BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKovid-19 salgınında tamamen normalleşen 6 ülke----

Kovid-19 salgınında tamamen normalleşen 6 ülke

Kovid-19 salgınında tamamen normalleşen 6 ülke
10 Haziran 2020 - 09:35 www.finansgundem.com

Yeni Zelanda, Kovid-19 salgınını yenen ilk ülke olmadı. Dünyada Yeni Zelenda'dan önce Karadağ, Eritre, Doğu Timor, Fiji, Seyşeller ve Papua Yeni Gine gibi ülkeler virüsü yendiklerini açıklamıştı.

Yeni Zelanda'da hafta başında Kovid-19 salgınının sonlanmasının ardından sınırların kapalı kalması dışında tüm salgın tedbirleri kaldırıldı. Fakat salgın ile mücadelede Okyanusya ülkesi zafer ilan eden ilk ülke olmadı. Peki dünyada Yeni Zelanda'dan önce hangi ülkeler Kovid-19'un sonunun geldiğini ve virüsü yendiklerini açıkladı?

İşte çoğunluğu düşük nüfuslu bu ülkelerden altısı:

Karadağ

Adriyatik Denizi kıyısındaki Karadağ'da ilk vakanın görülmesinden tam 69 gün sonra 25 Mayıs'ta Podgorica yönetimi salgının sona erdiğini açıkladı. Sadece 324 hastanın salgına yakalandığı ülkede 9 kişi hayatını kaybetti. 620 bin nüfuslu Balkan ülkesi Avrupa'da Kovid-19'u yenen ilk ülke olarak kabul ediliyor. Başbakan Dusko Markovic bu açıklamayı yaptığı sırada yüzündeki maskeyi yırtmayı da ihmal etmedi.

Karadağ 1 Haziran'dan itibaren yabancılara karantinada tutulmadan ülkeye girme hakkı tanıdı. Ama hala 200'den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanmış durumda.

Eritre

Sudan ve Etiyopya ile sınırı olan kuzey doğu Afrika ülkesinde 39 Kovid-19 vakasına rastlandı. 5 milyonu aşkın nüfuslu ülkede salgın mart ayından itibaren görüldü. Norveç'ten gelen bir kişi nedeniyle ülkeye yayılan hastalık can almazken 39 hasta tedavi edildi.

Bununla birlikte John Hopkins Enstitüsü'nün verilerine yansımıyor olsa da Stabait.com adlı internet sitesine göre başkent Asmara'da 2 Haziran'da bir kadına yapılan test pozitif çıktı. Daha sonrasında kadının eşinin de hastalığa yakalandığı öğrenildi. Böylece ülkede vaka sayısı ikiye yükselmiş oldu.

Doğu Timor

Eritre gibi Doğu Timor'da da 15 Mayıs'tan beri Kovid-19 vakası görülmüyor. 21 Mart'ta hastalığın ilk defa görüldüğü ülkede son vaka ise 24 Nisan'da iyileşti. Avustralya'nın en yakın komşularından biri olan bu küçük ada ülkesinde sadece 24 kişi hastalandı.

Endonezya'ya ait adaların ortasında bulunan 1,3 milyon nüfuslu ülkede tüm hastalar taburcu edildi. Komşu Endonezya'da ise vaka sayısı 32 bin kişiyi aşmış durumda.

Fiji

Fiji Başbakanı Frank Bainimarama geçen cuma ülkeden virüsün temizlendiğini açıkladı. Son vakanın 45 gün önce görüldüğünün altını çizen Başbakan, 899 bin nüfuslu ülkede sadece 18 Kovid-19 vakasının olduğunu ve hastaların hepsinin sağlığına kavuştuğunu ifade etti.

19 Mart'ta ilk vakanın görüldüğü Fiji'de 20 kişiden fazla gruplaşmalar yasaklanmış, bu da ülkenin milli sporu kabul edilen ragbi maçlarının askıya alınmasına neden olmuştu.

Seyşeller

Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesinde hastalığa yakalanan toplam 11 kişinin 18 Mayıs itibari ile iyileştiği açıklandı. 115 adadan oluşan Doğu Afrika kıyısındaki ülke 94 bin nüfusa sahip.

Turizm cenneti, 1 Haziran'dan itibaren düşük risk grubunda bulunan ülkelerle hava trafiğini yeniden başlattı. Fakat turistlerin sınır kapısından girmeden önce negatif çıkan Kovid-19 testlerini yetkililere göstermeleri gerekiyor.

Papua Yeni Gine

8 milyon nüfuslu ülkede sadece 8 Kovid-19 vakası ile karşılaşıldı. Ülke hastalıkla 20 Mart'ta tanışırken hükümet 3 Mayıs'ta tüm hastaların taburcu edildiğini açıkladı. Hastalığı hafif atlatan vakalardan sadece 2'si hastanede tedavi edildi.

(Euronews)

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)