BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKKTC'den Türkiye'ye önemli 'statü' teşekkürü----

KKTC'den Türkiye'ye önemli 'statü' teşekkürü

KKTC'den Türkiye'ye önemli 'statü' teşekkürü
11 Kasım 2022 - 14:17 www.finansgundem.com

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, ülkesinin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edilmesinin ardından Türkiye'ye, verilen desteklerden dolayı teşekkür etti. Tatar bugün gelinen noktayı 2 ay önce Lefkoşa'da Finans Gündem'e açıklamıştı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, uluslararası bir örgütte ilk kez anayasal adıyla tanımlandı. KKTC, Türkiye’nin desteğiyle Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edildi.  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Türk Devletleri Teşkilatı nezdinde kazanmış olduğumuz statü, tüm halkımıza ve büyük Türk Milletine hayırlı olsun" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk Devletleri Teşkilatı’na verdikleri desteklerden dolayı teşekkür eden Tatar, ülkesinin uluslararası alanda tanınması için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizerek, "Bu olumlu gelişmeden daha da cesaret alarak onurlu mücadelemize hız kesmeden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KKTC lideri Tatar, geçtiğimiz eylül ayında, Lefkoşa’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırladığı Finansgundem.com’a yaptığı çarpıcı açıklamalar içinde, çok önem verdiği 'statü' konusuna da değindi. Tatar, Genel Yayın Koordinatörümüz Volkan Karsan’ın bir sorusü üzerine, “Türkiye’yi hep ana gördük, Anavatan… ‘Yavru Vatan’a gelince, yavru büyüdü… 48 sene oldu 1974’ten bu yana, kendi devletimizi kuralı 63 sene oldu, 60’ların başından bu yana. Dolayısıyla ‘kardeş ülke’ diye halk arasında tercih edilen bir söz var ama şahsen her zaman Anavatan’danım. Ben her zaman Türkiye’ye Anavatan derim. Öyle alıştım, öyledir. Çünkü buradan sadece nüfusa baktığınızda 85 milyon, beş milyon da Avrupa Birliği'nde dersek 90 milyonluk bir Türkiye'den bahsediyoruz. Bir de Türk dünyası var tabii. Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile de nasip oldu konuştuk. Bizden farkları yok. Kendisinin ifadeleri… Onun ötesinde artık Kazakistan'a kadar gidiyor. Toplamda 300 milyonluk bir Türk dünyasından bahsediyoruz. Biz de burada hep kendileriyle yaptığımız sohbetlerde gerek Kazak lideri gerek Azerbaycan, tümü için biz Doğu Akdeniz'de Türk devletlerinin temsilcisiyiz. Böyle söylediğimde karşılığında sempati ve sevgi görüyorum. Fakat siyasi anlamda şu anda sıkıntılar olmasına rağmen Kasım ayında Özbekistan'da Türk Devletler Teşkilatı’nın toplantısı olacak. Orada Türkiye Cumhuriyeti'nin tam desteğiyle, bizim gözlemci statüsü talebimiz var. Geçenlerde Konya'da Sayın İlham Aliyev'le yaptığım görüşmede o da ‘tam destek’ dedi. Şimdi büyük ölçüde onay alındı diye düşünüyorum. Birkaç ülkede bir sıkıntı var mı? Ben bilemem. Ona da pek girmem” diye konuştu.

Tatar, uluslararası arenaya çıkışın belki de ilk adımı olacak bu karara yönelik olarak,  “Sayın Cumhurbaşkanım şimdi eğer ki Türk dünyasının buluşmasına gözlemci statüsüyle katıldığınız vakit bu uluslararası tanınmanın ilk adımı mı olacak?” sorumuza da diplomatik bir dille yanıt verirken, ‘hayır’ demeden ama ‘evet’i ima ederek,Bu iş belki asırlar alır. Biz nereden nerelere geldik? Çok olumlu şeyler oldu, oluyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY: KKTC'NİN TANINMA ZAMANI GELMİŞTİR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'nin tanınması gerektiğini Birleşmiş Milletler'de (BM) bütün dünyaya haykırdığını belirterek, "Biz bunu tanınma yolu ile yapacağız artık. KKTC'nin tanınma zamanı gelmiştir" dedi.

Dün TRT Haber yayınına katılan Oktay, Türkiye'nin, KKTC'nin tanınmasına yönelik çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM'deki, "Uluslararası toplumu Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye ve bir an önce KKTC'yi resmen tanımaya davet ediyoruz." çağrısını hatırlatarak, "Burada bizim duruşumuz son derece net. Cumhurbaşkanımızın bu çağrısıyla da KKTC'ye yönelik politikalarımızda bir başka evreye gelmiş durumdayız." dedi.

KKTC'nin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikası çerçevesinde vazgeçilmez olduğunu söyleyen Oktay, "Türkiye'nin güvenliğinin olmazsa olmaz şartıdır ama aynı şekilde KKTC'nin güvenliğinin de olmazsa olmaz şartıdır. Yani KKTC olmadan Türkiye, Türkiye olmadan KKTC'nin olmayacağı bir denklemden bahsediyoruz." diye konuştu.

Oktay, Kıbrıs'ta Türk milletinin tüm çözüm planlarına "evet" demesine rağmen bir sonuca ulaşılamadığını, artık tek çözümün egemen, eşit iki devlet yapısında bulunduğunu vurgulayarak, "Cumhurbaşkanımız hep şunu söylemiştir; 'Dünya beşten büyüktür.' BM Güvenlik Konseyi'nin kendisine hayrı yok zaten. Biz de bunu söylüyoruz, 'beşten büyük' derken. Cumhurbaşkanımız da BM'den bütün dünyaya haykırmıştır. Biz bunu tanınma yolu ile yapacağız artık. KKTC'nin tanınma zamanı gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Semerkant'taki ana gündem başlıklarından birisinin KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci statüsü alması olacağını belirten Oktay, bu sonucu almayı arzuladıklarını kaydetti.

KKTC, Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye oldu

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan İngiltere’ye kritik teklif!

KKTC'de enflasyon 0,72'ye yükseldi

KKTC Yüksek Seçim Kurulu, yerel seçim takvimini belirledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)