BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKoç Holding'in karı geriledi----

Koç Holding'in karı geriledi

Koç Holding'in karı geriledi
17 Mayıs 2013 - 09:08 www.finansgundem.com

Koç Holding'in karı ve satış rakkamları geçen senenin aynı dönemine azaldı

Koç Holding ilk çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 düşüşle 451.9 milyon lira net kâr açıkladı. Koç Holding'in KAP'a açıkladığı bilançosuna göre Ocak-Mart dönemi satış gelirleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 gerileyerek 13.5 milyar lira oldu. Koç Holding geçen yıl ilk çeyrekte 538 milyon lira net kâr ve 14.31 milyar lira satış geliri açıklamıştı. Koç Holding'in gelirlerinde önemli rol oynayan iştiraklerinden Tüpraş'ın net kârı ilk çeyrekte yüzde 55 gerileyerek 128.5 milyon lira olmuştu.
Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “Avrupa’da politik ve ekonomik sıkıntıların sürdüğü  yakın coğrafyamızda karışıklıkların devam ettiği son dönemde Koç Topluluğu olarak risk yönetimine ve tasarruf tedbirlerine ağırlık verirken, yılın geri kalan dönemi için sürdürülebilir büyüme stratejimizi uygulamaya devam edeceğiz” dedi.Koç Holding’in 2013 ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Turgay Durak, 2013’ün ilk çeyreğinde ülke ekonomisinde ekonomiye duyulan güvendeki toparlanma ve faizlerin düşük seviyesinin, kredi talebini canlandırdığını, bunun da özellikle dayanıklı ve yarı ayanıklı tüketim mallarına yönelik talebi tetiklediğini söyledi. 2013 yılı için Koç Topluluğu olarak Türkiye ekonomisindeki büyümenin büyük
oranda iç talep kaynaklı olmasını beklediklerini belirten Turgay Durak, “İç talepteki bu artış, ithalatı da artıracağından, ihracatta isedış pazarlarımızın hala tam olarak toparlanamamış olmasından ötürü et ihracatın büyümeye katkısının sınırlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Turgay Durak, son dönemde Avrupa ekonomilerinde blirsizliklerin devam ettiğine ve yakın coğrafyadaki politik ve siyasi sıkıntıların artış gösterdiğine de dikkat çekerken, Koç Topluluğu olarak kısa vadede dış kaynaklı risk yönetimi ve tasarruf tedbirlerini uygulamayı sürdüreceklerini belirtti.
“Yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz...”
Turgay Durak, Avrupa ekonomilerindeki tüm kırılganlıklara ve yakın coğrafyadaki sıkıntılara karşın, Topluluk olarak uzun vadelisürdürülebilir büyüme stratejilerine yatırım ve istihdamı artırmaya yönelik uygulamalar ile devam ettiklerini de vurguladı. Turgay Durak,
“Kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak ülkemiz ve paydaşlarımız için sürekli ve yüksek getirili yatırımlara dönüştürmeyi hedeflerken,ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için çalışmayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2013’te hedeflediğimiz 6.8 milyar TL kombine yatırım planımıza hız kesmeden devam ediyoruz” diye konuştu. Turgay Durak, 2013’ün ürün ve yatırımlar açısından Koç Topluluğu şirketleri için çok önemli olduğuna da dikkat çekerken, “Özellikle Tüpraş ve Ford Otosan önemli bir yatırım döneminden geçiyor. Tüpraş'ın 2.4 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm projesi kapsamında 2013 ilk çeyrek itibariyle 1,55 milyar dolarlık yatırımla projede %65’lik ilerleme sağlandı. Kasım 2014 tarihinde tamamlanarak 3,5 milyon ton beyaz ürün üretecek  olan projenin  yanı sıra Tüpraş rafinerilerinin tam kapasite çalışabilmesi ile Türkiye'nin çoğunlukla dışa bağımlı olduğu dizel ihtiyacının önemli kısmı  karşılanabilecektir.  Ford Otosan’da geçen yıl devreye alınan Transit Custom’dan sonra, bu yılsonu Yeni Transit devreye alınacak. 2014’te üretimine başlanacak yeni ticari araç ile ilgili geliştirme ve yeni tesis yatırımı da yıl boyunca sürecek. Tofaş da ABD’ye Doblo ihracatına yönelik çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
    “Küresel arenada önemli adımlar...”
