BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKovid -19 ile mücadeleye “gençlik aşısı”----

Kovid -19 ile mücadeleye “gençlik aşısı”

Kovid -19 ile mücadeleye “gençlik aşısı”
08 Nisan 2020 - 10:24 www.finansgundem.com

TÜBİTAK Kovid-19 alanında yürütülen projelerde istihdam edilmek üzere stajyer araştırmacı burs programı başlattı. Programa katılanlara 750 TL’den 6 bin TL’ye kadar aylık burs verilecek.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, korona virüse karşı mücadelede araştırmacılar arıyor. Çağrıyı duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19’a karşı, aşı ve ilaç geliştirme dahil Ar-Ge projelerinde çalışmak isteyenler için TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı Burs Programı başlatıldığını duyurdu.

Bakan Varank, Kovid-19 ile mücadelede Ar-Ge çalışmalarının önemine değinerek, “Korona virüse odaklanan başta aşı ve ilaç geliştirme olmak üzere kamu destekli Ar-Ge projelerinde görev alacak araştırmacılara burs vereceğiz. Bu mücadelede bize omuz verecek lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacıları destekleyeceğiz” dedi.

Kovid-19 ile mücadelenin çok boyutlu olduğunu, en önemli konulardan birinin de yürütülen Ar-Ge çalışmaları olduğunu ifade eden Varank, “Korona virüs tehdidi daha Çin sınırlarındayken, aşı ve ilaç konularında çalışan bilim insanlarımızla bir araya gelerek kabiliyetleri tek bir amaca yönlendirmek istedik. Bu kapsamda TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü koordinatörlüğünde aşı ve ilaç geliştirme alanlarında 15 projeyi başlattık. Geçtiğimiz hafta sanal ortamda düzenlediğimiz konferansta, bu projelerin detayları kamuoyuyla ve akademi dünyasıyla paylaşıldı” dedi

6 bin TL’ye kadar burs

Konferansı 130 bine yakın kişinin takip ettiğini belirten Bakan Varank, binlerce yorum aldıklarını ifade etti. Programla, Kovid-19’un teşhis ve tedavisine yönelik araştırma projelerinde görev almak isteyen lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacıları desteklemeyi amaçladıklarını belirten Varank, 12 ay süreli staj programına kabulde en önemli şartın Kovid-19 ile mücadelede halihazırda sürdürülen ya da önümüzdeki dönemde başlayacak kamu destekli Ar-Ge projelerinin yürütücüsünden kabul mektubu almanın olduğunu kaydetti. Varank,  “Lisans öğrencilerine 750 TL, yüksek lisans öğrencilerine 3 bin TL, doktora öğrencilerine 4 bin 500 TL, doktora sonrası araştırmacılara da 6 bin TL’ye kadar aylık burs vereceğiz. Bilimsel çalışmalarda bize omuz verecek yol arkadaşları arıyoruz. Bilim insanlarımızın bu dönem hayati önemdeki projelerinde görev almak isteyen araştırmacıların açtığımız çağrıya başvurularını bekliyoruz. Böylelikle korona virüs tehdidine karşı başlatılan ARGE projelerine nitelikli insan kaynağı kazandırabileceğiz” dedi.

TÜBİTAK portalına yoğun ilgi

Kovid-19’a karşı mücadelede sanal ortamların sunduğu imkânları da sonuna kadar kullandıklarını vurgulayan Bakan Varank, şunları kaydetti:

“TÜBİTAK tarafından Kovıd-19 Türkiye Web Portalını oluşturduk. covid19.tubitak.gov.tr portalında Kovid-19 özelindeki istatistikler, ülkemizin bu alandaki birikimleri ve yetkinlikleri, güncel gelişmeler, bilimsel kaynaklar, veri setleri, klinik çalışmalar, korunma ve tedavi yöntemleri kapsamında bilgiler paylaşılıyor. Portalda ayrıca, bir ‘Bilimsel Paylaşım Platformu’ yer alıyor. Araştırmacılar önemli buldukları bilgileri ve kendi araştırmaları hakkındaki gelişmeleri buradan paylaşabiliyor. Portal, açıldığı günden bugüne, yani yaklaşık 2 hafta içinde 180 bin kişi tarafından ziyaret edildi ve sayfalar 1,5 milyon kez görüntülendi. Artan farkındalık ve gösterilen ilgi, ülkemizin bilimsel altyapısının gücü hakkında güzel bir mesaj veriyor. Zorlu olduğu kadar dinamik bir sürecin içerisinden geçiyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımızı bu bilinçle sürdüreceğiz.”

Bakan Varank’ın duyurusuyla açılan çağrı, 19 Nisan’da kapanacak. Sonuçlar ise, 1 Mayıs’ta kamuoyuna duyurulacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)