BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredi kartı ve kredilere getirilen değişiklikler!----

Kredi kartı ve kredilere getirilen değişiklikler!

Kredi kartı ve kredilere getirilen değişiklikler!
22 Eylül 2016 - 08:57 www.finansgundem.com

Başbakan Binali Yıldırım, tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili uygulamaları ve değişiklikleri açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi önünde, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı'nda alınan kararlara ilişkin açıklama yaptı.

EKK'nun toplantısında ülkenin gündeminde olan, vatandaşı ilgilendiren konuları ele aldıklarını, tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili uygulamalarda bazı yenilikler ve değişiklikler yapıldığını söyleyen Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:

"Buna göre, genel kredi taksit sınırını 9 aydan 12 aya çıkarmış olduk. Bazı ürünlerde farklı kredi taksit sayısı olabiliyor, daha az, daha farklı olanlar var ama her halükarda 12 aydan daha fazla olmuyor, bu bir. İkincisi, kredi kartlarının borç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ne demektir? Baştan yapmışsınız taksitleri sonra ödeme zorluğu içine girdiniz, değiştirebiliyorsunuz, yeniden yapılandırma yapıyorsunuz ve bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ihtiyaç kredileriyle ilgili düzenleme. Tüketici kredilerindeki vade azami 36 aydı, bunu 48 aya çıkarıyoruz. Konut kredilerinde özkaynak-kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksanız 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Orada 5 puan arttırdık. Bankalar yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek, yüzde 20'sini de alıcı karşılamış olacak."

KREDİLİ ALIŞVERİŞE ASGARİ ÜCRET DÜZENLEMESİ

Yıldırım, bir başka düzenlemenin ise Kalkınma Bankası, yatırım bankaları ile katılım bankalarının finansal kiralama (leasing) işlemleriyle ilgili olduğunu belirtti.

Bu işlemlerdeki kredi teminat oranı uygulamasına istisna getirdiklerini, yüzde 100 kredilendirme yapılabileceğini anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyelim ki finansal kiralama yoluyla bir araç alacaksınız. Yüzde 100'üne kadar kredilendirme mümkün olacak. Bir başka düzenleme ise bankaların verdiği kredilerde sermaye yeterlilik oranı diye bir şey var. Eğer bir kredi ödenmezse bunun bir karşılığı var. Sermaye yeterlilik oranının bozulmaması lazım. Burada katılım bankalarıyla diğer bankalar arasında farklılıklar vardı, o farkı aradan kaldırıyoruz. Aynı kriter katılım bankalarına uygulanacak, böylece bankalar ile katılım bankaları arasındaki fark tamamen kalkmış olacak.

Bu konudaki son düzenleme de şudur, malum kredi kartı, gelirinin 4 katıyla sınırlı kredili alışveriş. Diyelim bin lira geliriniz varsa 4 bin lira. Burada küçük bir değişikliğe gidildi. Malum asgari ücrete bin 300 lira olduğu için en az kredi kullanma limiti kredi kartı için 5 bin 200 liraya çıkmış oluyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)