BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonutta ikinci Rus dalgası----

Konutta ikinci Rus dalgası

Konutta ikinci Rus dalgası
27 Eylül 2022 - 06:28 www.finansgundem.com

Türkiye’deki Rus kaynaklı konut talebi, Rusya’nın seferberlik emriyle yeniden arttı. Konutlarla ilgilenen Rusların sayısı eylülün ilk 24 günü ekimin aynı dönemine göre yüzde 23 artarken, 24 Eylül günü geçen haftanın yüzde 94 üzerine çıktı.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle geçen hafta kısmi seferberlik ilan edilen Rusya'da vatandaşlar, yeniden rotayı Türkiye’ye çevirdi. Bu arayış online emlak sitelerine de yansıdı. Rusların seferberlik ilanı sonrası aramaları 3 kat artarken, özellikle tercih ettikleri Antalya emlak piyasası da yeniden hareketlendi. Antalya’da son birkaç günde ev aramaların yarısının Ruslardan geldiği belirtilirken, daha Türkiye’ye gelmeden emlakçıları arayıp ev ayarlamaya çalıştıkları öğrenildi.

Rus kaynaklı trafik yüzde 94 arttı

2022 mart ayından sonra Rusya kaynaklı gayrimenkul trafiklerinde aydan aya yüzde 55 artış gözlemlediklerini belirten Emlakjet. com CEO’su Tolga İdikat, “Son dönemde ise Rusya’nın gayrimenkule ilgisi daha çok arttı. Eylül ayının ilk 24 günü bir önceki ay ile karşılaştırıldığında konut aramalarında yüzde 23 artış görüyoruz. Dünya'da Leyla İlhan imzasıyla yer alan habere göre son bir haftada artış ivmesi hızlandı. 23 Eylül Cuma günü bir önceki haftaya göre yüzde 94 daha fazla Rusya kaynaklı trafik aldık” diye konuştu.

“Ortalama 2 milyon liralık ev bakıyorlar“

Rusya’dan gelen trafiğin satılık konutlarda yoğunlaştığını aktaran İdikat, “Rusya kaynaklı trafiğin yüzde 72’si satılık, yüzde 28’i kiralıklar için. Fiyat açısından bakıldığında ise Rusların Türkiye’de konut aramaları satılık konutlarda ortalama 2 milyon 150 bin TL olurken, kiralıktaysa aramalar ortalama olarak 8 bin 800 TL’ye işaret etti” dedi. Emlakjet’te Rusya kaynaklı en çok konut aranan illerin İstanbul, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla, Ankara, İzmir, Konya, Tekirdağ ve Yalova olduğunu aktaran İdikat, “Eskiden bu listenin en başında Antalya olurdu, bir süredir İstanbul’un önde olduğunu görüyoruz” bilgisini paylaştı.

Talep artışı fiyatlara yansır

Ruslardan yeniden çok fazla talep almaya başladıklarını anlatan Antalya TURYAP Neo sahibi Hülya Keskin, satılıktan ziyade kiralık talebi aldıklarını söyledi. Son 3-4 günden bu yana gelen aramaların yeniden yarısının Rusların ev talebine yönelik olduğunu belirten Keskin, “Kiralama talepleri iki katına çıktı. Hatta daha Rusya’dan gelmeden kiralık ev için arıyorlar. Temmuz ve ağustos gibi fiyatlar biraz geri gelmeye başlamıştı ancak bu durum önümüzdeki 1-2 ay fiyatlara yeniden yansıyacak” yorumunda bulundu.

Seferberlik ilan edilmesiyle birlikte Rusya tarafında görüntülenmelerin 3 kata kadar arttığını ifade eden Zingat.com Ticari ve Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu ise “Türkiye’de özellikle Antalya tarafını çok seviyorlar. Bölgede Rus plakalı araç sayısı arttı” diye konuştu.

İkinci Rus dalgasında panik yaşanmıyor

Savaş sebebiyle Antalya’ya akın eden Rus ve Ukraynalılar kentte konut piyasasının astronomik rakamlara ulaşmasına yol açarken, seferberlik kararı nedeniyle başlaması beklenen ikinci Rus dalgası için panik havası yaşanmadığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri yüksek fiyatlardaki köpüğün de azalmaya başladığını kaydediyor.

“Balon patladı”

Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, son iki aydır Antalya’da yüksek kiralama balonunun patladığını söyledi. Evlerini başta Rus ve Ukraynalı yabancılara kiralayan ev sahiplerinin kiralarını alamadığını ve konuyu yargıya taşıdığını belirten Çağlar, “Mayıs, haziran ve temmuz aylarındaki yüksek kira balonu patladı. Fiyatlar şu an enflasyonla birlikte normal seyrine girdi. Piyasalar şu an durgun” dedi. İsmail Çağlar şöyle devam etti: “Savaş sonrası ev sahipleri kiraları çok yüksek fiyattan vermişlerdi. Ancak ev sahipleri ya kiralarını alamadı veya evin eşyalarını kaybetti. Bu nedenle ev sahipleri yabancıya kiralamada temkinli davranıyor. Çünkü kirasını alamama korkusu yaşıyor. Ev sahipleri de akıllandı. Bundan sonra kiralık konut ve satışlarında balon yaşanmaz. Bunun yanında Antalya’da artık kiralık daire de bulunmaz oldu. Yeni konut da yok.”

Alanya da durgun

Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş da hem yerli hem de yabancıya kiralama veya satışta durgunluk yaşandığını bildirdi. Ev sahiplerinin eskisi gibi başta Rus ve Ukraynalı olmak üzere yabancılara konut kiralamaya sıcak bakmadığını ifade eden Erbaş, “Alanya’da zaten satılık ya da kiralık konut yok. Turizmsezonu da sona eriyor. Belki kış döneminde kiralık daire konusunda sıkıntı yaşanmayabilir” dedi.

Antalya konut fiyat artışında lider

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise Antalya’nın konut fiyatı artışında Türkiye liderliğini devam ettirdiğini bildirdi. Merkez Bankası Temmuz ayı konut fiyat endeksine göre Antalya veya Batı Akdeniz bölgesinin, yıllık yüzde 215 artışla konut fiyat artışında Türkiye’de ilk sırayı aldığını belirten Çetin, şunları kaydetti: “Temmuz ayında konut fiyatlarında yıllık artış Türkiye genelinde yüzde 174 olurken, Batı Akdeniz’i yüzde 200 oranıyla İstanbul takip etti. Antalya’nın konut fiyatında Türkiye ortalamasının üzerine çıkmasında arsa maliyetleri kadar yabancı talebindeki artış da rol oynuyor.”

Fiyat artış hızı kesildi

Fiyatlarda artışın devam etmesine rağmen artış hızının yavaşlamaya başlamasının sevindirici haber olduğunu vurgulayan Çetin, şöyle devam etti: “Temmuz ayında konut fiyatları aylık olarak Türkiye genelinde yüzde 8, Antalya’da yüzde 7,6 oranında artmıştır. Önceki aylardaki çift haneli artışların yerini tek haneye bıraktığı görülmektedir. Küresel ekonomideki durgunluk eğilimi demir-çelik gibi girdilerin fiyatlarında gerilemeye yol açmıştır. Bu gelişmelerin maliyet ve fiyat artışlarını yavaşlatmasını umuyorum.”

Seferberlik sonrası konutta rus patlaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)