BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKonaklama vergisi yüzde 2'ye çekildi----

Konaklama vergisi yüzde 2'ye çekildi

Konaklama vergisi yüzde 2'ye çekildi
15 Kasım 2019 - 02:23 www.finansgundem.com

Sektör temsilcileri ve vatandaşın tepkisine neden olan konaklama vergisinde değişikliğe gidildi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nde, AK Parti önergesiyle değişiklik yapıldı. Teklifin ilk halinde konaklama vergisi yüzde 2 olarak belirlendi.

Bu düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda değiştirilerek, konaklama vergisinin 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde kişi başına gecelik 18 TL, 4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12 TL, 3 yıldızlı otel ve belediye belgeli konaklama tesislerinde 9 TL, 2 ve 1 yıldızlı otel, pansiyon, model, apart otel ve kampinglerde 6 TL, butik otel ve özel konaklama tesislerinde 18 TL, diğerlerinde de 6 TL olarak uygulanması öngörülmüştü.

CUMHURBAŞKANI'NA YETKİ

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen önergeyle teklifin ilk halindeki düzenlemeye dönüldü. Vergi oranı, teklifin ilk halindeki gibi yüzde 2'ye çekildi. Cumhurbaşkanı bu oranı 1 katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye; konaklama tesisinin türüne, sınıfına ve bulunduğu yere göre farklılaştırmaya yetkili olacak.

OTEL, MOTEL, TATİL KÖYÜ, PANSİYON…

Buna göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi hizmetler Konaklama Vergisi’ne tabi olacak.

Geceleme hizmetinin, sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmeyecek.

Vergiyi doğuran olay, bu hizmetlerin sunulmasıyla meydana gelecek.

Konaklama Vergisi’nin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, Katma Değer Vergisi hariç her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamı olacak.

ÖĞRENCİ PANSİYONLARI MUAF OLACAK

Ayrıca öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler, karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler Konaklama Vergisi’nden istisna tutulacak.

Konaklama Vergisi’nde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemleri olacak. Her bir vergilendirme dönemine ait Konaklama Vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26. günü akşamına kadar Katma Değer Vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilecek ve aynı süre içinde ödenecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mso15 Kasım 2019 10:19

    yurtdışında da benim gördüğüm gece başı bir konaklama vergisi alınıyor, bu normal fakat yeme içme havuz kullanımı vb. hizmetlerden alınması doğru değil.

  • Doğrucu Davut15 Kasım 2019 08:15

    Aldığımız nefesede vergi alın bir o kaldı...