BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut alırken nelere dikkat edilmeli?----

Konut alırken nelere dikkat edilmeli?

Konut alırken nelere dikkat edilmeli?
20 Haziran 2017 - 17:18 www.finansgundem.com

TOSİAD İstanbul ve EDD Yapı Yön.Kur. İç Mimar Ender Demirtaş, hem yatırım hem de yaşam alanımız olan konut alımlarında kullanıcıların dikkat etmesi gereken püf noktalarını anlattı.

İnsanın hayatı boyunca yapacağı önemli işlerin ilk sırasında kendisine ait bir ev almak geliyor. Gün içerisinde maruz kalınan tüm yorgunluk, koşturmaca ve çalışma hayatımızda sarf edilen fiziksel ve zihinsel yorgunluğa karşı rahatlayabileceğimiz yaşam alanıdır evlerimiz. Peki! bu kadar dikkat edip, çabalayarak edineceğimiz evimizi satınalırken de aynı dikkati gösteriyor muyuz acaba? EDD Yapı Yön. Kur. Bşk. Ender Demirtaş, ev alınırken dikkatlice araştırma yapılmasının şart olduğunun altını çizerken bu konuda önerilerde bulundu.

Demirtaş’ın tavsiyelerini sırasıyla şöyle anlattı;

* Kullanıcılar alacakları konutla ilgili detaylı araştırma yapmalı. İnşaat,malzeme kalitesi ve zemin etüdü gibi konularda belediyeden ve apartman yönetimlerinden yardım almalı. Özellikle binanın iskeletini oluşturan beton ve demirin (betonarme çeliği) seçimi bu noktada önemlidir. Çünkü son yıllarda ülkemizde yaşanan depremlerde yapıların zarar görmesine neden olan en büyük faktörlerden biri kullanılan betonun kalitesizliği olmuştur.

* Konutun yasal durumuda çok önemli. Tapuda kısıtlayıcı herhangi bir tedbirin bulunmamasına, iskan izni ve yapı ruhsatının olmasına çok dikkat edilmeli. Tapu bilgilerine ulaşamıyorsanız, satıcıdan, taşınmazın üzerinde mevcut tüm hak ve yükümlülükleri gösterir yeni tarihli tapu kayıt örneği getirmesini isteyin. Alacağınız yer konut, iş yeri gibi yapılı bir yer ise tapu sicil müdürlüğü veya belediyede inşaat projesi vardır. İnşaat projesini inceleyin. Zemindeki fiili durumunun projesine uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Projesine aykırı tadilat ve ilaveler varsa ileride belediye tarafından ceza yazılabilir, yıkılabilir.

* Satın alacağınız konutun konumu oldukça önemli. İşinize, çocuğunuz varsa okuluna, ulaşım araçlarına olan uzaklığı yaşamınıza dokunacak farklılıkları yaratabilir. Bu gibi önceliklerinizi bir liste haline getirerek araştırmanıza yön verin. Başlangıç olarak hangi bölgelerden ev almanın sizin için daha faydalı olacağına bu liste yardımıyla daha kolay karar verebilirsiniz.

* Projelere ait sözleşmeyi dikkatle okuyun. Sözleşmede anlamadığınızı düşündüğünüz bir madde varsa mutlaka bir hukuk danışmanına başvurun.

* Alacağınız eve karar verirken krediye uygunluk etkenini unutmayın. Bankaların kredi kullandırabileceği bir ev bulmanız, sizin sonraki süreçlerinizi hızlandıracaktır. Krediye uygun bir ev için alacağınız konutun tapu durumu önemli bir rol oynamaktadır. Bankalar genellikle kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmezler. Bu yüzden konuta karar vermeden önce tapu dairesine giderek kontrolünüzü yapmayı unutmayın.

* Kredi kullanarak hayalinizdeki evi satın almak istiyorsanız, peşinatı önceden hazırlamanız gerekecek. Çünkü konut kredisi evin değerinin tamamına verilen bir kredi türü olmadığından sürecin içine peşinat faktörü girmektedir. Bu peşinat alacağınız evin değerinin %25’i kadarı olmalıdır. Kredi hesaplamanızı yapın. Aylık ne kadar taksit ödeyebileceğinizi, kaç yıl vade kullanmak istediğinizi, bu vadeyi karşılayacak faiz oranları gibi birçok etkeni göz önünde bulundurun. Tüm bankaları karşılaştırın.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)