BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut fiyatları yeniden uçuşa geçti----

Konut fiyatları yeniden uçuşa geçti

Konut fiyatları yeniden uçuşa geçti
23 Mart 2022 - 08:18 www.finansgundem.com

2021 yılı mart ayı ve 2022 yılı mart ayı arasında; çimentonun tonu 250 liradan yüzde 300 artarak 1000 liraya, betonun metreküpü 220 liradan yüzde 300 artışla 800 liraya yükseldi.

Artan inşaat maliyetleri yeni konut inşa etmeyi zorlaştırırken, orta sınıfın alımlarını da düşürdü. İMKON verilerine göre son 1 yılda malzeme fiyatlarında ortalama yüzde 229 artış yaşandı. Mart 2021’de 5 bin 500 TL olan inşaat demirinin tonu, Mart 2022’de yüzde 190 oranında artarak 16 bin TL’ye yükseldi.

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; 2021 yılı mart ayı ve 2022 yılı mart ayı arasında; çimentonun tonu 250 liradan yüzde 300 artarak 1000 liraya, betonun metreküpü 220 liradan yüzde 300 artışla 800 liraya, alüminyumun kilosu 35 liradan yüzde 171 artışla 95 liraya ve düz camın metrekaresi 90 liradan yüzde 222 artışla 290 liraya çıktı. İnşaat sektörü temsilcileri, orta sınıfın konut almasının giderek zorlaştığını belirtirken, firmaların azalan arzdan dolayı gelen zamları konut fiyatlarına yansıtacağını söyledi. Öte yandan sıfır konut alamayan, ikinci ele yöneldi, bu da ikinci el konut fiyatlarını yükseltti. Eski ve yeni konut arasındaki fiyat farkı yüzde 10'a kadar geriledi. TÜİK rakamları da ikinci elde artan talebe dikkat çekti; verilere göre 2020 yılında toplam konutlar içinde ikinci el satışların satış payı yüzde 65,2 iken, 2021 yılında bu oran yüzde 69,1’e kadar çıktı.

1 yılda çimento ton fiyatının 250 liradan 1000 liraya yükseldiğini aktaran İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Fiyatlar daha da artacak görünüyor. Eskiden arz yüksekken üretici bu fiyat artışlarını bir şekilde dengeleyebiliyordu. Şimdi öyle bir durum yok. Çünkü arz yok, yeni proje yok. Dolayısıyla, olduğu gibi zamları aktarması lazım. Şimdi bizde betonun, çimentonun, demirin maliyeti arttıkça bu bedelleri satışlara eklemek zorundayız. Ancak çok proje yapılırsa, arz fazlalaşacak ki zamlar daha az yansıtılsın" dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise, “Çimento aynı zamanda birçok malzemenin fiyat artışını da tetikliyor” dedi. İnşaat metrekare maliyet bedellerinin arsa hariç 6 bin TL’lere geldiğini ifade eden Tellioğlu, “Arsa dahil Türkiye genelinde ortalama 12 bin TL’ye yükseldi metrekare birim fiyatları. 2 ay önce 10 bin TL seviyesindeydi” şeklinde konuştu. 2005 yılında Türk vatandaşlarının konuta erişim oranın yüzde 35 ila 40 iken 2014-2016 yılında bu oranın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 70’e geldiğini anlatan Tellioğlu, “Yani 100 kişiden 70’i ev alabilir seviye oluşmuştu. Şimdi geldiğimiz noktada tekrar yüzde 30-40 bandına geriledik” açıklamasını yaptı.

