BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredi kartı borcunu yapılandıracaklar dikkat----

Kredi kartı borcunu yapılandıracaklar dikkat

Kredi kartı borcunu yapılandıracaklar dikkat
05 Kasım 2016 - 06:16 www.finansgundem.com

Kredi ve kredi kartı borcu yapılandırmasının püf noktalarına dikkat edin

Kredi ve kredi kartlarına getirilen düzenleme ile borçlar yapılandırılıyor. Taksit uzadıkça ödenecek borç da katlanabiliyor. Bunun için kredi puanınız yeterliyse faizi düşen tüketici kredisi ile borcunuzu kapatabilirsiniz.

Hürriyet yazarı Sefer Levent konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Hükümetin banka kredisi ve kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına imkan sağlayan kararının üzerinden neredeyse 1.5 aya yakın bir süre geçti. İyi de bu borçlar yeniden yapılanırken tablo vatandaşın lehine mi aleyhine mi gelişiyor. Gelin birlikte inceleyelim. Bu haftaki konumuz kredi kartları borçlarının yeniden yapılanması. Bana ulaşan bilgilere göre iki farklı yolla kredi kartınızın borcunu yapılandırabilirsiniz. Ancak bu yollardan biri adeta girdaba dönüşüyor. Bakın nasıl? Diyelim ki bir bankanın kredi kartını son limitine kadar kullandınız. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Borcunuz 20 bin liraya ulaştı ve artık asgari ödeme bile yapamaz durumdasınız. Bankanıza gittiniz ve yapılandırma haklarından faydalanmak istediğinizi söylediniz.

BORÇ KAPATACAĞIM DERKEN...

Devlet kart borçlarının yeniden yapılandırılmasında 72 aya kadar taksit imkanı getirdi. Son düzenleme iyi gibi gözüküyor ama bence dikkatli olmanızda fayda var.

Kartta uygulanacak aylık faiz oranı yüzde 2.02’ye kadar ulaşıyor. Bu oranı maksimum faiz olarak Merkez Bankası belirliyor. Son belirlendiği tarih ise 22 Ekim 2014.

Faizler düşsün diye bu kadar tartışma yaşanırken kimsenin karttaki faizle ilgilendiği yok. Bankalar yasaların kendilerine tanıdığı yasal imkanla birlikte borcunuzu 72 aya kadar taksitlendiriyor.

Kartınızı düşük faizle hele de bireysel kredi faizlerine yakın bir oranla taksitlendiren banka varsa tabii ki tercih edebilirsiniz.

Ancak bazı bankalar taksitlendirmede Faiz oranını tavandan, yani yüzde 2.02’den kullandırıyor. 20 bin liralık bir krediyi yıllık yüzde 30 faiz yüküyle ödeme tehlikesiyle karşı karşıyasınız. Üstelik 6 yıl boyunca! Kartınız da hala faal durumda. Borcunuzu ödedikçe yeniden limit açılıyor. Bu borcu bu yöntemle zor bitirirsiniz.

İŞTE EN MANTIKLI YOL

Hazır taksitler 48 aya kadar çıkmışken, aylık faizler de yüzde 1.15’lere kadar düşmüşken aslında en mantıklısı bireysel kredi kullanmanız.

Ancak bunu kart borcunuzun bulunduğu Banka kolay kolay yapmaz. Eğer kredi risk priminiz uygunsa başka bir bankaya gidin. Borcunuzun toplamına ve aylık ödeme imkanınıza göre ödeyebileceğiniz bir senaryoyu kabul edin.

Diğer bankadaki kart borcunuzu kapatın. Kartınızın limitinin de kapatın ya da azaltın ki yeniden borçlu denizlere açılmayın! Merak etmeyin siz borcunuzu ödedikçe bankalar nezdinde kredibiliteniz artacaktır. Biraz sabır. Ne de olsa amaç burada sizi borçtan kurtarmak.

20 bin lira borcunuz varsa aylık 1.25’lik bir faizle kredi alırsınız. Yani yılda yaklaşık yüzde 16 faiz ödersiniz. Kurtulma şansınız daha yüksek.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bayram Açıkel05 Kasım 2016 09:56

    Kredi kartı borcunuzdan dolayı tüketici krediside alamıyorsunuz.Her tarafı b...lu değnek.Bankamı soğan ekmek yiyin uzak durun.