BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatKorona'da havalandırmanın etkisi yüzde 10----

Korona'da havalandırmanın etkisi yüzde 10

Korona'da havalandırmanın etkisi yüzde 10
02 Ağustos 2020 - 15:47 www.finansgundem.com

Okulların açılmasına günler kala yapılan bir araştırmada, Kovid-19'lu bir öğretmenin 50 dakika boyunca ders anlattığı bir sınıfta iyi havalandırma bulunsa bile partiküllerin yüzde 90'nın alanda kaldığı tespit edildi

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırma okul, sınıf ve büro gibi kapalı alanlarda iyi bir havalandırmanın Kovid-19 virüsünün havada tutunma gücünü sadece yüzde 10 oranında düşürdüğünü ortaya koydu.

Araştırmaya göre kapalı bir alanda iyi bir hava akımı olsa da korona virüs tutunmaya devam ediyor.

Minnesota Üniversitesi bilim insanları karantina sebebiyle ağustosta açılması planlanan okullar için sınıf ortamında bir araştırma yaparak Kovid-19'un kapalı ve kalabalık mekanlardaki yayılma hızıyla ilgili bir araştırma yaptı.

Araştırma görevlileri virüse yakalanan birinin kapalı mekanlarda konuşmak, öksürmek, hapşırmak veya hareket etmek gibi eylemler sonrası Kovid-19'u ne derece bulaştırabileceğiyle ilgili bir simulasyon hazırladı. Simulasyona vantilatör ve klima gibi yaygın şekilde kullanılan etmenler de dahil edildi.

İyi havalandırma virüsün etkisi yüzde 10 azaltıyor, virüs duvarlara tutunuyor
Buna göre kapalı mekanlarda iyi bir havalandırma sisteminin olması, virüsün etkisini sadece yüzde 10 oranında azaltıyor. Simülasyonda, korona virüs taşıdığı varsayılan bir öğretmen 50 dakika boyunca konuşurken, virüs parçaçıklarının çoğunun havada asılı kaldığını, bazılarının da hava sirkülasyonun etkisiyle sınıfın duvarlarına tutunduğu tespit edildi.

Araştırma sorumlusu Makine Mühendisi Doçent Doktor Sua Yang, havalandırma ile oluşan akımın sıcak noktalar ve girdaplar meydana getirdiğini belirterek, virüsün en çok bu girdaplarda asılı kaldığını belirtiyor. Yang, "Virüs parçacıkları akımın etkisiyle hareket ederek duvarlara yapışıyor. Ancak büyük oranda havada oluşan girdaplar üzerinde kalıyorlar. Bu sebeple havalandırmanın oluşturduğu akımın virüsü kapalı mekanların dışına attığı söylenemez, etkisi sadece yüzde 10 oranında." diye konuştu.

Öğretmenin sınıftaki konumu önemli
Araştırmada öğretmenin ders anlatırken oluşan hava menfezinin hemen yanında konumlanmasının ise virüsün sınıfa yayılma oranını azalttığı belirlendi. Sonuçlara göre, kapalı mekanlarda virüsün yayılma oranını düşürebilecek en önemli etkenin, iç mekan tasarımı ve havalandırmanın doğru konumlandırılması olduğu ortaya çıktı.

Doktor Sua Yang, okulların açılması ve normalleşme çalışmalarıyla birlikte ofis, sinema, tiyatro, mağaza ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde çalışan yöneticilerin kendilerine daha fazla danışacağını belirtiyor ve ekliyor, "Eğer klimanız iyi bir konumda ve iyi çalışıyorsa, mekandaki insanlar da etrafa uygun bir şekilde dağılmışsa, virüs ve salgın hastalık açısından çok daha güvenli bir ortam sağlanacaktır."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)