BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatKorona virüs ismi nereden geliyor?----

Korona virüs ismi nereden geliyor?

Korona virüs ismi nereden geliyor?
13 Mart 2020 - 16:42 www.finansgundem.com

COVID-19 daha önce “2019 yeni koronavirüs” olarak biliniyordu. Salgın yaratan sorumlu virüs ve neden olduğu hastalık için resmi isimler açıklandı.

FINANSGUNDEM.COM

Hastalık olarak "koronavirüs hastalığı" yani COVID-19, virüs ise "şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2" yani SARS CoV-2 olarak adlandırılıyor. 

Virüs ve hastalığın neden farklı isimleri var?

Virüsler ve neden oldukları hastalıklar genellikle farklı isimlere sahiptir. Örneğin, HIV, AIDS'e neden olan virüstür. İnsanlar genellikle kızamık gibi bir hastalığın adını bilirler, ancak buna neden olan virüsün adı olan "rubeola"yı bilmezler.

Virüsleri ve hastalıkları adlandırmak için farklı süreçler ve amaçlar vardır.

Virüsler, tanı testleri, aşılar ve ilaçların geliştirilmesini kolaylaştırmak için genetik yapılarına göre adlandırılır. Virologlar ve geniş bilim topluluğunun yaptığı bu iş sonunda, Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi (ICTV) tarafından adlandırma yapılır.

Hastalıklar, hastalık önleme, yayılma, bulaşıcılık, ciddiyet ve tedavi üzerine tartışmalara olanak tanımak için adlandırılmıştır. Hastalıklara hazırlıklı olma ve müdahale Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) rolüdür, bu nedenle hastalıklar DSÖ tarafından Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasında (ICD) resmi olarak adlandırılmıştır.

ICTV, 11 Şubat 2020'de bu yeni virüsün adını “ciddi akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2)” olarak açıkladı. Bu isim, virüsün 2003 SARS salgınından sorumlu koronavirüs ile ilişkili olması nedeniyle seçilse de iki virüs birbirinde farklıdır.

DSÖ, daha önce Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile geliştirilen yönergeleri takip ederek 11 Şubat 2020'de bu yeni hastalığın adı olarak “COVID-19” u duyurdu.

COVID - 19 açılımında ise, “co”nun “korona” anlamına geldiğini; “vi”nin “virüs”ü belirttiği ve “d”nin ise “hastalık” (İng. disease) anlamını taşıdığı bildiriliyor. “19” sayısı ise 2019 yılını temsilen, hastalığın ilk tanımlandığı tarih olan 31 Aralık’ı belirtiyor.

WHO virüs için hangi ismi kullanıyor?

Risk iletişimi açısında bakıldığında, SARS isminin kullanılması, özellikle 2003'te SARS salgından en çok etkilenen bölge olan Asya'da gereksiz korku yaratma açısından istenmeyen sonuçlara yol açmaması için, DSÖ, virüse “COVID-19'dan sorumlu virüs” veya “COVID-19 virüsü” demeye başladı. Bu adlandırmaların hiçbiri, ICTV tarafından kararlaştırıldığı şekliyle virüsün resmi adının yerini alması için tasarlanmamıştır.

Virüs resmi olarak adlandırılmadan önce yayınlanan materyaller, karışıklığı önlemek için gerekli olmadıkça güncellenmeyecektir. (Dünya Sağlık Örgütü internet sitesi - https://www.who.int/)

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)