyleniyor.

Bloomberg’in haberine göre, ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi nisan ayında bir önceki aya kıyasla %0,8 yükseldi. ABD Merkez Bankası (FED) verileri ABD’lilerin bilançosunun iyi durumda olduğunu gösterdi. Özellikle de kredi kartı bakiyeleri yılın ilk üç ayında 49 milyar dolar düşüş gördü. Bu rakam ise son 20 yılın verilerinde en büyük ikinci düşüşü gösterdi. Genellikle iki haneli faiz oranı işlenen bu borçlar ise 2019 yılından bu yana 157 milyar dolar düşüş gösterdi.

New York FED araştırmacıları, “2021’in ilk çeyreğindeki düşüş dikkat çekici çünkü perakende sektöründeki toparlanmayla tezat oluşturuyor” dedi. Açıklamanın devamında, “yükselen perakende satış hacmi teşvik paketlerinin, yükselen tüketici güveninin ve bastırılmış talebin tüketimi desteklerken, tüketicileri pahalı borçlarından kurtulmaya yönelttiği anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı. Bu verileri FED’in açıklamalarında geçici olduğu söylenen enflasyon yükselişi konusunda, yatırımcıların göz önünde bulundurması gerekiyor.

Kredi kartı borcu masraflarını karşılayacak gücü olmayan düşük gelirli ya da işsiz bireylerin üzerinde bir yük oluşturuyor. Bu borçların yüksek seviyelerdeki faiz oranları ise borçlananların, borçlarını ödemesini zorlaştırıyor. Birçok kişi 2020’nin ikinci çeyreğinde kredi kartı kullanımını durdurarak, eşi benzeri görülmemiş bir düşüşe neden oldu. Bu durum ise ekonominin büyük bir bölümü virüs nedeniyle kapalı olduğu için mantıklı bulundu. Ancak bu yılın ilk çeyreğinde kart borçlarındaki düşüş, tüketicilerin harcamaları artırmaya hazırlandığının sinyalleri olarak yorumlandı.

New York FED verileri kredi kartı bakiyelerinin 20’li yaşlardakilere kıyasla, ileri yaştaki tüketiciler için düşüşe geçtiğini gösteriyor. Aynı zamanda yüksek gelirli kişilerin de kredi kartı borçlarını ödeyerek limitlerinde, yeni harcamalar için yer açtığı düşünülüyor. Bu durum korona virüs karşısında daha büyük risk altında olanların evde kaldığı ve pahalı borçlarını kıstığı yönünde yorumlanabilir. Aynı şekilde evden çalışanlar da benzer şekilde davranış gösteriyor olabilir. Ancak iki durumda da bastırılmış talebin harcamaları artırması bekleniyor.

ABD’de kişisel gelirler mart ayında bir önceki yıla kıyasla 5,5 trilyon dolar artarak 24,2 trilyon dolara yükseldi. Şimdilik mevcut enflasyon hikayesi genel olarak tedarik kısmında görülüyor. Örneğin küresel çip sıkıntısı yeni araçların piyasaya sürülmesine engel oluyor. Bu durumda ise tüketici ikinci el araçlara yöneliyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, ikinci el araçlarda fiyatlar nisan ayında bir önceki aya kıyasla %10, 2020’nin şubat ayından bu yana da %20 artış gösterdi.

Fintekler hesap aşım ücretine savaş açıyor

 

Bakan açıkladı: 2.2 milyar lira destek!

 

Otomobil ihracatı yüzde 20 arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)