BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredi faizleri 2012'de yükselecek ----

Kredi faizleri 2012'de yükselecek

Kredi faizleri 2012'de yükselecek
08 Aralık 2011 - 11:27 www.finansgundem.com

Hakan Ateş, Avrupa'daki borç krizinin Türk bankacılık sektörün yurt dışı borçlanmalarını da etkileyeceğini dile getirdi

Denizbank Finansal Hizmetler Grup Başkanı Hakan Ateş, Avrupa'daki borç krizinin Türk bankacılık sektörün yurt dışı borçlanmalarını da etkileyeceğini dile getirdi
Denizbank Finansal Hizmetler Grup Başkanı Hakan Ateş Denizbank Finansal Hizmetler Grup Başkanı Hakan Ateş, dünyanın ama özellikle Avrupa'nın içinde bulunduğu durumun başta sendikasyon kredileri olmak üzere Türk bankacılık sektörünün yurt dışı borçlanmalarını etkileyeceğini bunun da dolaylı olarak iç piyasada kredi ve mevduat piyasalarına yansıyacağını anlattı.
Hakan Ateş, sendikasyonların önümüzdeki yıl yüzde 100'ün altında çevrileceğini ve maliyetlerinin de artacağını ifade ederek "Önümüzdeki sene sendikasyonları yüzde 100'ün altında yenilemeye başlayacağız. Onun için de kredileri biraz daraltacağız. Fiyatları biraz daha yukarı çıkacak. Bunlar realite. Ne kadar kaynak, o kadar fonlama. Mevduat faizleri yüzde 9 seviyesindeyken yüzde 10-11 vermeye başladık" dedi.
Ateş, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Finans Dünyası dergisince düzenlenen ''Küresel Değişim ve Yeni Umutlar Konferansı' kapsamında düzenlenen ''Küresel Kriz: Dünya nereye gidiyor? Ekonomik ve Siyasal Gelişmeler'' konulu oturumda yaptığı konuşmada Avrupa'daki gelişmeleri değerlendirirken ufukta sokak ayaklanmalarının olabileceğini ve bölge liderlerinin daha kesin kurallarla yeni bir çerçeve belirlemesi gerekliliği üzerinde durdu.
Türkiye'nin Avrupa'daki gelişmeler karşısında vaziyeti iyi idare ettiğini vurgulayan Ateş, 2012 yılının tedbirli hareket edilmesi gereken bir yıl olarak gördüğünü söyledi. Bankacılık sektörü açısından da reel sektör açısından da derli-toplu gidilmesi gereken bir yıl olduğunu anlatan Ateş, son dönemde yapılan sendikasyonlarda maliyetlerin arttığını ve roll over rasyosunun düştüğü sinyallerini aldıklarını kaydederek Asya, Körfez ya da Uzakdoğu'dan bu anlamda fon bulmanın da kolay olmadığına dikkat çekti.
Ateş, "Maliyetler Asya için düşük kalıyor. Körfez'deki fonlar ise devlet kağıtlarını tercih ediyor. Batı bu işi biliyor. Doğu'nun ise öğrenmesi zaman alacak" diye konuştu. Dolayısıyla artık bankaların sendikasyonlarını yüzde 100'ün altında roll over rasyoları ile yenilemesini öngören Ateş, "Her türlü kaynak fiyatlarının gerek mevduat, gerek kredi fiyatlarının yükselmesini göreceğimiz bir yıl olacak. Bu da bankacılıkta bilanço büyümelerini biraz daha daraltacak. Tabii yüzde 15-17 arasında kalacağını düşünüyorum. Karlılıklarda erozyon olacak. Bizim cebimizde atacak daha kurşun var. Herkesin zor bir dönem yaşadığı bir ortamda bizim de dikkatli olmamız lazım" yorumunda bulundu.
Türkiye 10 yıl kazandı
Ateş, Türkiye'nin ciddi avantajları bulunduğuna da işaret ederek "Türkiye bir 10 yıl daha kazandı ki bunu iyi değerlendirmek lazım" dedi. Ateş, IMF'nin yüzde 2.5'luk büyüme tahmininin üzerinde yüzde 4-5 arasında bir büyüme performansı göstermesini beklediklerini de söyledi. Ateş ayrıca kurlarda bahar ayında bir durulma bekliyor.
Ece CEYHUN/ DÜNYA

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yanlış teşhis08 Aralık 2011 13:11

    Türk bankacılık sektörünün yurt dışı borçlanmalarını Avrupa'daki borç krizi değil giderek artan ve pimi çekilmiş bomba haline gelen cari açık ve yükselen enflasyon etkiliyecek.