BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKolajen takviyesiyle gençleşmek mümkün mü?----

Kolajen takviyesiyle gençleşmek mümkün mü?

Kolajen takviyesiyle gençleşmek mümkün mü?
21 Aralık 2021 - 12:33 www.finansgundem.com

Son yıllarda kolajen takviyelerine büyük rağbet olduğunu belirten Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, genellikle genç görünmek için kullanılan ürünlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

Kolajen, başta kemik, deri, kas, tendon ve bağlar olmak üzere çoğu doku ve organın yapısında yüksek oranda bulunan bir proteindir. Cilde esneklik kazandırıp; doku ve organların canlı kalmasına yardımcı olur. Ancak ilerleyen yaşla birlikte azalır. Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, ‘gençlik iksiri' olarak adlandırılan ve son yıllarda yaygın olarak kullanılan kolajen takviyeleriyle ilgili Sözcü'ye konuştu. 

Herkes kullanabilir mi?

Bu takviyeleri herkes kullanamaz. Örneğin özellikle deniz ürünlerine, sığır-tavuk etine alerjisi olanlar ve diyabet hastaları bu ürünler nedeniyle istenmeyen etkilerle karşılaşılabilir. Bu nedenle bilinçsizce alınmamalı, mutlaka doktora danışılmalı. Doktor önerirse bu ürünlerin tipine dikkat edilmeli. Zira 20 çeşit kolajen vardır ancak en çok bilinenleri 1-5 arası numaralandırılan tipleridir. Tip 1 kolajen en çok deride bulunur. Bağ dokusu ve kemiklerde bulunan kolajenin yüzde 80'i ise Tip 2 kolajendir. Bu bilgiler ışığında kolajen takviyeleri cilt için kullanılacaksa Tip 1 türü fazla olan, bağ dokusu ve eklemler için kullanılacaksa Tip 2 türü fazla olan ürünler tercih edilmelidir. Çalışmalarda kemik sağlığı amaçlı kullanımı önerilmemektedir. Bağ dokusu ve eklemler için de yine doktor kontrolünde kullanılabilir.

İçeriğinde neler var?

Tip 2 kolajen tavukların ayaklarından ve horozların ibiklerinden elde edilir. Tip 1 kolajen ise sığırlardan ve balıklardan yapılır. Dip balıklarından elde edilen kolajenlerde ağır metal bulunabilir çünkü genellikle hangi balıktan elde edildiği belirtilmemektedir.

Gerçekten gençlik iksiri mi?

Cilt güzelliği amaçlı yaygın kullanılan kolajen takviyelerinin bazı yararlı etkileri çalışmalarla gösterilmekle birlikte yeterince kesinleşmiş kanıt yoktur. İlerleyen yaşla azalan kolajenin alınan takviyelerle kişiyi 20-30'lu yaşlara döndürmesi mümkün olmamaktadır.

Kimler kullanmalı?

Gebelere, emzirenlere, kanser geçmişi olanlara, böbrek hastalarına, çocuklara ve ergenlere kolajen takviyesi önerilmemektedir.

Yan etkileri var mı?

Kolajenin tanımlanmış büyük bir yan etkisi yoktur. İçerdiği hyalüronik asit nedeniyle vücutta ödem oluşturabilir. Takviye olarak alınan kolajen günlük 2.5 gramın altında olursa biyoyararlılığı çok düşük olur. Kolajen takviyeleri tablet, sıvı ve toz şeklindedir. En fazla kolajen içeren form toz şeklinde olanlardır. Sonra sıvı ve en az tablet formudur. Gece alınması daha yararlıdır.

Vücutta kolajen üretimi nasıl arttırılır?

Günlük kolajen ihtiyacı 10 gramdır, besinlerle bir miktar alınabilir. Brokoli, lahana, soğan, sarımsak, fasulye, karnabahar, pırasa, Brüksel lahanası, kemik suyu, balık, tavuk gibi besinler vücudun kolajen üretimine yardımcı olur. Düzenli ve kaliteli uyku da kolajen üretimini artırır. Öte yandan sigara, alkol, UV ışınları, şeker, stres, sağlıksız beslenme ve hava kirliliği vücutta kolajen üretimine engel olur. Bunlardan uzak durulmalıdır.

ABD ordusu gençlik hapını test ediyor

 

Kovid-19 güzellik harcamalarını kıstı

 

Kansere çare gençlik iksiri

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)