BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut kredisi faizlerindeki indirim stokları eritir mi?----

Konut kredisi faizlerindeki indirim stokları eritir mi?

Konut kredisi faizlerindeki indirim stokları eritir mi?
07 Ağustos 2019 - 15:40 www.finansgundem.com

Kamu bankaları tarafından konut kredileri için geçen hafta açıklanan faiz indirimi konut stoklarını eritir mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 425 baz puanlık faiz indiriminin ardından geçen hafta kamu bankaları konut kredisi faizlerini düşürdü.

Tutarı 500 bin TL'ye kadar konut kredisinin faizini azami 15 yıl için yüzde 0.99 olarak belirleyen Ziraat Bankası, diğer vadeli ve tutarlarda da faizler aşağı çekti. Sonrasında Vakıfbank ve Halkbank da 180 aya kadar vadeli konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye'de önümüzdeki dönemde faizlerde düşüş trendi olacağını göreceğiz. Kamu bankalarında bunu daha kısa sürede izleyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

“Yüzde 0.99 faiz 10 yıl için makul bir rakam”

BloombergHT.com'a konuşan KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, aşağı yukarı bir buçuk yıldır bekleyen bir talep olduğunun altını çizerek “Son altı aydır yavaşlayan konut talebinde en büyük faktör kredi faizleri.” dedi.

Kredili satışların tüm satışlara oranının yüzde 40'lardan yüzde 10'a kadar düştüğünü belirten Elmas, en büyük sorunun kredili satışlar olduğunu ifade etti.

“Faiz indirimi birinci el konut satışları üzerinde daha etkili”

Konut kredi faizleriyle ipotekli satışlar arasında güçlü bir korelasyon olduğunu belirten İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, BloombergHT.com'a yaptığı değerlendirmede konut kredilerindeki Faiz indiriminin birinci el konut satışları üzerinde daha etkili olacağının altını çizerek, “Bu nedenle bitmiş projelerdeki konut satışlarının artarak stokları azaltacağını söyleyebiliriz.” şeklinde görüş bildirdi.

Büyükduman, “Faiz oranlarının yıl sonuna kadar bu seviyede seyretmesi durumunda ipotekli konut satışlarının aylık 25-30 bin seviyelerine yükseleceğini bu miktarın yaklaşık %60’ının birinci el konutlardan oluşacağını tahmin etmekteyim.” dedi.

“500 bin civarı kredili konut alımı ertelenmişti”

Üç kamu bankasının Salı günkü ortak basın açıklamasında konut kredisine rekor düzeyde talep geldiği ve faiz indiriminin geçerli olduğu ilk iki günde 13 binden fazla müşterinin 2.1 milyar TL ile iki günde kaydedilen en yüksek konut kredisi başvurusunu yaptığı belirtildi.

Elmas, “Toplam 13 bin talep çok önemli bir gösterge. (Kredi talebi) Ağustos ayından itibaren ciddi bir ivmeye ulasacaktır.” dedi.

Normal pazar şartlarında aylık yaklaşık 30 bin konuttan hesaplandığında aşağı yukarı 500 binlik kredili konut alımının ertelendiğine dikkat çeken Elmas, “Yüzde 0.99'luk faizin 10 yıl için makul bir rakam” olduğunu belirterek, “Talebi hızlandıracağını düşünüyorum.” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)