BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredi hacimleri yüzde 10 düştü----

Kredi hacimleri yüzde 10 düştü

Kredi hacimleri yüzde 10 düştü
21 Eylül 2021 - 15:47 www.finansgundem.com

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, bireysel kredilerde vadeleri sınırlayan kararın ardından ilk günde kredi hacimlerinde yüzde 10'luk düşüş olduğunu söyledi.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ Mavi Nefes Projesi basın toplantısında yaptığı açıklamalarda TCMB'nin zorunlu karşılık hamlesinin bankaların Döviz likiditesi anlamında negatif etki yaratmayacağını belirtirken, sektörün sermaye açısından sağlıklı olduğunu vurguladı.

Sürdürülebilir yeşil enstrüman konusunda planlarını paylaşan Baştuğ, “Bu işin çok başındayız yurtdışından yaptığımız büyük borçlanmaların tamamını sürdürülebilirlik çerçevesinde yapmak istiyoruz. Bu şekilde kendimizi belli taahhütlere sokup hem müşterilerimizi hem kendimizi çevre anlamında daha sağlıklı yerlerde konumlandırmak istiyoruz” dedi.

"ZORUNLU KARŞILIK BİLANÇOLARI ETKİLEMEYECEK "

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık hamlesinin döviz likiditesi konusunda bankalara negatif bir etki yaratmayacağını söyleyen Baştuğ, “Artık sektörde yabancı para bilanço çok farklı bir yere geldi. 250 milyar dolara yakın döviz mevduatı, 125 milyar dolar döviz cinsinden kredi var. Bankaların şuan kullanamadıkları önemli bir döviz bolluğu var. Dolayısıyla zorunlu karşılıklara transfer yapmak bankaları etkilemeyecektir.” dedi.

Baştuğ, BloombergHT’ye yaptığı açıklamalarda, BDDK'nın geçen günlerde açıkladığı bireysel kredilerdeki vade azaltımı kararıyla ilgili olarak da bir günde toplam kullanım hacminin yüzde 10 azaldığını gördüklerini söyledi.

"SON BULMASI SAĞLIKLI BİR KARAR"

BDDK'nın pandemi döneminde uyguladığı takipteki kredi uygulamasının 30 Eylül'de son bulmasının çok yerinde bir karar olduğunu çünkü sürekli bunu taşımanın mümkün olmadığını söyleyen Baştuğ, "Kovid şartlarında yapılan bir uygulamaydı. Bence Eylül ayı itibari ile son bulması son derece sağlıklı bir karar” dedi.

"BANKALARIN SERMAYESİ YETERLİ"

Sektörün sermaye yeterliliğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Baştuğ, “Sektör sermaye yönünden oldukça sağlıklı. Sektör ortalaması yüzde 17’ler ve üzerinde. Bunun minimum olması gereken yerin 12’ler olduğunu düşünürseniz hâlâ Türkiye’de bankaların sermayelerinin yeterli olduğunu ve bununla alakalı önümüzdeki dönem ihtiyaç duyulacak büyümeyi bankaların rahatlıkla karşılayabileceğini düşünüyorum” diye ekledi.

Garanti BBVA ve TURMEPA'dan Mavi Nefes Projesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)