BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonutta yüksek aidat korkusu----

Konutta yüksek aidat korkusu

Konutta yüksek aidat korkusu
11 Ağustos 2015 - 06:20 www.finansgundem.com

Büyükşehirlerdeki konut projelerinde kritik önem taşımaya başlayan aidatlar ısınma bedeli hariç 300 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde inşa edilen site tarzı, sosyal alanları olan konut projelerinde ‘aidat’ kritik önem taşımaya başladı.Konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan Gülistan Alagöz'ün haberi şöyle:

Havuz, spor salonu, basketbol ve futbol sahası, çocuk eğlence alanları, alışveriş birimleri, kafeler ve parklar... Hepimiz tüm bunları içinde barındıran bir sitede yaşamak isteriz. Ne var ki kira bedelini bulan aidatlar ev sahipleri ve kiracılar için ek yük getiriyor.  İstanbul’da markalı konut projelerinde metrekare başına aidat bedeli 3 TL’yi aşıyor. Bu da 100 metrekare bir ev için 300 lira anlamına geliyor. Bu evde yaşayan aile yıllık bütçesinden 3 bin 600 lirayı aidat için ayırmak zorunda kalıyor. Şehrin merkezinde ya da bahçeli villalarda ise gerçek anlamda kira kadar aidat isteniyor.  Bu evlerde aidatlar 800 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Bu durumda hem yatırım hem de kullanım için ev alacakların karar vermeden önce aidat bedelini mutlaka öğrenmesi gerekiyor. 

EN YÜKSEK AVRUPA YAKASI 

Ev alınırken ya da kiralanırken aidat bedellerinin de dikkate alınması gerektiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “En yüksek aidat rakamlarında İstanbul Avrupa yakası metrekaresi 13.16 TL değer ile ilk sırada. Bunu 9.44 TL fiyatla Ankara, 7.54 ile Anadolu yakası ve 4.01 TL ile İzmir takip ediyor” dedi. Hakan Erilkun, İstanbul Güngören’in metrekaresi 1.02 TL ile en düşük değere sahipken, Beşiktaş’ın  5.6 TL ile en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçeler olduğunu söyledi. Erilkun, 5,6 TL metrekare fiyatına göre Beşiktaş’ta 100 metrekarelik bir evin aidatı 560 TL olduğuna dikkat çekti. Bu bedellere ısınma masraflarının da dahil olmadığını söyleyen Erilkun,  “Dünyada konut fiyatı en çok artan ülkeyiz. Bir de aidat probleminin oluşması sektör açısından problem oluşturabilir. Bu sebeple bunun kontrol edilmesi, devletin müdahil olarak, önlem alması gerekiyor” dedi. 

AİDATLAR NEDEN YÜKSELİYOR? 

İstanbul’da aynı imkanlara sahip olduğu halde aidat bedelleri arasında uçurum olan siteler de var. Peki aidatlar neden yükseliyor? Bu soruyu Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya şöyle yanıtlıyor; “İnşaatı yapan firma sattım bitti derse sorun olur. Gelen yönetim yarım kalan işlerin bedelini ev sahiplerinden ister. Müteahhittin 3 liraya yaptığı işi bu yönetim 10 liraya yapar. Biz yaptığımız siteleri kendimiz yönetiyoruz. Güvenlik dışında taşeron kullanmadığımız için maliyet düşüyor. Site içinde dükkanların bir kısmını da satmıyor, kiralıyoruz. Bu kira geliri yönetime aktarılıyor. Böylece kira gibi bedelleri çıkmıyor.” Son olarak İstanbul Halkalı’da 3 bin 531 konutluk Tema İstanbul projesini geçen ay teslim ettiklerini belirten Çetinsaya, aidatların metrekare başına 1.20 lira olduğunu ifade etti.

OFİSLER EVİ SOLLADI

SADECE konut değil, ofislerde de aidatlar el yakıyor. Hakan Erilkun, ofislerin yoğun olduğu, Levent, Maslak, Zincirlikuyu bölgesinde, ofislerin aidatının metrekare başına 5 lira ile 11 lira arasında değiştiğini belirtiyor. Ümraniye, Kozyatağı bölgesinde ise ofislerin metrekare aidatı 4 ile 9 lira arasında değişiyor. Gelişimi ile dikkat çeken Basın Ekspres bölgesinde ise iş dünyası ofisin metrekaresi için 4-8 lira aidat ödüyor.

İstanbul’da bazı projelerde metrekare başına aidat fiyatları
İlçe Proje Aidat bedeli (m2-TL)

----------------------------------------------------------
ATAŞEHİR AĞAOĞLU MY WORLD 3 TL
BAHÇELİEVLER İSTWEST  3.74 TL
BAHÇEŞEHİR BİZİMEVLER 3.15 TL
BAHÇEŞEHİR SPRADON-KULELER 4 TL
BEŞİKTAŞ BÜYÜKHANLI 7 TL
BEYLİKDÜZÜ İHLAS 3 2 TL
HALKALI SOYAK EVO STAR 2 TL
HALKALI SOYAK OLİMPİA KENT 2.6 TL
MASLAK MASHATTAN 4 TL
SANCAKTEPE SİNPAŞ LAGÜN 4.5 TL
TEM AVRUPA KONUTLARI 1.75 TL
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)