BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKredi derecelendirme kuruluşlarından batık kredi uyarısı----

Kredi derecelendirme kuruluşlarından batık kredi uyarısı

Kredi derecelendirme kuruluşlarından batık kredi uyarısı
18 Ağustos 2021 - 17:35 www.finansgundem.com

Moody’s ve S&P Global’dan ardı ardına gelen açıklamalar kurumsal tahvil piyasalarında potansiyel bir borç krizine işaret ediyor. Açıklamalara göre ABD’deki şirket tahvilleri piyasalarda aşırı riskli bir ortam oluşturuyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarına göre, ABD'nin kurumsal borçlanmalarındaki olağanüstü artış, finansal açıdan riskli şirketlerde temerrüt dalgasının temelini atmış olabilir.

Financial Times’ın haberine göre, kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, düşük puanlı, "spekülatif dereceli" borç tahvili satışlarının bu yıl şimdiden 650 milyar dolara kadar ulaştığına dikkat çeken bir açıklamada bulundu. S&P’nin açıklamaları 2021'in sona ermesine dört aydan fazla bir süre kala tüm zamanların en yüksek borçlanma rakamlarına ulaşılabileceği uyarısına yer verdi.

Hem Moody's hem de S&P'deki kıdemli analistler, düşük faiz oranlarının hakim olduğu bir dönemde yatırımcılardan daha yüksek getirili varlıklara ilişkin olağanüstü talebin, daha az kredibiliteli şirketlere gevşek kredi verme koşullarıyla finansmana erişim sağladığını belirtiyor.

Analistler, borç temerrütleri ve iflasların öngörülebilir gelecek için düşük kalmasını beklemekle birlikte, kurumsal finansmana kolay erişimin gelecekteki bir borç krizinin temellerini atabileceğini söylediler.

S&P'nin kurumsal derecelendirmelerden sorumlu analitik direktörü Gregg Lemos-Stein, "Önümüzdeki bir yıl veya daha uzun bir süre içinde bunun karşılığı gelmeyebilir. Ancak risklere ve çok sayıda düşük puanlı tahvil ihraçlarına dair açık işaretler var. Bunun ileride temerrüt seviyelerinin yükselmesine yol açacağını düşünüyoruz" dedi.

Söz konusu uyarılar, ABD ekonomisinin son derece bulaşıcı olan korona virüsün delta varyantı tehdidinden büyük ölçüde kurtulduğu ve hatta yüksek miktarda borçlu şirketlerin bankalara artan kârları sayesinde geri ödeme sağlayabildikleri kurumsal kredi piyasalarındaki mevcut boğa piyasası havasının aksini işaret ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçen yılın Mart ayında pandeminin başlamasıyla birlikte sert satış dalgalarına maruz kalınmasının ardından ABD Merkez Bankası (FED) kurumsal tahvil piyasalarının toparlanabilmek için teşvik adımları atmıştı. FED’in hamleleri yatırımcıların endişelerini yatıştırırken aynı zamanda benzeri görülmemiş bir kurumsal tahvil dalgasına yol açmıştı.

Lemos-Stein FED’in hamlelerine ilişkin açıklamasında "Şirketler için çok daha kötü bir düşüşü önledi, ancak bunun karşılığında, riskli piyasa hareketlerinde artışa ve olası varlık balonlarının yaratılmasına yol açtı” görüşlerine yer verdi.

FED’in piyasa desteklerinin ardından çöküşün eşiğindeki şirketler hayatta kalmak için finansman sağlamayı başardı. Yatırımcıların yüksek riskli şirket tahvillerine olan talebinin artmasıysa yavaş yavaş borçlanma maliyetlerini düşürdü. Kasım ayında aşı haberlerinin duyurulmasıyla ekonomik toparlanma konusunda piyasalarda güven sağlandı. Yatırımcıların şirketlerin yeniden düzlüğe çıkacağına iddialarının artması daha fazla şirket tahvili ihraçlarına yol açtı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Kaldıraçlı Finans Araştırmaları ve Analitikleri Başkanı Christina Padgett, ekonomik toparlanma umutlarının kurumsal tahvil piyasalarında hayal kırıklıklarını körüklediğini söyledi.

Padgett’e göre süreklik eğilimi gösteren yüksek enflasyonun faiz oranlarını yukarı çekme potansiyeli, değişken Faiz oranları üzerinden borcu olan şirketleri borçlanma maliyetlerindeki sıçramaya karşı savunmasız hale getiriyor. Finans uzmanı borçların yeniden finanse edilmesi nedeniyle sabit faizli borcu olan tahvil ihraççılarının da potansiyel tehditlerle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Padgett, “İleriye dönük bir bakış açısına sahipseniz, kırılganlığı olan çok daha fazla şirket olduğunu görürsünüz. Çok fazla borca maruz kalmış durumdalar. Şirket büyümeleri bilançoların yapılandırıldığı sırada beklenenin ötesinde yavaşlarsa ne olacak? Peki ya reel kurlar yükselirse veya enflasyon düşündüğümüzden daha uzun süre yüksek kalırsa ne olacak? Bugünün görünümü göz önüne alındığında yönetilebilir olan riskler, daha yüksek maliyetli veya daha düşük büyümeli bir ortamda sürdürülemez olabilir” açıklamasında bulundu.

  

63 milyon sterlinlik ‘şirket sırrı’ skandalı

 

Leasing şirketleri 1.08 milyar kar etti

 

Yeşil ekonomi, iş dünyası için fırsat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)