BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKomşu daire iş yeri olursa----

Komşu daire iş yeri olursa

Komşu daire iş yeri olursa
31 Temmuz 2017 - 02:50 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Oya Armutçu, rezidanslarda yaşanan bir sorunu köşesinde gündeme getirdi. Konut olarak kiralanan bir dairenin hemen karşısına iş yeri açılırsa neler yapmak gerekir? İşte Armutçu'nun o yazısı:

Konut olarak kullanmak üzere satın aldığınız binadaki daireler işyeri olarak kiralanmaya başladı. Bu da sizi rahatsız ediyor. Ne yapacaksınız?

Önce okurum G.T.’nin mail’i ve bu konudaki sorusu:

“M... Residence’ta daire olarak aldığımız binada iki yıldır oturuyorum. Bir gün karşı komşum evini aniden ‘işyeri’ olarak kiralamış. Kiracı olarak geçen kişiler evi ticari firma olarak kullanıyor. Bu da bizi residence sakini olarak rahatsız ediyor.

Residence müdürü ile konuşmama rağmen bir sonuç alamadık. Bu konuda ne yapmalıyım? Yasal haklarım ve şikâyet mercilerim nerelerdir? Bu konuda, evi kiralayan, kiracı ve bina yönetim müdürü olarak her birine ne yaptırımlar olabilir? Buradan kiracıyı şikâyetle çıkarabilir miyiz?”

YÖNETİM PLANINA BAKIN

Okurum G.T.’nin ilk yapacağı şey binanın anayasası niteliği taşıyan yönetim planını istemek. Çünkü kat mülkiyeti kurulmuş her yerin bir yönetim planı olmak zorunda. Bu yönetim planı “yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları” düzenler. Yönetim planı bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Kat mülkiyeti kurulmuş yerlerde her bir bağımsız bölümün ne şekilde kullanılabileceği yönetim planında gösterilmiş olması gerekir.

İŞYERİ DÜZENLEMESİ YOKSA DAVA AÇIN

Karşı komşunuzun “işyeri” olarak kiraya verdiği daire yani bağımsız bölümle ilgili olarak yönetim planında bir hüküm var mı, yok mu önce buna bakın. Eğer yönetim planında burasının “işyeri” olarak kullanılabileceğine dair hüküm varsa yapacağınız bir şey yok.

Yönetim planında söz konusu bağımsız bölümün kullanım şekli konusunda bir düzenleme yoksa bu defa kat malikleri kurulunun bir kararı var mı, onu incelemeniz gerekiyor. Kat malikleri kurulu bu bağımsız bölümün “işyeri” olarak kullanılabileceğine dair bir karar almışlarsa yine yapılacak bir şey yok. Ancak yönetim planında, o dairenin “işyeri” olarak kullanılabileceğine ilişkin bir düzenleme yoksa, kat malikleri kurulu tarafından da bu yönde bir karar alınmamışsa, siz sulh hukuk mahkemesinde, bağımsız bölüm malikine yani komşunuza karşı dava açarak “eski hale getirme” talebinde bulunabilirsiniz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ismail aldoğan31 Temmuz 2017 07:48

    son dönemde yapılan rezidansların yönetim planınında bu gibi durumları halletmiş oluyorlar zaten