BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaATM & POS TerminalleriKredi kartı kullananlar dikkat----

Kredi kartı kullananlar dikkat

Kredi kartı kullananlar dikkat
20 Eylül 2013 - 11:09 www.finansgundem.com

ATM dolandırıcıları kart şifrenizi öğrenmek için her numarayı yapıyor

Marmaris'te bazı bankaların ATM'lerine yerleştirdikleri "papağan" diye tabir edilen düzeneklerle vatandaşların ve turistlerin kart bilgilerini kopyalayan çetenin yabancı uyruklu 2 üyesi yakalandı.
Marmaris Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Cihan ise vatandaşları uyararak, "Şifrelerini hiç kimseye göstermeyecek şekilde girsinler ve diğer ellerini tuş takımının üzerine perdeleyerek rakamlara bassınlar' dedi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçede yaklaşık bir ay önce bankamatik ve kredi karşı dolandırıcılığıyla ilgili şikayetlerin artış göstermesi üzerine Marmaris Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekipleri çalışma başlattı.
Şehir merkezindeki ATM'leri 24 saat boyunca izlemeye alan ekipler, gece geç saatlerde makinelerde işlem yapan Bulgar uyruklu B.D (29) ve İ.M (42) durumundan şüphelenerek takibe aldı. Armutalan beldesindeki lüks bir otelde kalan ve normalden fazla harcama yaptıkları tespit edilen şüpheliler, bir ATM'ye "papağan" olarak adlandırılan kopyalama düzeneklerini yerleştirdikleri sırada gözaltına alındı.
Marmaris Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Cihan, gazetecilere yaptığı açıklamada, zanlıların bankamatiklerin üzerine tuş takımlarını gören, dikkatli bakıldığında ancak fark edilebilecek kameralar yerleştirdiklerini ve bunların uzun süre kayıt yaparak görüntüleri depoladığını söyledi.
Kullanıcının girdiği şifreleri bu sayede öğrenen zanlıların, kart takma yerine yerleştirdikleri bir başka cihaz yardımıyla da kart bilgilerini kopyaladıklarını belirten Cihan, B.D ve İ.M'nin bilgisayarlarına aktardıkları bu bilgileri yurt dışındaki diğer çete üyelerine gönderdiklerini ifade etti.
Elinizle kapatarak şifre girin
Bu tür olaylardan korunabilmeleri için vatandaşlara önerilerde de bulunan Cihan, "Vatandaşlarımız mümkün olduğunca bankaların önündeki ATM'leri kullansınlar. Şifrelerini hiç kimseye göstermeyecek şekilde girsinler ve diğer ellerini tuş takımının üzerine perdeleyerek rakamlara bassınlar. Bu sayede yerleştirilen kameraların görüş açısını engelleyeceklerdir. Çünkü kart bilgilerinin kopyalanması tek başına çok fazla anlam ifade etmiyor, kopyalanan kartların kullanılabilmesi için aynı zamanda şifrelerin de bilinmesi gerekiyor" dedi.
Siber suç polisleri araştırma yapıyor
Konuyla ilgili araştırmaların sürdüğünü bildiren Cihan, bugüne kadar kaç kişinin kart bilgilerinin kopyalandığı ve ne kadar haksız kazanç elde edildiğinin araştırıldığını kaydetti. Muğla Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yardım istediklerini vurgulayan Cihan, gelen ekibin zanlıların bilgisayarlarını incelemeye aldığını, kopyalanan bilgilerin yurt dışındaki kimlere gönderildiğini ve bu kartlardan ne kadar para kullanıldığının tespit edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Cihan, hesaplarında bilgileri dışında para hareketi tespit edenlerin Marmaris Emniyet Müdürlüğüne başvurmalarını istedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)