BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKovid nedeniyle metropollerden kaçanlar geri dönemiyor----

Kovid nedeniyle metropollerden kaçanlar geri dönemiyor

Kovid nedeniyle metropollerden kaçanlar geri dönemiyor
28 Haziran 2022 - 16:24 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde uygulanan kısıtlamalar ve evden çalışma süreci birçok ailenin şehir merkezlerinden kaçmasına neden olmuştu. Artan gayrimenkul fiyatları söz konusu ailelerin geri dönüşünü zorlaştırıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid pandemisinin etkisini yitirmesiyle büyük şehirler yeniden cazibe merkezleri haline geldi. Ancak şehirlere geri dönmek isteyen insanlar büyük bir engelle karşı karşıya: Gayrimenkul fiyatları küresel çapta aşırı derecede pahalı.

Bloomberg International’ın haberine göre New York, Manhattan’da ortalama bir dairenin kirası Mayıs ayında 4.000 dolara kadar yükseldi. Ev fiyatları ise ilk çeyrekte bir yıl öncesine göre yaklaşık %11 arttı. Aynı durum dünya çapında birçok büyük şehir için de geçerli. Gıdadan benzin fiyatlarına kadar her şeyin fiyatı da enflasyonla birlikte yükseliyor. Londra'nın merkezinde kiralar Mayıs ayında yıllık bazda %16 arttı ve konut fiyatları %7,6 yükseldi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu tablo pandemi sürecinde büyük şehirlerden ayrılanların geri dönmeyi talep ettiğini gösteriyor. Ancak talep sonucu artan fiyatlar bazı insanların özledikleri büyük şehir hayatını artık karşılayamayacakları anlamına da gelebilir.

Haberde Nisan 2021’de New York Şehri’nden ayrılarak Miami’ye taşınan 32 yaşındaki emlak danışmanı Dana Twito’nun ifadelerine yer verildi. Twito, New York’ta artan suç oranı ve pandemi yasakları nedeniyle şehirden taşınmış. Söz konusu dönemde Twito eşi ve ailesiyle birlikte yaşadığı New Jersey’deki apartman dairesini 980 bin dolara satmış ve Miami’de 600 bin dolara bir ev satın almış. Emlak danışmanı o dönemde bu tür bir satın alma işleminin finansal açıdan mantıklı olduğunu söylüyor:

“Tatile gelmek istiyorsanız Florida harika bir yer. Ama New York, New York'tur” açıklamasında bulunan Twito şu anda ise satış yapabilmek için her hafta şehre geri döndüğünü sözlerine ekledi. 800 bin dolara bir ev bulmayı umut eden Twito envanterlerin çok fazla düşütünü ve fiyatların yükselmesi nedeniyle hedeflediği evi bulamayabileceğini söyledi. Emlak danışmanı tek umudunun yıkılması beklenen evler veya tamamen yenilenmesi gereken bölgeler olduğunu söyledi.

Fiyatlar aşırı yükseldi

ABD Posta Servisi verilerine dayanan araştırmalara göre Mart 2020 ile Haziran 2021 arasındaki pandemi sürecinde 130 binden fazla hane New York’tan temelli olarak ayrıldı. Bu trend 2021'in ikinci yarısında ise tersine döndü. Yakın tarihli bir anket araştırması, pandemi öncesine göre daha fazla insanın Manhattan'a taşındığını ve kiraların ve ev fiyatlarının yükselmesine neden olacak derecede talepte bir artış yarattığını ortaya koydu.

Uluslararası gayrimenkul şirketi Christie’s’in New York Gayrimenkul Danışmanı Edward Joseph, “Şehri terk eden ve şimdilerde geri dönen büyük bir insan akını oldu. Bazı insanlar için herhangi bir gayrimenkulü karşılayabilmek çok zor hale geldi” ifadelerine yer veriyor.

Ofise dönüş korkusu

İngiltere'nin başka yerlerinden Londra'ya taşınma işlemleri, taşınma şirketi Shiply'ye göre 2021'in ikinci yarısında arttı. Pandemiden önce karşılanabilecek türden bir gayrimenkul bulmak şimdilerde neredeyse birçok insan için imkansız hale geldi.

30 yaşındaki Amy Parry, patronunun çalışanlarından ofise dönmesini talep etmesinden korkuyor. Üç ay önce eşi ve yeni doğmuş bebeğiyle birlikte Güney Galler'de dört yatak odalı bir eve taşınan Parry haftada yaklaşık iki gün Londra'ya üç saatlik bir yolculuk yapmak için gerekli bütçeye sahip. İK danışmanı olarak çalışan Parry Londra'da bir evi karşılayamayacağını ve patronu onu geri dönmeye zorlarsa arkadaşlarıyla bir ev kiralamayı veya onlarla kalmayı düşüneceğini söyledi.

Parry "Şirketimin beni tam zamanlı olarak ofise geri dönmeye zorlayacağı veya çok uzakta yaşarsam maaşımı azaltacağı konusunda sürekli bir endişe var" ifadelerine yer verdi.

Pandemi sonrası geri dönmek, Avustralya'da da kolay bir durum değil. Dünyanın en pahalı beşinci şehri olan Melbourne’de, kira fiyatları Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre %12 arttı. Ev fiyatlarında ise bir yıl öncesine göre %10’luk artış görüldü.

31 yaşındaki Luke Saville, babasına daha yakın olmak için Eylül ayında Melbourne'den taşındı. Saville ve eşi Melbourne’e 3 saat uzakta olan Euroa'da 504.000 Avustralya Doları (348.000 dolar) üzerinden üç yatak odalı bir ev satın aldı. Ancak dört kişilik aile, emlak danışmanı olarak çalışan Saville’in iş için ofisine daha yakın olması gerektiği ve uzun saatler boyunca işe gidip gelmekten kurtulamadığı gerekçesiyle geçen ay Melbourne'a geri dönmek zorunda kaldı.

Saville bu süreçte çok fazla kayba uğradığını, şehirdeki kira fiyatlarının fırladığını belirtiyor. Emlak danışmanı şu anda Melbourne'un doğusundaki Malvern'deki iki yatak odalı evi için ödediği haftalık 800 Avustralya Doları kira ödüyor.

2020'de 1,5 milyon dolarlık bir ev satın almak isteyen Saville, fiyatların yükselmesinin ardından şimdilerde ise benzer bir mülkü karşılayabilmek için beş yıl beklemesi gerektiğini söylüyor. Saville, “Kovid yüzünden şehir dışına itildik” ifadelerine yer verdi.

 

ABD'de bekleyen konut satışlarında sürpriz

 

Konut piyasası yavaşlıyor

 

ABD'de MBA endeksleri karışık seyretti, faizler yükseldi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)