Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomideki dalgalanmalar vatandaşların finansal durumunu etkilemeye devam ederken, bireylerin kredi kartı borçlarındaki artış dikkat çekiyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından paylaşılan verilere göre, 6 Eylül tarihi itibarıyla bankaların bireysel kredi kartı borçları haftalık bazda yüzde 0.1 artarak 1.58 trilyon TL'ye ulaştı. Bu borçların 550.6 milyar TL’sini taksitli, 1.36 trilyon TL’sini ise taksitsiz kredi kartı borçları oluşturdu.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, bireysel kredilerde yıllık artış ise yüzde 100’ü buldu. Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artışla 257.2 milyar TL’ye çıktı. Takipteki alacakların 42.6 milyar TL’si bireysel kredi kartlarından kaynaklandı. Batık kredi kartları geçen yılın aynı döneminde 11.6 milyar TL seviyesindeydi. Böylece yüksek enflasyon nedeniyle gücü eriyen ve geçimini sağlayamayan vatandaşın kredi kartlarında takip tutarı son bir yılda 31 milyar TL yani yüzde 267 oranında artış gerçekleşti.
Tarihi seviyeyi görmüştü
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı geçen hafta yüzde 0.6 artışla 324.4 milyar TL’ye yükseldi. Kartlı harcamalarda 2 Ağustos’ta 335.8 milyar TL ile rekor seviyeye ulaşılmıştı. Bu tutarın 53.9 milyar TL’si market ve alışveriş merkezi harcamalarına gitti. Kartlarla 21.8 milyar TL’lik de çeşitli gıda harcamaları yapıldı. İç tüketimin seyri açısından takip edilen veriler, harcamalardaki artışın ilgili dönemde genele yayılmadığını gösterdi. 6 Eylül haftasında en belirgin haftalık yükselişler, eğitim,kırtasiye,ofis malzemeleri, hizmet sektörleri ve yapı malzemeleri harcamaları gruplarında görüldü. Harcamaları azalan alt gruplar arasında ise elektrik-elektronik ve akaryakıt harcamaları öne çıktı.
Kredi kartı harcamaları yüzde 0.6 arttı
Yıllık kredi kartı ücretleri nasıl avantaj sağlıyor?
Kredilerde yasal takip sayısı arttı
Kredi kartlarında takipteki alacaklarda rekor yükseliş
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.