BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKişisel finansal kriz planının 10 vazgeçilmez adımı----

Kişisel finansal kriz planının 10 vazgeçilmez adımı

Kişisel finansal kriz planının 10 vazgeçilmez adımı
16 Haziran 2021 - 17:05 www.finansgundem.com

Kişisel bir finansal kriz planı oluştururken dikkat edilmesi gereken 10 önemli adım bulunuyor. Korona virüs pandemisi sonrasına hazırlanırken, bu süreçte öğrendiklerimizi unutmamamız gerekiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisi aşı çalışmalarının hız kazanmasıyla gerilemeye başladı ve tüm dünyada ekonomiler yeniden açılıyor. Bu süreçte finans konusunda edindiğimiz dersleri ise unutmamamız gerekiyor çünkü bu tür finansal krizler yeniden ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kendimizi kişisel finansal kriz dönemleri içinde de bulabilir.

Bu nedenle herkesin gelecekte karşılaşılabilecek bir ekonomik zorluk dönemine hazırlanması için atması gereken bazı adımlar var. Kapsamlı ya da kişisel bir finansal krize karşı kendinizi nasıl güvence altına alabilirsiniz? İşte Forbes’un haberine göre finansal kriz planının vazgeçilmez 10 adımı.

1. Düzenli birikim yapın ve gelirlerinizden fazla harcama yapmayın

Bir acil durum fonu oluşturmanın yanı sıra maddi açıdan kontrollü olmak oldukça önemli. Tasarruf yaparak yaşamak ve geleceğe yatırım yapmak finansal özgürlüğü güvence altına almanın altın kurallarından biri.

Her ay gelirlerinizin belirli bir miktarını birikimleriniz için ayırmak emeklilik döneminde hayatınızı kolaylaştırabilir. Düzenli olarak birikim yapmak ve gelirlerinizin üzerinde harcama yapmamak için disiplinli olmak gerekiyor. Bu şekilde gelecekte karşı karşıya kalabileceğiniz zorlu dönemler için hazırlıklı olabilirsiniz.

2. Acil durum birikimlerinizi yatırım hesaplarınızdan ayırın

Borçlarınızı azaltırken, birikimlerinizi artırmayı öncelik olarak belirleyin. Birikim oldukça önemli bir adım ancak bunun ne tür bir birikim olduğu da önem taşıyor. Zor dönemler için belirli bir miktar nakit bulundurmak ve bunun yatırım için kullanılan hesaplardan ayrı tutulması ise oldukça önemli.

3. Şirketlerin başarısını tahmin ederek yatırım yapmaya odaklanın

Dikkat çekici büyüme gösteren ve göstermeye devam etme ihtimali yüksek inovatif ve potansiyeli yüksek şirketlere yatırım yapmak zorlu ekonomik koşullara karşı en iyi savunmalardan bir tanesi. Piyasalara ya da ekonomiye rağmen başarılı olacağını düşündüğünüz şirketlere yatırım yapar ve piyasa döngülerinde yatırımlarınızı elden çıkarmazsanız, fiyatlar zaman içinde yükselecektir.

4. Ne harcadığınıza değil ne biriktirdiğinize odaklanın

Gelirinizin birikime ayırdığınız bölümünü artırın ve bu birikimlerinizi iki ayda bir kontrol edin. Gelirinizin yüzde kaçını harcadığınızı değil, ne kadarını birikime ayırdığınıza odaklanın. Birikimleriniz için banka kartı hesabınızın dışında bir hesap açın. Bu şekilde biriktirdiğiniz parayı günlük harcamalarınız için kullanmazsınız.

5. Likit varlıklar bulundurun

Kolaylıkla nakde çevrilebilecek varlıklar bulundurmak finansal kriz dönemlerinde kolaylık sağlıyor. Piyasalarda fiyatlar düşerken elinizde bulunan nakit ise yatırım fırsatları için ya da acil ihtiyaçlarınız için kullanılabilir.

6. Nakit akışınızı yapılandırın

Herkesin nakit akışına dikkat etmesi gerekiyor. İsteklerinizden çok ihtiyaçlarınıza odaklanın. Bu noktada ise acil durum fonu olarak görev yapabilecek bir miktar nakdi ayırın. finansgundem.com'un derlemesine göre, nakit akışının ise dört gruba ayrılması gerekiyor: Acil durum fonu, kısa vade, sermaye birikimi ve emeklilik. Nakit akışınızın bir odak noktası olması, kontrol edebileceğiniz unsurlara odaklanmanızı sağlar.

7. Dengeli bir portföy oluşturun

Finansal kriz dönemleri için bir plan hazırlayan herkesin dikkat etmesi gereken önemli unsurlardan biri de emeklilik birikimlerinizin bulunması. Dengeli bir portföy tüm paranızın risk altında olmamasını ve piyasalarda görülebilecek düzeltmelere karşı savunmasız kalmamasını sağlar.

8. Esnek bir bütçeniz olsun

Bütçenizin ne olduğunu bilin ve hem iyi hem de kötü zamanlar için bütçe planlarınızı hazırlayın. Geleneksel bütçe kuralı olan 50/30/20, sırasıyla ihtiyaçlara, isteklere ve birikim ya da borçlara odaklanıyor. Ancak bu bütçe modelinin ekonomik koşullara ve risklere uyum sağlayacak esneklikte olması gerekiyor.

9. Birkaç aylık giderinizi karşılayacak birikim bulundurun

Birikim hesaplarının gücünü hafife almayın. Üç ila altı aylık yaşam masraflarını nakit olarak bir birikim hesabında bulundurmak, bir plan oluşturmanız için zaman kazanmanızı sağlar. Finansal zorluk dönemleri, ihtiyaçlarını karşılamak için varlıklarını nakde çevirmek zorunda kaldıklarında krize dönüşüyor.

10. Krizi fırsata çevirin

En korkutucu piyasa koşulları genellikle yüksek getirili uzun vadeli yatırımlar için en uygun koşulları oluşturur. Potansiyel yaşam masraflarınızı karşılamak için birikim bulundurmanın yanı sıra fiyatlar düştüğünde hisse yatırımı yapmak için de bir miktar nakit bulundurun.

JPMorgan’dan 156 milyarlık soruna çözüm

 

ABD’nin en zengin ailelerinin servetleri pandemide 136 milyar dolar arttı

 

Ethereum Bitcoin’i alt etmeye yaklaştı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)