BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKorona virüs ortamında yatırım imkânsız----

Korona virüs ortamında yatırım imkânsız

Korona virüs ortamında yatırım imkânsız
17 Mart 2020 - 13:09 www.finansgundem.com

Korona virüs küresel piyasalarda volatiliteyi tarihî seviyelere çıkardı. Yatırım firmaları, bankalar ve neredeyse bütün finansal şirketler bu ortamda öngörü yapılamayacağı konusunda birleşiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın dört bir yanındaki yetkililer, korona virüsün yol açtığı insani felaketi önlemek amacıyla ekonomik faaliyetleri kapatırken, yatırımcılar kazanç tahminleri konusunda karanlıkta kalıyor. Bu da ekonomi politikası belirleyicilerinin etkiyi yumuşatma hamlelerini gölgede bırakıyor. Volatilitenin yüksek kalması beklenirken, tüccarlar daha fazla malî teşvik ve en önemlisi salgının azaldığına dair kanıtlar arıyor.

Bloomberg’te yer alan habere göre yatırımcılar korona virüsün etkili olduğu piyasa atmosferinde yatırımın yanlış olduğunu savunuyor. İşte bazı yatırımcı görüşleri:

Yatırım yapılamaz

ABD hisse senetleri volatilite endeksi 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyede. Yatırım firması Solstein Capital’in CEO’su Nadine Terman, söz konusu ortamda yatırım yapmanın imkânsız olduğunu söylüyor:

"Volatilite endeksi 31’in üzerinde olduğunda, biz bunu yatırım yapılamaz olarak tanımlarız. Sorun şu ki, altın veya Hazine gibi güvenli limanlar da aşağıyı gösterebiliyor. Uzun vadeli yatırımlara girme konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor."

Daha kötüye gidebilir

İçlerinde Mislav Matejka gibi isimlerin de bulunduğu JPMorgan Chase stratejistleri global hisse değerlerinin en son zirveden bu yana %30 düştüğüne dikkat çekiyor:

"Daha uzun süreli bir piyasa rallisi için, ya henüz gerçekleşmemiş istisnai bir politika tepkisi görmemiz gerektiğine inanıyoruz, ya da daha doğrudan, virüs salgınının kontrol altında olduğunu görüp rahat hareket etmemiz gerekiyor. Bu hâlâ oldukça uzak gibi görünüyor ve işler daha iyiye gitmeden önce çok daha kötüye gidebilir."

Hisse senetlerinde piyasalarında önceki iki resesyonda başlangıç değerlerinin yarısından fazlasını kaybettiklerini hatırlatan stratejistler şu andaki kaybın %20 olduğunu söylüyor.

Tahmin etmek imkânsız

Kanada merkezli yatırım bankası Bank of Montreal stratejisti Jon Hill de piyasaların geleceğini göremeyenlerden:

"Volatilite endeksinin tarihte sadece üçüncü kez 80'in üzerinde kapanması son derece endişe verici. Diğer iki olay, 2008 yılının dördüncü çeyreğinde ortaya çıkan küresel malî kriz sırasında meydana geldi. 2020'deki Covid-19 malî krizinin derinliklerinde olduğumuz ve yazılacak çok şey kalmadığı aşikâr.“

Volatilite endeksi aynı günü 82'nin üzerinde kapatarak endeks tarihinin en yüksek değerine ulaştı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)