BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKPMG’ye 14,4 milyon sterlinlik tarihi ceza----

KPMG’ye 14,4 milyon sterlinlik tarihi ceza

KPMG’ye 14,4 milyon sterlinlik tarihi ceza
13 Mayıs 2022 - 18:11 www.finansgundem.com

Big Four denetim şirketi KPMG inşaat firması Carillion’un denetiminde düzenleyici kurumları yanılttığı gerekçesiyle 14,4 milyon sterlin tazminata mahkum edildi


FINANSGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük 4 mali denetim şirketinden (Big Four) biri olan KPMG, İngiltere mali denetim tarihindeki en büyük para cezalarından birini ödeyecek. Şirket eski personelinin sahte belgeler hazırlaması ve iflas eden inşaat şirketi Carillion da dahil olmak üzere denetimini yaptığı şirketleri yanılttığı gerekçesiyle 14,4 milyon sterlin tazminata mahkum edildi.

İngiltere’de mali denetim şirketlerini düzenleyen kurum olan Mali Raporlama Kurulu (FRC) Perşembe günü Londra'daki mahkeme duruşmasında 14.4 milyon sterlinlik uzlaşma kararını doğruladı. The Guardian’ın haberine göre kurumdan yapılan açıklamada KPMG’nin aynı zamanda çalışanlarının denetleyici kuruma “son derecede ciddi” bir konuda yanlış beyanda bulunması nedeniyle “ağır bir kınama” ile karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Para cezası, 2014 ve 2016 yılları arasında hem Carillion hem de yazılım firması Regenesis için yapılan denetimlerin bütünlüğünü doğrulamak amacıyla denetim kalitesi incelemelerinin (AQR) bir parçası olarak FRC'ye sağlanan yanıltıcı bilgilerle ilgiliydi. Mahkeme, KPMG ve eski personelinin, denetim belgelerini FRC ile paylaşmadan önce sahte toplantı tutanakları oluşturduğu ve elektronik tabloları geriye dönük olarak düzenlediği yönündeki FRC’nin yönelttiği iddialarını onayladı.

FRC’yi temsil eden dava vekili Mark Ellison iki gün süren mahkeme duruşmasının ilk gününde, KPMG'nin toplam para cezasının 20 milyon sterlin olacağını söylemişti. Söz konusu ceza 2020’de Deloitte’ın yazılım şirketi Autonomy’deki denetimleri nedeniyle verdiği tarihi 15 milyon para cezasının üzerindeydi. Ancak söz konusu rakam KPMG’nin işbirliği ve suçunu kabul etmesi nedeniyle 14,4 milyon sterline düşürüldü.

Ellison duruşmada, “Bu davada bulunan suistimal son derece ciddidir. Davalıların düzenleyicisi FRC'nin kamu yararının korunması görevinin tam kalbinde yer almaktadır. Bu, FRC tarafından atanan müfettişleri kasten aldatmayı amaçlayan bir suistimaldir” ifadelerine yer verdi.

Anlaşma, FRC'nin Ocak 2018'de Carillion'un iflasını çevreleyen olaylarla ilgili devam eden soruşturmaların en sonuncusuydu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Carillion’un iflası İngiltere’de denetim firmalarının kalitesine ilişkin kapsamlı eleştirilere yol açmıştı.

Ocak 2018’de 7 milyar sterlin borçla iflas eden şirket 3 bin kişinin işsiz kalmasına ve yüzlerce inşaat projesinin kaosa dönüşmesine neden olmuştu. Bu inşaat projelerinin arasında iki büyük hastane, okullar, yollar ve hatta Liverpool FC’nin stadyumu Anfield de bulunuyor.

Ocak ayında başlayan mahkeme, önümüzdeki haftalarda, ortaklarından biri olan Peter Meehan da dahil olmak üzere bireysel KPMG personeline verilen cezaları da değerlendirecek. FRC Perşembe günü yaptığı açıklamada, 60 yaşındaki eski ortağın 15 yıl boyunca muhasebe ve denetim sektöründe iş yapmasının yasaklanmasını ve en az 400.000 sterlin para cezasına çarptırılmasını tavsiye etti.

Düzenleyici kurum ayrıca, diğer üç KPMG personelinin - Alistair Wright, Richard Kitchen ve Adam Bennett - her birinin 12 yıl boyunca sektörden dışlanması ve 100.000 sterlin para cezasıyla karşı karşıya kalması gerektiğine inanıyor. Suistimal sırasında takımın daha genç bir üyesi olan Pratik Paw’ınsa dört yıl boyunca sektöre girişinin yasaklanması ve 50.000 sterlin para cezası ile karşı karşıya kalması tavsiye edildi.

Regenersis denetiminden sorumlu ortak olan Stuart Smith, Ocak ayında FRC ile gizli bir anlaşmaya vardı.

FRC ile yapılan anlaşma hakkında yorum yapan KPMG'nin CEO'su Jon Holt, KPMG'nin firmalarında “bu kadar ciddi suistimallerin meydana gelmesinden dolayı çok üzgün olduğunu" söyledi. Holt “Haksız ve yanlıştı. Süreçlerimizin ihlali ve değerlerimize ihanetti” dedi.

Holt, “Az sayıdaki eski çalışanın bu kadar uygunsuz bir şekilde hareket etmesinden üzüntü duyuyorum ve sonuç olarak onların ve KPMG'nin bugün ciddi düzenleyici yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmaları doğru olandır" ifadelerine yer verdi.

CEO, KPMG'nin suistimali düzenleyici kuruma kendisinin bildirdiğini ve soruşturması boyunca mahkeme ve FRC ile tam işbirliği yaptığını hatırlattı.

Hold, “Bir firma olarak, kamu yararına dürüstlük ve doğrulukla hizmet etmeye kararlıyız. Bu konunun firmamızın daha geniş kültürünü veya uygulamasını temsil etmediğinden emin olmak için düzenleyici kurumumuza karşı tam bir şeffaflıkla çok çalıştık” dedi.

FRC, KPMG’yi ve eski Carillion yöneticilerini, denetim ve Carillion'un 2016 bilanço hesaplarının hazırlanması süreci konusunda ayrı ayrı araştırıyor.

KPMG maaşlarına bir gecede 4 bin sterlin zam

 

PwC ve KPMG Rusya'dan çekiliyor

 

KPMG’ye 1,3 milyar sterlinlik tazminat davası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)