BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKorumacı politikalar tüm sektörlere yayılacak----

Korumacı politikalar tüm sektörlere yayılacak

Korumacı politikalar tüm sektörlere yayılacak
10 Nisan 2020 - 15:06 www.finansgundem.com

Küresel ticaret salgın nedeniyle korumacı politikaların etkisine giriyor. Uzmanlara göre tıbbi malzemelerde uygulanan korumacı politikalar yakın zamanda diğer sektörlere yayılacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ticari danışmanlık firması Asian Trade Centre’ın CEO’su Deborah Elms perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin korona virüs salgınının ekonomik zararını sınırlamaya çalışırken yakın vadede giderek daha fazla korumacı hale geleceklerini söyledi.

180 ülkeye yayılan korona virüs halihazırda birçok ülkenin tıbbi malzeme konusunda korumacı politikalar uygulamasına neden oluyor. Elms’e göre bu uygulamalar gelecek dönemde gıda ürünleri gibi daha farklı sektörlere de yayılabilir.

Deborah Elms CNBC’ye verdiği röportajda, “Yakın vadede beklediğimizden çok daha büyük bir korumacılık dalgası var, bu sadece tıbbi malzemelerde de değil. Bir süre sonra gıda ürünlerini de etkilemeye başlayacak” ifadelerinde bulundu.

Elms, “Ülkeler gıda stokları, gıda güvenliği ve temini konusunda endişelendikçe gıda ihracatlarında verilen izinleri durduracaklar ya da sınırlama getirecekler” dedi.

Ülkeler, Kovid-19 hastalığının yayılmasını önlemek için değişen derecelerde sosyal mesafe ve karantina önlemleri uyguladıkça, ticaret de dahil olmak üzere küresel ekonomik faaliyetler durma noktasına geldi.

Küresel ticaret beklentileri düşüyor

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre 2019 yılında ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları nedeniyle halihazırda yavaşlamış olan küresel ticaretin bu yıl %13 ila %32 oranında düşmesi öngörülüyor. DTÖ 2021 yılında küresel ticarette iyileşe beklediğini fakat bunun salgının süresine ve virüsün etkilerine karşı oluşturulan politikaların etkinliğine göre değişebileceğini belirtti.

Elms, hükümetlerin ekonomilerini korumaya çalışırken, büyük olasılıkla "tercih edilen" endüstrileri kurtarmaya odaklanacaklarını bunu da artan korumacılığın başka bir yolu olduğunu söyledi. Elms konuyla ilgili açıklamasında hükümetlerin ekonomideki sıkıntı arttıkça özellikle de istihdam alanında endişe duydukları sektörleri tercih ederek bu sektörlerde destek sağlayacağını ifade etti. Bu desteklerin korumacı uygulamalar biçiminde olacağını belirtti.

Bütün ülkeler için bu çözümün mantıklı geldiğini belirten Elms ülkelerin bu nedenle ticarete kısıtlamalar getireceğini, iç piyasaya yöneleceğini, kendi vatandaşlarına iş sağlayacağını ve diğer ülkelere umursamayacağını dile getirdi. Bunun sonucunda ise durumun herkes için daha kötüye gideceğini öngördü.

JPMorgan bankasından “korkunç” tahminler

 

ABD'de havayollarına destek paketi hafta sonu açıklanacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)