BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringKOBİ'lere leasing önerisi----

KOBİ'lere leasing önerisi

KOBİ'lere leasing önerisi
26 Haziran 2012 - 06:58 www.finansgundem.com

Meclis’teki Finansal Kiralama Kanun Tasarısı yasalaştığında leasing sektörü, KOBİ’lere ‘sat-geri kirala’ ile destek olmayı planlıyor

Şu anda Meclis’te olan Finansal Kiralama Kanun Tasarısı, leasing sektörüne yenilikler getiriyor. Bunlar arasında yer alan ‘sale and lease back (sat ve geri kirala)’ uygulamasına özellikle büyümek isteyen, bankadan kredi alamayan ve nakte ihtiyacı olan KOBİ’lerin başvurması bekleniyor.
Leasing sektörünün 18 milyar TL’lik bir hacmi olduğunu belirten Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, yeni kanun tasarısının sektöre ivme kazandıracağını söyledi. Tasarı’yla leasing şirketlerinin ‘sat ve geri kirala’ işlemi yapabileceğine değinen Gökmen şunları söyledi:
“Özellikle nakit ihtiyacı olan ve bankadan kredi alamayan şirketler bundan yararlanacaktır. Örneğin, bir KOBİ işini büyütmek istiyor veya nakte ihtiyacı var. Fabrikasını leasing şirketine satar ve yapılan bir leasing sözleşmesi ile bu fabrikayı geri kiralar. Leasing şirketine bir kira öder ve sözleşme sonunda da fabrikası tekrar kendisinin olur. Nakit ihtiyacını ipotek ile karşılamak yerine leasingle sağlar. Bilançosunda da duran varlıkları azalırken, dönen varlıkları artar.” ‘Sat ve geri kirama’dan şirket genel merkezleri, ofisler, küçük sanayi siteleri de yararlanabilir.
Yazılımlara da leasing
Tasarı’daki bir başka yenilikte yazılımların da leasing yapılabilecek olması. Gökmen, “Şirketlerin yazılımları da leasing konusu olabilecek. Ayrıca, operasyonel leasing yapabileceğiz” dedi. Operasyonel leasing hakkında Gökmen şunları söyledi:
“Şu anda bir iş makinesini leasing yoluyla bir şirket aldığında, süre bitiminde bu makine o şirketin oluyordu. Operasyonel leasing’le ise şirketler bu makineyi kiralayacak, işleri bittiğinde de leasing şirketine verecek. Ancak, operasyonel leasing’de makine, makine parkları gerekecek. Değerlendirilmesi gereken bir konu.”
Öte yandan, yeni kanunla birlikte sektör birlik çatısı altında toplanacak. Sektörün şuanda FİDER adıyla faaliyette bir derneği bulunuyor.
‘Büyüme etkiliyor’
Geçen yıl sektörde toplam 4.8 milyar dolarlık yeni iş yaratılırken, bu yılın ilk 3 ayında 1 milyar dolarlık yeni iş yapıldı. Sektörde bir yavaşlama olduğunu belirten Gökmen, “Leasing sektörünün büyümesi ekonomik büyümeye paralel gidiyor. Bu nedenle, ekonomi yavaşladığında sektördeki yeni iş hacmi de azalıyor” dedi. 31 şirketin faaliyet gösterdiği sektördeki toplam işlem hacmi ise 10.5 milyar dolar seviyesinde.
Bu yılın ilk 3 ayında sektördeki sözleşme adedinin yüzde 21 artışla 4.033’e çıktığını belirten Gökmen, bunun KDV indiriminden kaynaklandığını söyledi. Gökmen, “KDV indiriminin yüzde 8 ve yüzde 18’lerden yüzde 1’e çekilmesiyle birlikte iş makine sektörünün leasingdeki payı yüzde 21’den yüzde 34’e çıktı. Bu da sektördeki sözleşme adetlerini artırdı” dedi. Bu yıl sektörde toplam 18.650 sözleşme yapılması bekleniyor.
İşlem hacmini 2011’de yüzde 19 artışla 207 milyon dolara çıkartan Garanti Leasing ise bu yıl yüzde 18 artışla 1.1 milyar dolarlık bir hacim hedefliyor. Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)