BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut getirisi borsayı solladı----

Konut getirisi borsayı solladı

Konut getirisi borsayı solladı
02 Mart 2023 - 08:23 www.finansgundem.com

Türkiye'de konut ve borsa dışındaki bütün finansal getiri araçları, 2022'de enflasyon karşısında yatırımcılarını koruyamadı. Geleneksel yatırım araçlarını geride bırakan konut fiyatları, geçen yıl yüzde 63 reel getiri ile borsayı da solladı.

Türkiye'de konut piyasası son yılların en büyük kazanç kapısı haline gelince ciddi bir barınma sorununu da beraberinde getirdi. Geleneksel yatırım araçlarının enflasyon karşısında erimesi konuta olan talebi artırırken fiyatların da günden güne yükselmesine yol açıyor. Türkiye'de konut ve borsa dışındaki bütün finansal getiri araçları, 2022'de enflasyon karşısında yatırımcılarını koruyamadı. Verilere göre, 2022'de Türkiye'de konut fiyatları ortalama yüzde 167.8 yükselirken, tüketici enflasyonundan arındırılmış reel değer artışı yüzde 63'e çıktı.

Sözcü'den Mektap Özcan Ertürk'ün haberine göre, geçen yıl yüzde 197 yükselişle dünya borsalarını sollayan Borsa  İstanbul'un ise reel getirisi yüzde 62 oldu. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki geçen yıl Türkiye'de konut fiyatlarındaki reel artışın yüzde 63, BIST 100 endeksindeki reel artışın ise yüzde 62 olarak gerçekleştiğine işaret ederek, diğer yatırım araçlarının enflasyona karşı negatif getiri sunmasında Merkez Bankası'nın para politikalarının etkili olduğuna vurgu yaptı.

Baziki, konutta ve borsada yaşanan hızlı yükselişin dövize olan talebi azaltarak Türk Lirası'nın üzerindeki baskıyı da hafifletmiş olabileceğine dikkat çekerek “Ancak bu durum hayat pahalılığını da derinleştirdi” ifadelerini kullandı. 

Yatırım araçları arasında son 10 yılda en yüksek getiri konut sektöründe gerçekleşiyor ancak en yüksek reel getiri yüzde 63 ile 2022’de gerçekleşti. Geçen yıl devlet tahvilleri, altın, dolar ve TL mevduat gibi geleneksel tasarruf seçeneklerinin tümü reelde negatif getiriler sundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2022 raporuna göre, TÜFE ile indirgendiğinde ise devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 4.69, külçe altın yüzde 15.99, dolar yüzde 16.23, TL mevduat faizi yüzde 29.28 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Rusların konut talebinde 'deprem' etkisi

 

Konut alacaklara 15 altın kural

 

Kiralık konut krizi derinleşiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)