BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKovid-19 belirtilerinin aylarca görülme sebebi: Psikolojik----

Kovid-19 belirtilerinin aylarca görülme sebebi: Psikolojik

Kovid-19 belirtilerinin aylarca görülme sebebi: Psikolojik
23 Ekim 2022 - 14:39 www.finansgundem.com

Kovid-19 pandemisinde virüse yakalanan bazı hastaların sonradan iyileşmelerine rağmen semptomların uzun zaman geçmediği görülüyordu. Yapılan yeni bir araştırmaya göre bunun sebebi stres, anksiyete gibi psikolojik sorunlar olabilir

2019 yılının sonlarından bu yana hayatımızı etkileyen en önemli etmenlerden biri Kovid-19 pandemisiydi. Bazı kişiler kısa sürede hastalığı atlatırken bazı kişilerde ise hastalığın etkilerinin aylarca, hatta zaman zaman daha da uzun süre yaşadığı gözlemlendi. Bunun sebebine dair şimdiye kadar farklı yorumlar gelirken WebTekno'dan Emre Ömer Zehir'in haberine göre; semptomların bu kadar uzun süre görülmesinin nedeni ise doğrudan kişilerin psikolojisi olabilir.

Yeni bir araştırmaya göre depresyon, anksiyete ve stres bozukluğu gibi etmenler nedeniyle insanların Kovid-19 kaynaklı sorunlarının ortadan kalkması daha uzun sürüyor. Yani mental sağlığınız, fiziksel sağlığınız üzerinde de etkili oluyor.

Stres yüzünden KOVID-19'dan kurtulmak zorlaşıyor

Mental açıdan yaşanan sıkıntıların fiziksel sorunlara etkisiyle ilgili olarak en ilginç bulgulardan biri ise normalde etkisinin daha fazla olması beklenen hipertansiyon geçmişi, şeker, yüksek kolesterolün etkisinin bile mental etki kadar fazla olmaması.

Araştırmacılardan Dr. Siwen Wang, yaptığı açıklamada “Uzun süreli Kovid yönünden açıkça, bu (mental sağlık) açıdan bakmanın, fiziksel sağlık açısından bakmak kadar da değerli olduğunu görüyoruz.” dedi ve mental sağlığa da genel anlamda fiziksel sağlık gibi daha fazla özen göstermek gerektiğini ifade etti.

Öte yandan araştırmacılar, hastalığın stresle beraber fiziksel bir etkisi bulunduğunu da ortaya koydu. Çalışmada Kovid-19 rahatsızlığı geçiren 3.193 hemşire ile çalışıldı. Sonuçlara göre Kovid’in etkileri, stres altındaki kişilerde %30-50 arasında daha uzun oluyor.

Bu durumun temel nedeni olarak ise sitokin proteinlerinin salınmasıyla stres arasındaki ilişki gösterildi. Stres nedeniyle bu proteinin salınımı arttığı zaman ateşlenme miktarı da artıyor. Öte yandan araştırmanın çok benzer özelliklere sahip insanlarla yapılmış olması, durumun farklı kişilerde farklı gelişebileceğine işaret ediyor olabilir.

Hindistan'da milyonlarca Kovid aşısı imha edildi

Pfizer, KOVID aşısının fiyatını güncelledi

ABD, Kovid-19 aşısını çocuk aşı takvimine ekliyor

Kovid-19 "küresel acil durum" olarak nitelendirilmeye devam edecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)