BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKKM'ye ilgi artıyor----

KKM'ye ilgi artıyor

KKM'ye ilgi artıyor
01 Nisan 2022 - 07:35 www.finansgundem.com

Döviz hesapları şirketler kaynaklı yükselirken, bireylerin vade sonu yine KKM’yi tercih ettikleri gözleniyor.

Kur Korumalı Mevduat'da (KKM) vadelerin gelmesiyle oluşabilecek döviz talebi ekonomi için kilit rol oynuyor. Bu nedenle yatırımcının ilk geri dönüşleri dikkatle izleniyor. Bankacılık kaynaklarından edinilen ilk izlenime göre vadesi dolan yaklaşık 50 milyar liralık hesapta dövize dönüş sınırlı kalıyor. Bankacılar yatırımcıların paralarının büyük kısmını yeniden KKM'ye yatırdıklarına dikkat çekiyor.

BORSAYA DA GEÇİŞ VAR

Ayrıca kur korumalı mevduattan çıkıp, Eurobond ve borsaya da sınırlı da olsa bir kayış olduğu belirtiliyor. KKM'de ilk hesapların vadesi 21 Mart itibarıyla dolmaya başladı.

Merkez Bankası verilerine göre 25 Mart ile biten haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı yeniden yükselişe geçti ancak bu son 3 haftadır kesintisiz alım yapan tüzel kişi hesaplarından kaynaklandı. Bireysel hesaplarda ise önemli bir değişim görülmedi.

AĞIRLIKLI ALTIN SATILDI

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre 25 Mart itibarıyla  bireylerin ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 156 milyon dolar arttı. Bireylerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 392 milyon dolar gerilerken, 266 milyon dolarlık azalış kıymetli maden hesaplarında görüldü. Gerçek kişilerin döviz mevduatı sınırlı bir hareketle 25 Mart haftasında 140.2 milyar dolara indi.

Şirketlerin döviz mevduatı 3 haftada 4.6 milyar dolar arttı
 
Şirketler kur korumalı mevduat sistemine 11 Ocak’ta dahil olmuştu. Kurumlar Vergisi muafiyeti imkanı şirketler için KKM’yi cazip kıldı. 14 Ocak'ta 88.7 milyar dolar büyüklüğündeki tüzel kişi döviz hesapları, 4 Mart'a kadar kesintisiz düşüşle 72.7 milyar dolara kadar indi. Son üç haftadır yeniden alıma geçen şirketlerin döviz mevduatı 25 Mart itibarıyla 77.4 milyar dolara yükseldi. Son haftadaki 1.5 milyar dolar tutarında döviz alımının 1.3 milyar dolarlık kısmı Euro cinsi hesaplarda görüldü.

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı

 

KKM ile doların 40 lirayı görmesi engellendi

 

KKM'nin 3 aylık getirisi yüzde 27'i aştı

 

Eğilmez: Kur korumanın Hazine’ye maliyeti 445 milyar TL

 

Kur korumalı mevduatta ilk ödemeler başladı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • www01 Nisan 2022 12:52

    İyi de Hazineyi boşaltıyorsunuz. Vergilerim parası olanlara aktarılıyor. KKM den faydalananlara hükümetin hediyesi. Sırf kuru tutacağım diye reva mı bu. Neden enflasyonla mücadele edilmiyor

  • Gerçek01 Nisan 2022 08:50

    İlgi kaç kişide arttı toplam kaç kişinin kkm mevduatı var! 300.000 mi? Yoksa maksimum 350.000 kişimi? Geri kalan 80 milyon kişinin herşeyin den fedakarlık yaparak ödedikleri tüm vergiler aaaa bu seçkin seçilmiş altın çocuklara mı gidiyor helal olsun! Biz köprü ve otoyollara bakarak yaşamımızı devam ettiririz nede olsa dünya kıskanıyor bizi!!!!