BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKorona hapının kullanımı haftaya başlıyor----

Korona hapının kullanımı haftaya başlıyor

Korona hapının kullanımı haftaya başlıyor
04 Şubat 2022 - 08:23 www.finansgundem.com

Korona virüsün çoğalmasını engelleyen Molnupiravir ilacına onay çıktı. Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamasına göre ilaç, önümüzdeki hafta 65 yaş üstü ve kronik hastalarda kullanılmaya başlayacak.

Kovid tedavisinde kullanılan ilk özel oral antiviral ilaç olarak tanımlanan Molnupiravir, 65 yaş üstü ve kronik hastalarda gelecek hafta kullanılmaya başlanacak. Hap, korona virüsün kendi kopyasını ortaya çıkarmak için kullandığı enzimlerini hedef alarak onu zedeliyor. Bu durum virüsün çoğalmasına engel oluyor.

Sabah gazetesine ilacı değerlendiren enfeksiyon uzmanları, ilacın Kovid'e yakalanan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hastalarda ilk 5 gün içinde başlanması gerektiğini belirterek "Bu ilacın en önemli özelliği hastalığın erken döneminde verildiği zaman ağır seyretme riski olan hastalarda hastalığın ilerlemesini engellemesi" ifadelerini kullandılar.

'Tedavide rahatlık sağlayacak'

Prof. Dr. Haluk Eraksoy (İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı): "Tedavide rahatlık sağlayacak. İyi bir fırsat. 65 yaş üstü hastalarımız koronavirüs ile birlikte altta yatan hastalıklarla birleşince tedavi etmekte güçlük çektiğimiz hasta grubu. Hayatta kalmaları için büyük mücadeleler verdiğimiz hastalarımız. Şimdi bu ilaçla onlara öncelik tanınıyor. Aşılılar Covid-19'dan korunmamız için güçlü bir silahtı. Bu ilaç erken dönemde kullanıldığında etkili bir ilaç. Hastaneye yatışları bu sayede önlemiş olacak."

'Hastaneye yatışı engelleyecek'

Prof. Dr. Zekaver Odabaşı (Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Üyesi): "Hastalığın ilk 3-5 günü içerisinde verilecek. Ayaktan hastalarda hap olarak verilecek. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda kullanılacak. Yüzde 50 civarında hastaneye yatış ve ağır hastalığa yakalanma riskini engelleyecek. 5 gün boyunca sabah akşam olmak üzere günde 2 kere verilecek. Gebelerde kullanılmaması lazım. Gebelik önemli bir risk faktörüdür hastalık gebelerde ağır seyreder ama yapılan deneylerde fetusa zarar verdiği görüldüğü için gebelerde kullanılmayacak.

Uzm. Dr. Rıdvan Karaali (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi): "Hastalığın erken aşamasında verildiği zaman ağır seyretme riski olan hastalarda hastalığın ilerlemesini engellediği saptandı. 65 yaş üstünün tercih edilmesi bu grup hastalarda Kovid'in ağır seyretme eğilimi daha yüksek ve bu grup hastalarımızda altta yatan hastalıklar da var. İlerleyen zamanlarda bu ilacın diğer popülasyonda da kullanılması hastalığın seyriyle alakalı bir durum. Temas eden kişilerde hastalığı önleyip önlemeyeceğine yönelik çalışmalar ise devam ediyor. Bu dönemde hastalığın bulaşmasını engellediğini gösteren veriler önümüze gelirse temaslı riskli grupta hastalığın geçişini önlediği kanıtlanırsa bu grupta da kullanılabilir."

DSÖ: Kovid-19 pandemisi on binlerce ton tıbbi atığa neden oldu

 

Koronaya karşı sevindiren haber! Etkili olacak ilaç geliştirildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)