BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKısıtlı negatif faiz piyasalara ilaç olur----

Kısıtlı negatif faiz piyasalara ilaç olur

Kısıtlı negatif faiz piyasalara ilaç olur
13 Mayıs 2020 - 11:58 www.finansgundem.com

JP Morgan Stratejistleri FED’in negatif faiz politikası uygulaması ihtimalinin olası sonuçlarını raporlandırdı. Araştırmaya göre sınırlı seviyede negatif faiz ekonomi için oldukça yararlı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) negatif faiz politikası uygulama şansı halen imkânsız fakat JPMorgan’a göre bu politikanın gerçekleşmesi halinde net bir fayda sağlanabilir.

Bankanın Genel Müdürü Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki stratejistlerin salı günü yayınladığı bir notta, "Bir veya iki yıl için -10 baz puan gibi hafif negatif oranlar mevcut konjonktürde yararlı olabilir” ifadelerine yer verildi. Ancak notta negatif faizin etkili olabilmesi için çok sınırlı oranlarda ve uzun süreli olmamak kaydıyla uygulanması gerektiğine dikkat çeken stratejistler paylaştıkları notta, “FED’in faiz politikasını negatife getirme ihtimalinin çok düşük olduğunu düşünüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

FED yetkilileri şu ana kadar negatif Faiz fikrini büyük ölçüde reddetse de bu beklentinin fiyatlandırılmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde negatif faiz ihtimali en çok konuşulan konulardan birisi oldu.

Olumlu sonuçlar ağır basıyor

JPMorgan, negatif faizin sonuçlarıyla ilgili tahminde bulunmak için Haziran 2014'te Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 10 baz puanlık negatif puana düşürülmesinin sonuçlarını gösterdi.

Panigirtzoglou, bu hareketin ardından Euro Bölgesi kredi yaratma hızında önemli bir artış olduğunu yazdı. Finansman koşullarındaki gevşeme ve parçalanmanın azalması, Euro Para Fonu endüstrisindeki daralmadan ve Bankalararası piyasa faaliyetindeki azalmadan kaynaklanan olumsuzluklardan daha ağır basmıştı. JPMorgan Stratejistleri ABD için benzer bir potansiyel sonuç öngörüyor.

Rapora göre negatif faizin bir diğer olumlu etkisi de tahvil piyasasında olacaktır. Negatif faizin uygulanmasıyla birlikte kazanç arayışında para piyasasından tahvile kayma söz konusu olabilir. Yüksek kaliteli şirketler ve mortgage tahvilleri bu durumdan en fazla yarar sağlayacak yatırım araçları haline gelir. Fakat rapora göre aynı zamanda negatif faiz finansman koşullarında önemli bir kolaylaşmaya sebep olacağından sağlıksız bankaların oluşmasına da yol açacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)