BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKooperatifler ithalatçı oldu, kayıp 30 milyon TL----

Kooperatifler ithalatçı oldu, kayıp 30 milyon TL

Kooperatifler ithalatçı oldu, kayıp 30 milyon TL
21 Eylül 2018 - 09:28 www.finansgundem.com

Yağlı tohumda desteklerin artırılmasının sanayicinin sözleşmeli üretime daha çok ilgi duymasını sağlayacağını vurgulayan BYSD Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “2030 yılına kadar bunu iyi yönetirsek 15.6 milyar dolar ülkemizde kalır” dedi

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yağlı tohum tarım satış kooperatiflerinin gümrük vergisi olmaması nedeniyle AB ülkelerinden ham yağ ithal ettiklerini kaydetti. Sektörün bu nedenle 30 milyon liralık kaybı olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, sıfır gümrüklerde ithalat uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiği vurguladı.

BYSD’nin düzenlediği Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı dün gerçekleştirildi. Konferansın açılışında konuşan Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin tarımda yakın zamana kadar kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olarak anıldığını hatırlatarak, bunun tekrar sağlanmasını dilediklerini ifade etti. Bitkisel yağda iç talebi üretimle karşılamayı istediklerini belirten Büyükhelvacıgil, “Üretimin artması için prim desteği ve teşviklerin artması lazım. Yüzde 70’e yakın ithalat var. Yağlı tohumlar stratejik ürün ilan edilmeli. 40 kuruş olan desteğin artması lazım. Mevcut durumda devam edersek 2030 yılına kadar 15.6 milyar dolarlık para dışarı gidecek” dedi.

Bosna Hersek’ten sıfır gümrükle ithalat yapılmasını da eleştiren Büyükhelvacıgil, bu durumun yerli sanayiciye haksız rekabet yarattığını savundu. İthalata uygulanan gümrük vergilerinin sezon öncesinde açıklanması gerektiğini söyleyen Büyükhelvacıgil, “Yağlı tohumlar tarım satış kooperatifleri AB ülkelerinden sıfır gümrüklü olması nedeniyle ham yağ ithalatına yöneldiler. Bu nedenle sektörün kaybı 30 milyon lira” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de açılışta yaptığı konuşmasında, kendi bakanlıkları ile Tarım Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak çalışmalara başladığını ifade etti. Bu çalışma ışığında yeni sanayi bölgeleri kurulurken orman ve tarım arazilerinin korunmasını amaçladıklarını belirten Büyükdede, Türkiye’deki sanayi bölgelerinin toplam alan içinde çok küçük yer kapladığını aktardı.

Konferansta selamlama konuşması yapan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye’nin 2001 krizini aşmak için ne yaptıysa bugün de aynı adımların atılması gerektiğini belirterek, yabancı fonlarla masaya oturtulmasının şart olduğuna dikkat çekti.

Gelişmekte olan ülkelerden 30 milyar dolar para çıkışı oldu
Konferansta “Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Beklentiler” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Türkiye İş Bankası Baş Ekonomisi İzlem Erdem öncü göstergeler göre Türkiye’nin 3. çeyrekte yüzde 2- 3 büyüyeceğini anlattı. Enfl asyonun daha yukarılara gitmemesi için tüketimin durdurulması gerektiğini ifade eden Erdem şöyle devam etti: “Ticaret savaşları küresel büyümeyi 1.7 puan aşağı çekebilir. Bu durumda en çok gelişmekte olan ülkeler etkilenecek. Bu yıl ilk defa gelişmekte olan ülkelerden 30 milyar dolar para çıkışı oldu. Sıcak para ABD gibi risksiz ülkelere gidiyor.”(Dünya/Sercan Akıncı)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Urla21 Eylül 2018 10:05

    Çiftçiler milletvekilleri ile konuşsun, yeni yasa cikarsinlar. Milletvekilleri halkın istediğini yapmalı, patronların değil