BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKredi kartı yükü X kuşağının omzunda----

Kredi kartı yükü X kuşağının omzunda

Kredi kartı yükü X kuşağının omzunda
24 Ocak 2023 - 16:01 www.finansgundem.com

Yapılan son bir araştırma kredi kartı borcu en fazla olan neslin X kuşağı olduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlar X kuşağının çocuklarının eğitiminden aile bireylerinin bakımına kadar birçok masrafı üstlendiğine dikkat çekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kredi kartı borcu söz konusu olduğunda, X kuşağı en zorlu mücadeleyi veriyor olabilir. New York Life'ın yeni bir raporuna göre, X kuşağının ortalama kredi kartı borç miktarı 7.004 dolar. Buna karşın diğer kuşaklardaki ortalama kredi kartı borçları baby boomer’larda 6.785 dolar, Y kuşağında 5.928 dolar ve Z kuşağında 2.876 dolar.

CNBC’nin haberine göre CreditCards.com Kıdemli Sektör Analisti Ted Rossman konuyla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa X kuşağı kredi kartı borçları nedeniyle özellikle sıkışık hale gelebilir. Zira şu an hayatlarının pahalı bir dönemini yaşıyorlar” dedi. CreditCards.com'dan yapılan araştırmalar, X kuşağının diğer yaş gruplarına kıyasla daha fazla üyesinin bireysel borçlanmaya maruz kaldığını gösteriyor.

Rossman, “Yaşlı ebeveynlerine bakmak, kendi çocuklarını yetiştirmek ve belki de çocuklarını üniversiteye sokmak gibi masraflar arasında sıkışmış olabilirler” dedi.

Aralık ayında 4.410 ABD'li yetişkin arasında yapılan bir ankete dayanan New York Life araştırması, 59 ila 77 yaş arası bireyleri baby boomer; 43-58 yaş arası bireyleri X kuşağı; 27-42 yaş arası bireyler Y kuşağı ve 11 ila 26 yaşları arasındaki bireyleri Z kuşağı olarak tanımlıyor.

Kredi kartı borçlarının maliyeti yükseldi

ABD New York Merkez Bankası'nın hane halkı borcuna ilişkin son üç aylık raporuna göre, tüm yaş gruplarındaki kredi kartı bakiyeleri 2022'nin üçüncü çeyreğinde 930 milyar dolara ulaştı. Bu miktar, bir önceki çeyreğe göre 38 milyar dolar ve bir yıl öncesine göre 121 milyar dolar daha fazlaydı. Rakamlar 20 yıldan fazla bir süredir en büyük yıllık sıçramayı işaret ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz yıl ABD Merkez Bankası (FED) yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla politika faizlerini agresif bir şekilde artırmıştı. Mart ayından itibaren faiz artırımına başlayan FED politika faizlerini sıfıra yakın bir seviyeden güncel olarak %4,25-%4,50 aralığına getirdi. Yükselen politika faizleri aynı zamanda kredi kartı faizlerinin de artması anlamına geliyor.

Rossman ABD’de ortalama kredi kartlarının şu sıralarda rekor yükseklikte %20,16 faiz masrafı aldığına dikkat çekti. Dahası, kart sahiplerinin %46'sı en az bir kartta aydan aya borç taşıyor. Bu oran da bir yıl önceki %39'dan çok daha fazla.

New York Life araştırmasına göre, her yaştan yetişkinlerin ortalama kredi kartı borcu 6.321 dolar ve bu borca yatırılan ortalama aylık tutarsa 430 dolar.

Kredi kartı borçları nasıl ödenir?

Kredi kartı bakiyelerini daha hızlı ödeyebilmenin bazı yolları var. Örneğin, bazı insanlar kredi kartı borçlarına "kartopu yöntemini" kullanarak yaklaşırlar. Bu yöntem önce en küçük bakiyeyi ödemeyi ve daha sonra bir sonraki en büyük ödemeye geçmeyi belirtiyor.

Ödeme stratejisi şu şekilde çalışıyor: Gecikme ücretlerinden veya daha yüksek Faiz ücretlerinden kaçınmak için daha yüksek bakiyeli kartlarınıza minimum tutarı ödersiniz, ardından ödeme bitene kadar en küçük kredi kartı borcunuza mümkün olduğunca fazla para atarsınız. Sonra aynı stratejiyi bir sonraki en büyük kredi kartı burcunuza uygularsınız. Buradaki fikir, bakiyeleri silmenin güçlendirici olabileceği ve tüm kartlarınızı ödemeye devam etmeniz için size motivasyon verebileceğidir.

Eğer bir teşviğe ihtiyacınız yoksa en yüksek faiz oranlı borca odaklanabilirsiniz. “Çığ yöntemi” olarak adlandırılan bu yöntem uzun vadede en yüksek faiz oranlı borçtan en düşüğe doğru ödeme yapılmasını öneriyor. Bu sayede faiz yüksek faiz ödemelerinden de kurtuluş sağlanıyor.

Tüm bu stratejilere ek olarak kredi puanı yüksek bireylerin %0 faizli bakiye transfer kartlarını kullanabilmeleri de mümkün. Yani kredi puanı yüksek olanlar borç ödemelerinde daha iyi şartlarla karşılaşabiliyor.

Bireylerin kredi kartı borçlarıyla başa çıkabilmesi için kullanabileceği bir diğer yöntem de bireysel krediler. Rossman, “Eğer iyi bir kredi puanınız varsa bu oranlar yaklaşık %7’ye kadar inebiliyor” dedi.

Bu stratejilerin haricinde harcamaları azaltmak veya gelirleri artırmak da borçların daha hızlı ödenebilmesi için akla gelen ilk yöntemlerden birisi.

Rossman, "Bir ek iş yapabilir, ihtiyacınız olmayan şeyleri satabilir veya kredi kartı borcunuzdan kurtulmak için harcamalarınızı azaltabilirsiniz" dedi.

Türkiye, 2022'de kart ile 3,7 trilyon TL harcama yaptı

 

Kredi kartı sayısı bir yılda  arttı

 

Balıklar kredi kartı ile alışveriş yaptı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)