BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut piyasasında düzeltme başladı, kötü senaryo yakın----

Konut piyasasında düzeltme başladı, kötü senaryo yakın

Konut piyasasında düzeltme başladı, kötü senaryo yakın
04 Temmuz 2022 - 13:05 www.finansgundem.com

Konut piyasasındaki balon patlamak üzere. ABD konut piyasasında başlayan düzeltme, işlerin daha da kötüye gideceğini gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Havalar ısınıyor ancak konut piyasası buz kesmek üzere. Pandemi süreci, yüksek enflasyon, FED’in rekor faiz artırımı kararları ve Ukrayna Savaşı, ekonominin hızla bir resesyona sürüklendiği korkularını körüklerken bazı uzmanlar aynı görüşte değil. Özellikle iş gücü piyasası ve konut piyasası verilerinin ekonominin kötüye gittiğine dair işaretleri vermediğini savunan uzmanların argümanlarından biri ise çürümek üzere. ABD konut piyasası verilerine göre bir düzeltme başlamış durumda ve bu durumun tüm dünyayı etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor.

Canlılık son buluyor

Fortune’dan Ali Fazal’ın haberine göre, konut piyasasına hakim olan canlılık iki yılın ardından son bulmak üzere. ABD’li dijital emlak komisyon şirketi Redfin, talepte büyük düşüler yaşanmaya başladığını ve piyasanın en canlı bölgelerinde dahi fiyat indirimlerinin artık normal karşılandığını belirtiyor. Redfin tarafından yayınlanan rapora göre, Ev Alma Talep Endeksi (Homebuyer Demand Index) yüzde 16’lık düşüşle son iki yılın en yüksek düşüş oranını kaydetti. Bu sürede 30 yıllık ipotek oranlarıda da yüzde 6 oranında düşüş yaşandı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Redfin Baş Ekonomisti Daryl Fairweather, FED’in rekor faiz artırımları öncesinde piyasanın teklif savaşlarıyla yüksek rekabetin döndüğü bir canlılığa sahip olduğunu söylüyor. Ev sahipleri tarafından talep edilen fiyatların üzerine çıkılmasının çok normal karşılandığı dönemin artık geride kaldığını belirten Fairweather, FED’in Faiz artırımlarının ardından piyasanın canlılığını hızla kaybettiğinin altını çiziyor. Aynı evin bir yıl önceye kıyasla yüzde 30 daha pahalı olduğunu söyleyen Fairweather, bunun talebi oldukça yavaşlattığını belirtiyor.

Faiz oranları yükseldikçe inşaat sektörü yeni projeler için daha yüksek oranlarda borçlanmaktan kaçınacak, bu da konut piyasasındaki güveni sarsacak ve insanların şehir dışına çıkmalarına neden olacak.

Düzeltme yaşanıyor

Kriz 2008 yılı ölçüsünde olmasa da derinleşme ihtimali oldukça yüksek. ABD’de konut piyasasının en sıcak olduğu Sacramento ve Austin gibi bölgelerde fiyatların hızla düştüğü gözleniyor. Evlerin yüzde 40’ından fazlasının fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Fairweather, bunun bir düzeltme olduğu görüşünde. Ancak fiyatlardaki bu düşüşün ne kadar süreceği ve ufukta alıcılar için bir rahatlama olup olmayacağı ise belirsiz.

Çok sayıda yeni konut yapılmalı

Fairweather, fiyatlardaki düşüşün ne kadar süreceğiyle ilgili olarak, “Genel ekonomi belirsizlikler içeriyor. Bu değişkenliğin ömrü, ABD konut piyasasının 2023 yılındaki performansını belirleyecek” diyor. Piyasanın toparlanacağını ancak ondan önce bugüne kıyasla daha kötü olacağını belirten Fairweather, faiz oranları yükseldikçe inşaat sektörünün yeni projeler için daha yüksek oranlarda borçlanmaktan kaçınacağını, bunu  da konut piyasasındaki güveni sarsacağını ve insanların şehir dışına çıkmalarına neden olacağını söylüyor. Fairweather, konut piyasasının geleceğine olumlu bakabilmek için, ABD'de bol miktarda konut yapımı gerçekleştirilen 1960'lı yıllara benzer bir iklime geri dönülmesi gerektiğini düşünüyor.

İngiltere'de konut piyasası çöküyor mu?

 

ABD'de bekleyen konut satışlarında sürpriz

 

Değişen konut kredi sisteminden kim nasıl etkilenecek?

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.05 Temmuz 2022 14:46

    EVSAHİBİ KIRACILAR ARASINDA KİRA KONUSU YÜZÜNDEN ONBİNLERCE DAVA AÇILACAK BELEDİYELER SOSYAL KONUT YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERMEYE BAŞLAMALILAR MAALESEF HİÇBIR BELEDİYE SOSYAL KONUT YAPIMINA BAŞLADIĞINI İLAN ETMİYOR