BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKredi faiz desteği uygulaması esnetiliyor----

Kredi faiz desteği uygulaması esnetiliyor

Kredi faiz desteği uygulaması esnetiliyor
26 Mart 2020 - 10:22 www.finansgundem.com

Sanayide alınan korona virüs tedbirlerini açıklayan Bakan Varank, yatırım teşviklerinden yararlananların, bu döneme ilişkin banka ödemelerini ötelediğinde faiz veya kar payı desteğinden aynen faydalanabileceğini söyledi.

FINANSGUNDEM-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOVİD-19 tedbirleri kapsamında KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Varank, KOVİD-19’a yönelik ürünlere hızla destek vereceklerini, bu süreçte kamu vicdanını derinden yaralayan fırsatçıların olduğunu belirterek, “Çok açık söylüyorum bu fırsatçıların canlarını yakacağız. Tabi diğer yandan canla başla çalışıp, milli duruş sergileyen tüm üreticilerimizin de yanında olmaya devam edeceğiz. TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri bu milli duruş sahibi firmalarımız içindir. Fırsatçılık yaptığı tespit edilen firmalar, bundan sonra hiçbir şekilde Bakanlığımızın desteklerinden yararlanamayacaklar” dedi.

Eşi benzeri görülmemiş küresel bir hadiseyle karşı karşıya olunduğunu belirten Varank, yaşanılan sürecin, ticarette, tüketimde ve diğer tüm sosyal alanlarda köklü değişiklikleri de beraberinde getireceğinin farkında olduklarını kaydetti.

Dünyadaki tüm gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade eden Varank, “Dün KOSGEB’in 3’lü koruma paketini açıkladık. Bu kapsamda; Teknoyatırım destek programına yeni ürünler ilave ettik. KOSGEB alacaklarını 3 ay erteledik. KOSGEB projelerine de 4 ay ek süre verdik. Detaylara girmek gerekirse, bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi sağlık ürünlerinin yerli üretimine işletme başına 6 milyon TL’ye kadar destek verebileceğiz” dedi.

HERHANGİ BİR YASAL FAİZ UYGULANMAYACAK

KOVİD-19’un global bir tehdide dönüşmesiyle medikal ekipmanlarda yüksek bir talep artışı olduğuna dikkat çeken Bakan Varank, talebin karşılanabilmesi için üreticilerle temas halinde olduklarını ifade etti. Verilecek desteklerin ihtiyacı sağlıklı bir şekilde karşılaması için devreye soktuklarını kaydeden Varank, düzgün ve dürüst işletmeleri destekleyerek, fırsatçıların spekülasyon yapmasının engelleneceğini, atıl kapasite oluşmasına da izin verilmeyeceğini belirtti.

KOSGEB paketinin ikinci ayağında alacakların ertelenmesinin olduğunu vurgulayan Bakan Varank, “KOBİ’lerimizin 30 Haziran’a kadar KOSGEB’e yapmaları gereken ödemeleri 3 ay öteledik.
İşletmelerin ödeyecekleri taksitlerin tamamı bu düzenleme kapsamına alındı. Yani, vade sayısı değişmeyecek. Herhangi bir yasal faiz de uygulanmayacak” dedi.

YATIRIM TEŞVİKLERİNDE KREDİ FAİZ DESTEĞİ UYGULAMASINA ESNEKLİK

KOSGEB paketinin son ayağında ise proje yükümlülüklerine getirilen 4 ay ek süre olduğunu belirten Varank, şöyle konuştu:
“Proje süresi ya da girişimcilik programı kapsamında 11 Mart’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi gereken işletmelere 4 aya kadar ek süre veriyoruz. Burada amaç, projelerin devamlılığını sağlamak ve olası kesintilerin önüne geçmektir. Bu durumdaki işletmeler bize ek süre taleplerini iletebilirler. Karar süreçlerini hızlandırdık. Talep eden KOBİ’lerimize gerektiği anda süre uzatımını hemen vereceğiz. Yatırım teşvikleriyle ilgili de önemli bir karar aldık. Buna göre, yatırım teşviklerinde verdiğimiz kredi faiz desteği uygulamasına esneklik getiriyoruz. Yatırım teşviklerinden faydalanan firmaların, kullandıkları kredi faizinin veya kâr payının bir kısmını bildiğiniz gibi Bakanlığımız karşılıyor. Mevcut uygulamada firmalar, bankalara yaptıkları kredi geri ödemelerinde aksama olması durumunda, Faiz desteğinden yararlanamıyorlardı. Aldığımız yeni kararla, bu dönemde bankalara karşı yükümlülüğünü yerine getiremeyen firmalar için bu kuralı askıya alıyoruz. Firmalar, bu döneme ilişkin banka ödemelerini daha sonra gerçekleştirdiğinde de faiz veya kâr payı desteğinden aynen faydalanabilecek.”

