BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKPMG’ye 15 milyon sterlinlik tazminat şoku----

KPMG’ye 15 milyon sterlinlik tazminat şoku

KPMG’ye 15 milyon sterlinlik tazminat şoku
10 Kasım 2021 - 15:10 www.finansgundem.com

2013 yılında hesap denetiminde yapılan yanlışlar nedeniyle sigorta şirketi Quindell’i zarara sürükleyen KPMG söz konusu dava ile ilgili tazminat taleplerinden kurtulamıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından (Big Four) biri olan KPMG bu ay, sigorta şirketi Quindell'in 2013 yılındaki hesap denetimlerindeki aksaklık gerekçesiyle 15 milyon sterlinlik yeni bir tazminat cezasına maruz kalabilir.

İsmi şimdilerde Watchstone olarak değişen sigorta ve teknoloji şirketi Quindell mali denetim şirketi KPMG'nin 2013 yılındaki denetimi sırasında oluşan ihmaller nedeniyle 15 milyon sterline varan zarara uğradığı gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor.

Financial News’in haberine göre iddia edilen kayıplar arasında, yanlış hesaplanan 2013 rakamları üzerine hissedarlara ödendiği iddia edilen 6 milyon sterlinlik temettüler de yer alıyor. Haber kaynağı, iddia edilen kayıpların Quindell'in 2013 hesaplarının yeniden toparlanması ve muhasebe politikalarının elden geçirilmesi için bir diğer mali denetim şirketi PwC'ye ödenen 5 milyon sterlinlik harcamaları da içerdiğini belirtti.

Söz konusu dava Big Four şirketinin 2018 yılında iflas eden Carillion şirketinin tasfiyesi nedeniyle 1 milyar sterlinlik tazminat ödemesiyle karşı karşıya olduğu sırada geldi.

Habere göre her iki davanın mahkeme süreci de bu ay başlayabilir ve KPMG’nin hukuki sorunlarına bir yenisi daha eklenebilir.

Financial News’in verdiği bilgilere göre KPMG konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Suçlamaları kabul etmek yeterli olmadı

2011 yılında Londra’nın küçük şirketler pazarına katılan Quindell Nisan 2014’te bir dizi satın alma yoluyla büyüdü ve 2,7 milyar sterlinlik piyasa değeri ile borsadaki en büyük şirket haline geldi.

Ancak, Nisan 2014'te açığa satışlara odaklanan yatırım firması Gotham City Research, şirketin mali rakamlarını sorgulayan ve muhasebe standartlarını eleştiren bir rapor açıkladı ve şirket hisse senetlerinin fiyatı dibi gördü.

Quindell'in 2013 yılı hesap defterlerini denetleyen firma KPMG’ydi. Ancak Quindell 2014 yılında 2013 rakamlarının üzerinden geçerek, 82,7 milyon sterlin kâr yerine aslında 67,7 milyon sterlin zarar ettiğini açıkladı.

KPMG, 2013 yılında Quindell'deki denetleme hatalarından dolayı İngiltere Finansal Raporlama Konseyi (FRC) tarafından 2018 yılında 4,5 milyon sterlin para cezasına çarptırıldı.

KPMG, denetleyici kuruluşla yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak suistimal iddialarını kabul etti ve bu sayede tazminat ödemesinde % 30'luk bir indirimden faydalandı. KPMG 3,2 milyon sterlinlik tazminat ödemesi gerçekleştirdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yaz aylarında yayınlananFRC ve KPMG arasındaki uzlaşmayı ayrıntılı olarak açıklayan belgelerde, " KPMG mali tabloların maddi yanlış ifadeden arındırıldığına dair makul güvence sağlamak için yeterli uygun denetim kanıtı elde edemedi" ve "profesyonellik için gerekli olan yeterli miktarda şüpheciliği gösteremedi" ifadeleri yer aldı.

Mahkeme kayıtlarına göre, Watchstone 29 Eylül 2020 itibariyle İngiltere Yüksek Mahkemesi’ne KPMG’ye karşı tazminat talebiyle dava sürecini başlattı.

İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası (Serious Fraud Office, SFO), muhasebe kayıtlarındaki sıkıntıların ardından 2015 yılında Quindell hakkında bir soruşturma başlattı. Bununla birlikte, SFO soruşturmasını Nisan 2020'de şirket üzerindeki suçlamaları düşürdü ve bu yıl 13 Ekim tarihinde Quindell yönetiminin eski üyeleri hakkındaki soruşturmanın hiçbir suçlama yöneltilmeden kapatıldığını açıkladı.

Bankaların açıklanan 2021 yılı Ocak-Eylül dönemi bilançoları

 

KPMG 2 milyar sterlin tazminat ödeyebilir

 

PwC'den insurtech ortaklığı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)