İkinci eldeki talebi değerlendiren Zingat.com Satış ve Ticari İlişkiler Direktörü Eser Karaismailoğlu, “Geçtiğimiz yıl satılan 3 konutun 1’i son çeyrekte satıldı. Yoğun taleple beraber gerçekleşen satışların ardından eski konut ile yeni konut arasındaki fiyat farkının kapandığını takip ettik. Fiyat farkının kiralamadan ziyade daha çok satışta kendini gösterdiğini gözlemliyoruz” dedi. 2021 başında eski konut ile yeni konut arasındaki fiyat farkının aynı yılın aralık ayında 10 puana kadar gerilediğini takip ettiklerini belirten Karaismailoğlu, “Fiyat artış trendlerini incelediğimizde son 1 yılda ülke geneline baktığımızda konut fiyatları yaklaşık yüzde 60 arttı. Zingat.com geçmiş ilan verilerine göre, aynı özelliklere sahip yeni yapılar ile eski yapılar arasında normal şartlarda yüzde 30-40 aralığında fiyat farkı olurdu” dedi. Karaismailoğlu, İstanbul, İzmir gibi büyük iller ile bu illerin merkezi ilçelerinde özellikle fiyat farkının kapandığını takip ettiklerini söyledi. Son 10 yıla baktıklarında birinci el ve ikinci el konut satışlarının 2013-2018 döneminde birbirine yakın seyrettiğini ifade eden Karaismailoğlu, “2018 yılından itibaren ise birinci el konutların payı gerileyerek 2019’da yüzde 38’e, 2020 ve 2021’de ise yüzde 31’e düştü. Tabii burada makasın daralmasını sadece piyasa dinamikleriyle açıklayamayız. Faiz oranlarının yüksek seyrettiği dönemlerde özellikle yatırım amaçlı konut alımlarının durağanlaştığı ve konut talebinin ötelendiği, ertelenen talebin faizlerin düştüğü dönemlerde satışları hızlandırdığını biliyoruz. Faizlerin reel anlamda enfl asyonun altında olduğunu düşünen ve yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız için konut halen cazip bir yatırım aracı” değerlendirmesini yaptı.

Deprem sonrası yapılmış ikinci el konutun her zaman cazip olduğunu belirten İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “Kentsel dönüşümün hızlanması, kentteki arsa arzının azlığı, eski dairelerin satın alınıp müteahhite verilebilme seçeneğini arttırdı” dedi. Fiyat artışının ise ikinci eldeki stokların birinci eldeki sayıya göre daha az olmasından kaynaklandığını dile getiren Ulvi Özcan, “Birinci el/ikinci el fiyatlardaki fark azalmaya başladı. Bu hareketlilik piyasadaki faiz indirimleri ve dövizdeki aşırı yükselmeyle birlikte gözle görülür oldu” açıklamasını yaptı. Özcan, farkın ancak birinci el konut üretiminin çoğalması ve fiyatlara ulaşılabilirlik halinde düzeleceğini kaydetti.

Fiyat farkının kapanma sürecinde, üç konunun belirleyici olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İlki enfl asyona karşı korunma aracı olarak tekrar konutun görülmeye başlanması, ikincisi inşaat maliyetlerinde çok hızlı ve öngörülmeyen artış. İnşaat maliyetlerindeki artışı eklediğimizde artışın ne kadar ve ne hızda devam edeceğinin öngörülemiyor olması da hem eski hem de yeni konutun fiyatını yükseltiyor. Buradaki düşünce de yerine koyma maliyetinin her geçen gün artıyor olması. Üçüncüsü de salgın ile değişen konut tercihleri. Bu durum da eldeki konutun değerini artırıyor” dedi. Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi merkezi noktalarda fiyat farkının daha az olduğunu kaydeden Maya şu değerlendirmede bulundu: “Bu durumun ortaya çıkmasında yeni konut stokunun bu bölgelerde oldukça sınırlı olması, kentsel dönüşüm potaniyeli içeriyor olması, depreme dayanıklı zemin özelikleri gibi konuların etkili olduğunu düşünüyorum. Eski ve yeni konut fiyatları arasındaki farkın özelikle depremin hatırlandığı dönemlerde çok artış gösterdiğini de belirtmekte fayda olur. Şu anda deprem 2019 Eylül ayına kıyasla gündem maddelerinin daha alt sıralarına inmiş görünüyor. Motivasyonun daha çok eski ya da yeni hiç farketmeksizin bir konut alıp tapu sahibi olmak şeklinde olduğunu düşünüyorum."

