BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKredi borcunu bitirmenin formülü----

Kredi borcunu bitirmenin formülü

Kredi borcunu bitirmenin formülü
24 Eylül 2016 - 06:39 www.finansgundem.com

Tüketici kredisi ve kart borçlarını yapılandırma imkanı borçluları sevindirirken; detayları merak konusu oldu. Yapılandırmada faiz ve toplam maliyet büyük önem taşıyor.

Bankalara borcu olanlar, yapılandırma müjdesiyle heyecanlandı. Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanlara talep etmesi halinde 72 aya kadar yapılandırma imkanı için düğmeye basılması sevinç yaratırken, nasıl uygulanacağı da merak konusu oldu. Gözler uygulamaya yönelik detayları açıklayacak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) çevrildi. BDDK'nın detayları birkaç gün içerisinde açıklaması bekleniyor. Ancak tüketicilerden "Faiz ve toplam maliyet önemli. Tüketici kredisi kullanılarak zaten borçlar kapatılabiliyor. Yapılandırmanın daha avantajlı olması lazım" çağrısı geliyor.

MALİYETE DİKKAT
Yapılandırma hayata geçtiğinde borçlular bankaya başvurarak yapılandırma talebinde bulunabilecek. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını ödemekte zorlananlar, bunları bir defaya mahsus 72 ay yani 6 yıl vadeye yayarak ödeyebilecek. Ancak isteyen, yapılandırma süresini daha kısa tutabilecek. Yapılandırmada en önemli konu, uygulanacak faiz ve toplam maliyet. Karttaki gecikme faizinin biraz altında bir oran belirlenmesi borçlu açısından cazip değil. Çünkü bu oran ile bir yapılandırma gerçekleşirse borç katlanabilir. Örneğin; 10 bin lira borcu olan bir vatandaş 6 yıllık bir yapılandırma kabul ederse ve ortalama yüzde 2.52'den faiz işletilirse basit bir hesapla ayda 252 lira ödeyerek borcunu bitirecek. Toplamda ödediği tutar ise 18 bin 144 lira olacak. Tüketici kredisi faizleri ise ortalama yüzde 1-1.20 arasında bulunuyor. Tüketicinin borcunu daha rahat ödemesi hedeflenen yapılandırmada, faizlerin tüketici kredisine benzer ve hatta altında seviyelerde olması bekleniyor. Uzmanlar, yapılandırmanın ancak bu durumda amacına ulaşacağının, tüketici için fayda sağlayacağının altını çiziyor.

MASRAF OLMAYACAK
Uzmanlar, yapılandırmada bankaların dosya masrafı gibi ücret ve komisyonları almayacağını, bu nedenle de tüketici için avantajların olacağını kaydediyor. Ancak uzmanlar, 72 ay vadeye ulaşan borç yapılandırmasında Faiz oranının ve oluşacak toplam maliyetin önemli olduğuna, bunlara mutlaka bakılması gerektiğine dikkat çekiyor.

KAYNAK : TAKVİM

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)