ÇAĞRIYA ÇIKIYORUZ

TÜBİTAK tarafında da yeni adımlar atıldığını, hiçbir önerinin atlanmak istenmediğinin ifade eden Bakan Varank, “Bu sebeple KOVID-19’la mücadele kapsamında; girişimcilerin ve bilim insanlarımızın getirecekleri projelerin bir an önce hayata geçmesini sağlayacak özel ve hızlı bir destek programı hazırladık. Bugün itibarıyla çağrıya çıkıyoruz. 2 Nisan’a kadar açık olacak bu çağrılar, maksimum bir hafta içinde değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak. Bu çerçevede; KOVID-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz. Bu alanlarda çalışanlar, TÜBİTAK’ın bu yeni programına başvurabilirler” dedi.

PROJE RAPORLARININ TARİHLERİNİ ERTELEDİK

Bilimin ve teknolojinin gücünden maksimum seviyede faydalanmak için yeni bir uygulama olarak geliştirilen “TÜBİTAK KOVID-19 Portalı”nı da bugün itibariyle devreye aldıklarına dikkat çeken Varank, bu interaktif portalda, Kovid-19 ile ilgili yetkinliklere, güncel bilgilere, akademik araştırma ve makalelere yer verileceğini ifade etti.

covid19.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilecek portalda, araştırmacılara özel bir de bölüm oluşturulduğunu ifade eden Bakan Varank, bu konuda çalışan tüm araştırmacıların, bilgi, tecrübe ve veri paylaşımını bu portal üzerinden yapabileceğini kaydetti.

Bilim insanları ve işletmelerden de TÜBİTAK süreçlerindeki yükümlülük tarihleriyle ilgili yoğun talepler aldıklarını vurgulayan Varank, “KOSGEB’te yaptığımız ertelemelere benzer şekilde TÜBİTAK’ta da süre uzatımları yapılmasına karar verdik. TÜBİTAK’a teslim edilmesi gereken tüm proje raporlarının teslim tarihlerini 3 aya kadar erteledik. Ayrıca; çağrı ve etkinliklere ilişkin başvuru sürelerini de uzattık. Burada kolaylaştırıcı bir yaklaşım izleyeceğiz. Yani, okul ve üniversitelerin eğitime başlama tarihine bağlı olarak planlamalarımızı yapacağız” dedi.

BÜROKRATİK SÜREÇLERİ ORTADAN KALDIRDIK

Aşı ve ilaç geliştirme projelerindeki temel araştırmalara TÜBİTAK’ın liderlik ettiğini belirten Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti:
“Yaklaşık 2 ay önce, 31 Ocak tarihinde, TÜBİTAK ve üniversitelerden bilim insanlarımızla aşı geliştirme koordinasyon toplantılarına başladık. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün koordinasyonunda, aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklemek için KOVİD-19 alt platformunu oluşturduk. Türkiye’de devam eden projelerden spesifik olarak bu virüse karşı dönüştürülebilecek olanları ya da yenilikçi bir anlayışla çok hızlı bir şekilde netice alabileceğimiz projeleri belirledik. Destek süreçlerini başlattık. Biz bu mekanizmayı oldukça esnek bir şekilde tasarladık. Yeni öneri getiren tüm araştırmacılarımızı sürece kolaylıkla dâhil edebileceğiz. Bu konu bizim için kritik bir öneme sahip. Bürokratik süreçleri neredeyse tamamen ortadan kaldırdık. TÜBİTAK MAM, Ege, Acıbadem, Ankara, Selçuk, Bilkent, Boğaziçi, Medipol ve İstanbul Üniversiteleri ile İzmir Biyoteknoloji ve Gen Enstitüsü’nden bilim insanlarımız, KOVİD-19 platformu koordinasyonunda aşı ve ilaç geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Tüm bu projelerin klinik çalışmalarını da Sağlık Bakanlığımıza bağlı TÜSEB destekleyecek.”

FIRSATÇILARIN CANLARINI YAKACAĞIZ

Kamu vicdanını derinden yaralayan fırsatçıların olduğunu belirten Varank, “Çok açık söylüyorum bu fırsatçıların canlarını yakacağız. Tabi diğer yandan canla başla çalışıp, milli duruş sergileyen tüm üreticilerimizin de yanında olmaya devam edeceğiz. TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri bu milli duruş sahibi firmalarımız içindir. Fırsatçılık yaptığı tespit edilen firmalar, bundan sonra hiçbir şekilde Bakanlığımızın desteklerinden yararlanamayacaklar” dedi. Bilim Kurulu’nun, bakanlıkların açıklamalarına riayet edilmesini ve bireysel tedbirlerin alınmasını isteyen Varank, gerekmedikçe, evlerden çıkılmamasının önemine dikkat çekti. Üretim cephesinde büyük bir özveriyle çalışan emekçiler ve sanayiciler için fabrikalarda uyulması gereken temel kuralların da belirlendiğinin altını çizen Bakan Varank, “Ateş ölçümünden, vardiyaların ve servislerin ayarlanmasına, hijyen alanında yapılması gerekenlerden, iş-sürekliliğinin sağlanmasına varıncaya dek alınması gereken tedbirleri üretim tesisleriyle paylaştık. Üretim alanındaki tüm paydaşlarımızın bu kurallara harfiyen riayet etmesi, tehdide karşı önemli bir kalkan olacaktır” dedi.

Varank: Spesifik olarak aşıya odaklandık

Albayrak: Bankaların taahhütlerinin takipçisiyiz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)