Turgay Durak, Koç Topluluğu’nun gerçekleştirdiği öncü ve örnek çalışmaların, uluslararası sahada da önemli başarılar ile taçlandığına dikkat çekerken, geçtiğimiz günlerde Koç Holding’in uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody’s’ten aldığı uzun vadeli kurumsal kredi notlarını hatırlattı. Her iki kuruluşun Koç Holding’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu ‘Yatırım Yapılabilir’ olarak belirlediğine dikkat çeken Turgay Durak, “İlk kez bir Türk holding şirketinin bu statüye layık görülmesinin gururunu yaşıyoruz. Etkin risk yönetimi uygulamalarımız, farklı sektör ve coğrafyalardaki güçlü pozisyonumuz ve dengeli portföy yapımız ile, kurumsal yönetim stratejilerine verdiğimiz önem, başarılı yönetim yapısı ve güçlü finansal profilimiz her iki kurum tarafından da takdir edildi” diye konuştu. Öte yandan, Koç Holding’in 7 yıl vadeli dolar cinsi Eurobond ihracıyla 750 milyon dolar borçlandığını da hatırlatan Turgay Durak,
“Türkiye’de bu vadede en iyi fiyat ile gerçekleştirdiğimiz ihraç ile bir kez daha Türk şirketleri için başarılı bir örnek ortaya koyduk” dedi.
“Fark yaratan sonuçlar...”
Turgay Durak, Koç Topluluğu şirketlerinin de gerek Türkiye’de gerekse faaliyet gösterdikleri dış pazarlarda güçlenerek büyüme yolunda önemli adımlar attığını belirtti. Küresel ekonomideki zorlu koşullara karşın Türkiye’de bankacılık sektörünün başarılı performansının tüm dünyada dikkat çektiğini de anlatan Turgay Durak, “Yapı Kredi akıllı büyüme stratejisiyle yılın ilk üç ayında istikrarlı ve karlı büyümesini sürdürdü. İlk çeyrek karını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artırdı” diye konuştu. Arçelik’in faaliyet gösterdiği birçok ülkedeki lider pozisyonları ile global bir şirket olma hedefine her geçen gün yaklaştığını da vurgulayan Turgay Durak, “Faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde bir önceki yılın aynı dönemine göre büyüme gösteren Arçelik, Batı Avrupa’da adet bazında Pazar payını en çok artıran marka Beko olmuştur. Romanya’da da Pazar liderliğini koruyan Arçelik, Defy markası ile aynı dönemde Güney Afrika’daki Pazar liderliğini de korudu” diye konuştu. “Koç Topluluğu dünyaya açılmaya şirketlerinin yatırımları ile devam ediyor” diyen Turgay Durak,sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin, 50’nci kuruluş yıldönümünü kutlayan Otokar savunma sanayiinde küresel bir marka olma yolunda önemli adımlar atıyor. Askeri araçlar alanında 5 kıtada 30’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.” Turgay Durak, Tofaş’ın ise yılın ilk çeyreğinde tarihinin en yüksek seviyesi olan 480 miyon TL tutarında temettüyü dağıttığını belirtirken, “Öte yandan Tofaş bünyesindeki Linea modeli, Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobil markası, Doblo ise en çok satan hafif ticari araç olmayı sürdürdü” diye konuştu.
“20 bin üniversiteli sporcu Türkiye Koç Fest Üniversite Spor Oyunları’nda yarıştı...”
Koç Topluluğu’nun sponsorluğunda gerçekleşen Türkiye Koç Fest Üniversite Spor Oyunları’nın 2013 maratonunda 185 üniversiteden 20 bin sporcunun 44 branşta mücadele ettiğini de belirten Turgay Durak, “15 Nisan – 12 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen final müsabakaları bu yıl mini olimpiyat ruhunu bizlere hissettirdi. Üniversiteli sporcularımızın 2020 Olimpiyatları’nda ülkemize madalya kazandırması en büyük gururumuz olacaktır” diye konuştu. 
Vehbi Koç Vakfı’mızın Sağlık Bilimleri Kampüsü kendi alanında Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olacak...”
Turgay Durak, Koç Topluluğu’nun önemli bir parçası olan Vehbi Koç Vakfı’nın kurulduğu günden bu yana ülkemizin kalkınmasına destek olmak, en iyi örnekleri yaratabilmek ve toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretebilmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Kampüsü’nün inşaatının ilk fazına 2013’ün ilk çeyreğinde devam edildiğini vurgulayan Turgay Durak, “Hem Tıp Fakültesi hem de Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni barındıran Sağlık Bilimleri Kampüsü’müz tamamlandığında kendi alanında Türkiye’deki en büyük projelerden biri olacak. 2014’te fakülte ve hastane olan ilk fazın açılmasıyla, öğrencilerin branş ve ihtisas eğitimine Topkapı’daki Sağlık Bilimleri Kampüsü’nde devam etmesini hedefliyoruz. Hemşirelik okulu, hemşirelik lojmanları, öğretim üyesi lojmanları gibi projenin ikinci fazı da gerçekleştiğinde ülkeye çok önemli bir eser kazandırmış olacağız” diye konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)