Son 1 yılda çimento fiyatlarında yüzde 300’e yakın artış yaşandığını ifade eden hazır beton sektörü temsilcileri, “Mart ayında yüzde 30 zam yapıldı. Şimdi yeniden yüzde 30 daha zam yapılacak. Böylece artış oranı bir ayda yüzde 60’a çıkacak” dedi. Bu zamlarla hazır beton firmalarını taahhütlerini yerine getiremeyeceğini belirten sektör temsilcileri şu açıklamayı yaptı: “Bu durum sözleşmesi bitecek olan müteahhitlik firmalarını da zorluyor. Eskiden sözleşmelerde çimentoyu almaları için müteahhitlere 6 ay süre koyarken, son 1,5 ayda bu süreleri 1 ay ile 2 ay arasına çektik. Artık 10 günde fiyatlar değişiyor. Dolayısıyla mal almadan zam isteyince müteahhit feryat ediyor ve kendince kabahatli arıyor. Bazı beton firmaları da artan fiyatlardan dolayı ifa güçlüğüne düşüyor” dedi.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi şubatta düştü

 

İnşaat malzemeleri ihracatı 2,4 milyar dolara ulaştı

 

Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi arttı

 

Maliyet artışı inşaatta taşeron sorununu başlattı

 

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ömer23 Mart 2022 22:34

    Ülkenin içine ettiler. 20 yıllık rezalet

  • E g.23 Mart 2022 16:48

    OTURDUĞU KONUTU TERK ETMEK ZORUNDA KALAN/KALACAK OLAN KIRACININ %100 FİYAT FARKI ÖDEYEREK DAHİ KİRALIK KONUT BULMASI ÇOK ZOR YANİ 1500 TL KIRA ÖDERKEN BAŞKA İLÇEYE/İLE TAYİNİ ÇIKAN MEMUR 3000 TL ALTINDA KİRALIK EV BULMASI İMKANSIZDIR BU NEDENLE TAYİNLER DURDURULMALIDIR

  • sahin kuş 23 Mart 2022 15:23

    dağ taş hepsi içerden, nedir bu anormal fiyatlar, uçurun dahada yükseltin, milleti barındırmayın. oturup yeyin binalarınızı, zaten 50 yıllık ömürleri var

  • xyz23 Mart 2022 13:19

    Son günlerde ben Almanyada yaşıyorum yok ben Fransada yaşıyorum yalanıyla buralarda da anormal fiyat artışları var. Buralardada kriz var diyen maaşlı troller türedi. Bu yeni stratejiniz bu mu? Gerçekten uyanan ve ayaĝa kalkan bu millet artık bunları biraz zor yer. Din, iman, ezan ve bayrak söylemleriyle malı götürdüğünüzü millet görüyor.

  • Hopkin23 Mart 2022 18:38

    Ulan üç bilinmeyenli trol herşeyede zıplama maaşlı bilinmeyen

  • emekci23 Mart 2022 12:46

    ekonomi şahlanışa geçecek demedi mi ? işte böyle şahlanışa geçti evi araba mazot şeker yağ kömür doğalgaz et fiyatları

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ23 Mart 2022 12:20

    Ben almanya da müteahhitlik yapıyorum bizim buralarda aynı oldu.bir de gıda krizi patlat verdi.

  • Türkoğlutúrk24 Mart 2022 07:05

    Kolayı var pili pirtiyi topla gel buraya.

  • xyz23 Mart 2022 13:30

    " Yalan yalan dünyada ölümden başkası yalan." Bilirmisin HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ C. Erçetin'in şarkısını. İşte bu şarkıdaki gibi hayatınız YALAN. Birde şu malı götürürken ezan susmaz bayrak inmez şarkısını senden dinlemek isteriz.

