BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKPMG’ye rekor ceza----

KPMG’ye rekor ceza

KPMG’ye rekor ceza
26 Temmuz 2022 - 18:00 www.finansgundem.com

Big Four denetim şirketi KPMG, Carrillion ve Regenersis skandalı gerekçesiyle 14,4 milyon sterlinlik para cezasına çarptırıldı. KPMG’nin ödeyeceği toplam masraflar ise 18 milyon sterlini aşıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

KPMG, iflas eden inşaat şirketi Carillion ve başka bir İngiliz şirketi olan Regenersis'in denetimleri sırasında düzenleyici kurumları kasıtlı olarak yanılttığı gerekçesiyle şimdiye kadarki en büyük tazminat rakamı olan 14,4 milyon sterlinlik para cezasına çarptırıldı.

Financial Times’ın haberine göre, dünyanın en büyük dört mali denetim şirketinden (Big Four) birisi olan KPMG, İngiltere Mali Raporlama Konseyi’ne (FRC) yanlış ve yanıltıcı bilgi ve belge sağladığı gerekçesiyle ceza aldı.

Carillion mali denetim ortağı Peter Meehan da dahil olmak üzere dört eski KPMG denetçisi de tazminata mahkum edildi ve hayatları boyunca meslekten men edildi. Dava sonucunda bir mali denetçi de ciddi bir biçimde kınandı ancak FRC’nin 50 bin sterlinlik tazminat cezasından kurtuldu.

Mahkeme, KPMG'ye, FRC müfettişleriyle arasındaki etkileşimi değerlendirmek için bağımsız bir hakem atamasını emretti. KPMG ayrıca 3,95 milyon sterlinlik ek maliyeti ödemeyi kabul etti ve yolsuzluğun toplam faturasını yaklaşık 18,4 milyon sterline çıkardı.

Cezalar, Ocak ve Şubat aylarındaki beş haftalık bir mahkeme sürecinin ardından geldi. Mahkeme FRC'nin, 2016’da Carillion'un ve 2014’de Regenersis’in (Şu anki ismi Blacco olan ve Londra borsasında listelenen bir teknoloji şirketi) hesap bilgilerinin rutin denetimleri sırasında KPMG personeli tarafından yanıltıldığını tespit etti.

Carilloin mali denetimlerde temiz sonuç almasına rağmen 2018’de iflas etmişti. Söz konusu iflas mali denetim sektörünün gidişatı ve yönetim kurullarının düzenlemesi konusunda reform taleplerini de körükledi. Değişiklikleri uygulayacak mevzuat da en az 2023 yılına kadar ertelendi.

Tazminat dalgasının devamı gelebilir

Denetim şirketine uygulanan para cezası, FRC ile yaptığı işbirliği ve yapılan suistimalin kabulü gibi hafifletici sebepler sonucu 20 milyon sterlinden düşürüldü. KPMG'ye uygulanan 14,4 milyon sterlinlik para cezası 2020'de Deloitte'a karşı verilen 15 milyon sterlinlik para cezasının sınırlı da olsa gerisinde kaldı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, KPMG’ye uygulanan ceza denetim firmasının düzenleyici kurumlarla olan etkileşimlerinden kaynaklanıyor. KPMG'nin Carillion denetiminin kalitesi ise halen devam etmekte olan ayrı bir soruşturmanın konusu.

KPMG'nin İngiltere CEO'su Jon Holt, mahkemenin bulgularını kabul ettiğini açıkladı. Holt, “Bu davanın altında yatan davranış yanlıştı ve asla olmamalıydı. Ortaya çıkar çıkmaz denetçilerimize bildirdik ve soruşturmalar süresince tam anlamıyla işbirliği yaptık. O zamandan beri, ilgili bireylerin davranışlarının firmanın daha genel kültürünü yansıtmadığını göstermek için denetçilerimizle tam bir şeffaflıkla ve yoğun bir şekilde çalıştık” ifadelerine yer verdi.

Carillion'un tasfiye ekibi ise yasadışı bir işlem yaptıklarını reddediyor. KPMG’den 1,3 milyar dolarlık tazminat talep eden tasviye ekibi mahkemede kendini savunacağını açıkladı. Carillion'un bazı eski yöneticilerinin İngiltere’de şirket yönetmekten menedilmelerini talep eden ayrı bir mahkeme süreci ise halihazırda devam ediyor.

KPMG’de iç karışıklık: CEO koltuğu zor kurtardı

 

Bank of America’yı şok eden pandemi cezası: 225 milyon dolar

 

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)