BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKolada karamel skandalı----

Kolada karamel skandalı

Kolada karamel skandalı
06 Ağustos 2013 - 14:42 www.finansgundem.com

Bir kola firmasında, kansere neden olan karamel boyası kullanıldığı ortaya çıktı

Türkiye'de de satışı olan içecek mercek altında... Bir gazlı içecek firmasının daha içeriğinde kanserojen madde olan karamel boyası çıktı. ABD'de yapılan analizlerde firmada karamel rengini verebilmek için kullanılan ve hayvanlarda akciğer, karaciğer, tiroid ve kan kanserine yol açan madde (metil imidazol) tespit edildi.
AMERİKA YASAKLADI
Merkezi California eyaletinde bulunan firmaya, söz konusu maddenin azaltılması ya da tamamen kullanılmaması, aksi takdirde içeceğin eyalet sınırlarına alınmayacağı uyarısı yapıldı. Firma da bunun üzerine önlemini alarak o eyaletlerde bu maddenin oranını düşürdü.
YÜZDE 25 SINIRI VAR
Türkiye'de de çok satılan bu içecek için henüz bir değişikliğe gidilmedi. Türkiye'de "E150c" ve E150d" koduyla isimlendirilen bu maddelerin bir kilogramda en fazla 250 miligram olması şartı koşuluyor. Gıda Bakanlığı'nın, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği"nde, "Karamellerin üretimi sırasında, metil imidazol adlı madde, E 150c (amonyak karamel) ve E 150d (amonyum sülfit karamel) kodlu katkı maddelerinin üretilmesi sırasında oluşmaktadır. E 150cve E 150d kodlu katkı maddesinde 250mg/kg'dan fazla olmamalıdır" deniliyor.
Firmayı incelemeye alan Gıda Bakanlığı, yapılacak analizler sonucunda kanserojen etki yapan maddenin yüksek çıkması halinde gerekli yaptırımları uygulayacak.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)