  • Mucise Reis ;)23 Mart 2022 10:26

    Ev fiyatlarıda yağ, benzin market fiyatlara döndü. diyolar ya yaahuu her şey var. ne istiyorsan var. Var EV de var otomobilde var ama senin verdiğin para ile 30 yıldır kooperatif kurup alamıyor millet ... Ayçiçek yağını 50 tl alırken etiket olmuş    170 tl... markette var var diyorlar :D  alibaba sitesinde anazon sitesindede var , galeride otomobil var, emkaçıda ev var,  kasapta et var, cepte para var mı diye soran yok :D ve veriyorsun milletede ne satın almasını bekliyorsun ? .. Böyle devleti lise  mezunu insanlar dahi yönetebilir :D üniversite mezunu olmaya gerek yok.

  • Guldurdun23 Mart 2022 10:25

    Sanki alan var habire yukseltiyorlar saka gibi

  • Mucise Reis ;)23 Mart 2022 10:23

    100 bin tl yuvam hesabına para yatırana 3 aylık 27 bin tl faiz ödeyenler...Ev almak isteyene SIFIR FAİZLİ kredi neden vermiyor ? emekli alıyor 3 bin tl.. ver kredi yüzde sıfır... adam alsın iyi kotu bir ev kendine. parça parça kira öder gibi ödesin... EYYY DEVLET BÜYÜKLERİ, Ülkesinde üreten çalışan emekli olan 30 yıl prim ödeyene 5 kuruş vermez iken, kurduğu korumalı kur hesabı ile elin tüccarına, TC ye ayak basmayanına yüzde 27 net faiz veriyor... Devlet ne için kurulur ? millet... milletten fazla falza vergi alıp elin yabancısına kur parası veriyoruz :D yahu bu ne saçma ekonomi? devlet millet için var...millet devlet için değil... ver emekliye sıfır faiz kredi... 100 bin ytırana veriyorsun 27 bin tl. 100 bin kredi çekene de ver 3 bin tl faizli para... Allah 30 yıl çalışıp prim ödeyen ama aç gezene yardım etsin : (((

  • xyz23 Mart 2022 09:46

    İktidar sahipleri, iktidar yancıları, iktidar beslemeleri, iktidar kalemşörleri, iktidar yalakaları, iktidarın mahalle komserleri ve iktidarın maaşlı ve maaşsız trolleri dış güçler konut üzerinden operasyon çekiyor derse şaşırmayın. Dar ve orta gelirli millet bundan sonra konutu hayalinde bile göremez.

  • baturayersin23 Mart 2022 09:16

    gayri menkul fiyatları   %250 artış var

  • BORSACI23 Mart 2022 08:47

    fiyatları uçmayan ne var her şey uçuyor.anlaşılan ülkeyi yönetenler yönetemiyor  aynı partiye 2 nci kez oy verilmemeli çünkü azılı soyguncu oluyor saray saltanat düşünüyor çevresine 3,5 yerden maaş baglayıp milleti görmüyor .seçim zamanı yaklaşınca benden iyisi yok diyor.

  • ....24 Mart 2022 07:06

    Maaşlı iktidar soytarilari birinizi yolda gorsemde zevk alsam.

  • MeToKo23 Mart 2022 12:34

    Baha denen şarlatan şimdi gulmuyo köpekler halimize

  • xyz23 Mart 2022 10:41

    baha; kafadan problemin veya hastalığın olursa sakìn doktorları meşgul etme.

  • Borsakkk23 Mart 2022 10:16

    Uçmayan tek şey işçilik ve insan ücretleri

  • baha23 Mart 2022 09:53

    senin dünyadan haberin yok herhalde yat kalk dua et aklı selim insanlar yönetiyor bu vatanı senin aklındakiler olsaydı itler gülerdi halinize

  • Bik23 Mart 2022 08:38

    Maliyet enflasyonu almış başını gitmiş, TÜİK hâlâ 2 haneli enflasyon açıklama peşinde. 2021 yılında 7₺ olan sebzeler de 27₺ olmuş, motorin fiyatlarının kaça katlandığını sürücüler biliyor.