BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut piyasası soğudukça kiralar düşüyor----

Konut piyasası soğudukça kiralar düşüyor

Konut piyasası soğudukça kiralar düşüyor
20 Temmuz 2022 - 17:39 www.finansgundem.com

ABD konut piyasası yavaş yavaş soğuma belirtileri gösteriyor. Bu durum ABD’de bazı şehirlerde kira oranlarının belirgin düzeyde düşmesine neden oluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarının ortasında konut maliyetleri birçok alıcı için karşılanamaz seviyelere yükseldi. Bu durum özellikle ABD’nin büyük şehirleri için geçerli. Büyük şehirlerde kiraların 5 bin dolardan başlaması artık normal sıradan bir durum olarak kabul ediliyor.

Fortune’dan Kaitlyn Koterbski’nin haberine göre, konut piyasasında kiraların bu seviyelere yükselmesinin birçok nedeni bulunuyor. Pandemi süreci, on yıllara dayanan yetersiz arz ve aşırı ısınan konut piyasası bu nedenlerin sadece birkaçı. Peki başınızı sokacağınız uygun fiyatlı bir ev bulmak bu kadar zor mu? Bunun cevabını öğrenmek için görece küçük şehirlere odaklanmak gerekiyor.

Küçük şehirlerde kiralar düşüyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in rekor faiz artışlarıyla yavaş yavaş soğuma belirtileri gösteren konut piyasasında, bazı şehirlerdeki evlerin kiralarında yaşanan düşüş, enflasyon altında ezilen ABD’lilerin rahat bir nefes almasını sağlıyor.

Rent.com verilerine göre Dallas’ın 48 mil kuzeyinde bulunan McKinney, kira fiyatlarında yaşanan düşüş anlamında önde gelen şehirlerden biri konumunda bulunuyor. 200 binden az nüfusuyla büyük metropollere sürüş mesafesinde olan McKinney, küçük bir kasabanın sunduğu tüm avantajlara sahip sayılır.

McKinney’i kira düşüş oranında takip eden bir diğer şehir ise St. Louis. Özellikle tek yatak odalı dairelerin kiralarında büyük düşüş yaşanan St. Louis’de sakinler hem kiradan tasarruf ediyor hem de büyük şehrin avantajlarına sahip oluyor.

Pandemiyle başlayan ve sonrası süreçte de devam eden uzaktan ya da hibrid çalışma modellerinin yaygınlaşmasıyla metropollerde yüklü kiralar vermek yerine daha sakin ve görece düşük maliyetli evleri tercih eden Amerikalılar için kiraların yıldan yıla düştüğü şehirler oldukça ekonomik bir çözüm olarak öne çıkıyor. Rent.com’a göre tek yatak odalı dairelerde kiraların en yüksek oranda düştüğü şehirler, özellikle çalışan kesimler için en doğru alternatif gibi gözüküyor.

Kira düşüş oranı en yüksek şehirler

McKinney, Texas: % 50.1

St. Louis, Missouri: % 31.9

Norfolk, Virginia: % 24.2

Cleveland, Ohio: % 24

Anaheim, Kaliforniya: % 18.7

Pittsburgh, Pensilvanya: % 17.8

Baltimore, Maryland: % 17.8

Wichita, Kansas: % 15.4

Houston, Texas: % 14.7

Las Vegas, Nevada: % 12.7

Kira artış oranı en yüksek şehirler

Öte yandan, kira ücretlerinin gökdelenler kadar yüksek olduğu New York City dahil bazı şehirlerde hala Haziran ayındaki seviyelerinden daha yüksek kira fiyatları gözleniyor. New York’ta tek yatak odalı bir dairenin ortalama kirası geçen yıla göre yüzde 41 artışla 5.812 doları buluyor.

Ancak New York kiraların yüksek seyrettiği tek şehir değil. Rent.com verilerine göre yüzde 108,2’lik artış oranıyla Austin, tek yatak odalı evlerin kira bedellerinin en yüksek oranda arttığı şehirlerin başında geliyor.

Austin, Texas: % 108.2

Jersey City, New Jersey: % 51.6

Tempe, Arizona: % 49.3

New York, New York City: % 41.0

Salt Lake City, Utah: % 40.5

Long Beach, Kaliforniya: % 39.6

Fremont, Kaliforniya: % 38.2

Richmond, Virginia: % 35.7

Tacoma, Washington: % 32.8

Portland, Oregon: % 32.2

Konut fiyatlarında yükseliş sürüyor

 

Yabancı yatırımcılar konut piyasasına geri dönüyor

 

2023 yılında konut piyasasını neler bekliyor?

 

Konut piyasasında düzeltme başladı, kötü senaryo yakın

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)