BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKoç, uzun dönem CEO'sunu buldu----

Koç, uzun dönem CEO'sunu buldu

Koç, uzun dönem CEO'sunu buldu
24 Mart 2015 - 16:09 www.finansgundem.com

CEO'lar yönetiminde 20 yılı geride bırakan Koç'ta bu kez koltuğa 48 yaşındaki Levent Çakıroğlu oturacak

İş yaşamında pek çok ilkte imzası bulunan Koç Holding, Türkiye'de CEO'luk kavramının da öncüsü oldu. Her ne kadar görev tanımı tam olarak CEO (Chief Executive Officer) şeklinde belirtilmese de, 1994'te Koç Topluluğu Yürütme Kurulu Başkanlığına getirilen İnan Kıraç'ın Türkiye'deki ilk CEO olduğu ifade edilir. Koç'ta pozisyonu CEO olarak lanse edilen ilk yönetici ise 2000 yılında Kıraç'tan sorumluluğunu alan Temel Atay oldu.

Zaman içerisinde Bülend Özaydınlı, Bülent Bulgurlu, Turgay Durak’ın bu görevde bulunduğu Koç'ta yeni CEO'nun da atanacağı önemli bir genel kurula doğru gidiliyor. Koç'tan yapılan açıklamaya göre, Levent Çakıroğlu, Koç Holding'in altıncı CEO'su olarak 31 Mart'ta koltuğa oturacak.

Levent Çakıroğlu, ağırlıklı olarak otomotiv geçmişi olan yöneticiler dışında bu göreve getirilen ikinci isim. 1998'de gruba katılan, hesap uzmanlığı, perakende ve dayanıklı tüketim gruplarındaki çalışmaları ile öne çıkan Çakıroğlu, henüz 48 yaşında. Grubu yakından tanıyanlar, her ne kadar son iki CEO olan Bülent Bulgurlu ve Turgay Durak'ta bu kural esnetilse de, Koç'ta CEO'luk için 60 yaş sınırının bulunduğunu bilirler. Çakıroğlu, genç yaşının verdiği avantajla bu pozisyonda uzun yıllar kalabilecek gibi görünüyor.

YENİ CEO'DAN BEKLENENLER

Koç Holding'te bu noktada bahsetmemiz gereken önemli bir uygulama var. Koç'ta mevcut CEO'nun yerine gelmesi planlanan isim genelde bir yıl öncesinden 'CEO vekili' olarak kamuoyuna deklare edilir. Ancak bu kural son açıklamada işletilmedi. Levent Çakıroğlu adı, bırakın bir yılı, 31 Mart'ta gerçekleşecek genel kuruldan topu topu 1,5 ay önce deklare edildi. CEO'luk koltuğu için iki ismin öne çıktığı Koç'ta ipi göğüsleyen 48 yaşındaki Çakıroğlu'nun özellikle yurt dışı hamlesini devam ettirmesi bekleniyor. Dayanıklı tüketim ve otomotivin yanında özellikle bankacılık, turizm ve enerjide bölgesel adımların devreye alınmasının onun sayesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bir tahmin de temelleri 1924 yılında atılan Koç Topluluğu'nu 100'üncü yılına taşıyacak CEO'nun Levent Çakıroğlu olacağı şeklinde yapılıyor.

'TAKIM OLUŞTURAN YÖNETİCİ ÖNE ÇIKACAK"

Koç Holding'in 31 Mart'taki genel kurulunda CEO'luk görevine getirileceği açıklanan Levent Çakıroğlu ile önceki hafta çok ses getiren Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde bir araya geldik. Bu zirve, Çakıroğlu'nun 2008'den bu yana yürüttüğü Arçelik Genel Müdürlüğü ve Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanlığı göreviyle katıldığı belki de son toplantı oldu. Çakıroğlu, toplantıda 'CEO Vekili' olarak tanıtıldı.

Genel kurul öncesi yoğun bir dönemde olduğunu ancak söz verdiği için Uludağ'a geldiğini belirten Levent Çakıroğlu'ndan CEO'luk görevine ilişkin bir değerlendirme alma imkanımız da oldu. Aslında devir arifesinde pek konuşma taraftarı değildi. Biraz da bizim ısrarımız üzerine yaptığı kimi değerlendirmeleri aktarmak istedik:

*Koç yönetimi, geçmiş dönemlerde yeni CEO'sunu daha erken açıklardı. Bu kez biraz geç açıklandı sanırım.
Öyle denebilir. Geçmişte bir yıl öncesinden CEO vekili açıklanırdı. En son Turgay Bey de bir yıl öncesinden açıklanmıştı.

*Bu kez neden yalnızca 1,5 ay öncesine bırakıldı? Kamuoyunda 'iki adaylı bir süreç yönetildi' değerlendirmeleri yapıldı.
Bu konuda ben bir yorum yapamam.

*Sizden sonra holdingte Arçelik ve Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanlığı neden ikiye ayrıldı?
Bu ileriye dönük doğru bir stratejinin parçası. Grup başkanlığı daha çok strateji ve vizyon belirleyen bir konumda. Arçelik ise daha çok uygulayıcı bir rolde faaliyet yürütecek.

*Bu sorumluluk ayrıştırması sizin öneriniz doğrultusunda mı gerçekleşti?
Benden ziyade Koç Holding yönetiminin, başta Sayın Mustafa Koç'un yaklaşımı doğrultusunda ortaya kondu.

*Koç'ta başkanlık ve şirket genel müdürlüğü pozisyonunu üstlenen başka yönetici var mı?
Bankacılık ve Sigorta Grup Başkanlığı'nı yürüten ve aynı zamanda Yapı Kredi CEO'luğunu üstlenen Faik Açıkalın da iki sorumluluğu birlikte yürütüyor.

*Sizin döneminizde Arçelik, Beko markası ile yurtdışına önemli açılımlar gerçekleştirdi. Bu eğilim sürecek mi?

Tabii ki, holdingin vizyonu ve gelecek planlaması için yurtdışı faaliyetler vazgeçilmez bir durumdur. Yalnız dayanıklı tüketim grubunda değil, tüm diğer branşlarda da bu eğilimi görebileceğiz.

*Arçelik'in başına yurtdışı deneyimi çok olan, özellikle Uzakdoğu pazarını çok iyi bilen bir yöneticiniz geldi Ekibinizde nasıl bir yönetim anlayışı olacak?

Hakan Bey, hem sektörü, hem grubumuzu, hem de dünya pazarlarını çok iyi bilen bir yöneticimizdir. Ekibini de iyi yönetir. İş yaşamında aslında yeni dönemde yöneticinin iyi yetişmiş olması kadar ekibini de iyi oluşturuyor olması önem kazanacak, iyi takım oluşturan, donanımlı, sıkı ekip meydana getiren yönetici öne çıkacak.

*Çok yakında CEO koltuğuna oturacaksınız. Nasıl bir yönetim modeliniz olacak?
Bunları konuşmak için henüz erken. Önümüzde genel kurul süreci var. Bu sürecin tüm ortaklarımız ve hissedarlarımız açısından başarı ile tamamlanması öncelikli gündemimiz.
(MUSTAFA KEMAL ÇOLAK-TALİP YILMAZ/EKONOMİST)

 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)